Ogród Oli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Oli

Post »

3 w 1! :shock:
Super pomysł. Masz może jakieś foty tego cuda? Sama szczepiłaś czy kupowane?
Ale mi smaku narobiłaś 8-)
Agata
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Agatko zdjęcia zrobię wiosną jak jabłonka zakwitnie. Kupiłam ją w punkcie sprzedaży przy wrocławskim ogrodzie botanicznym jakieś 6 lat temu. Wygląda całkiem normalnie :lol:
Jak wiesz niektóre jabłonie owocują co drugi rok i ta moja jednego roku wydaje owoce z gałęzi jednego gatunku a nastepnego roku , innego gatunku. Myślę, że to były poczatki takich dziwnych szczepień, bo w jednym sezonie jabłoń powinna odpocząć. A tak dość mizernie rośnie i owocuje. A może się mylę i nieodpowiednio się nia zajmuję. Właściwie moja pielęgnacja ogranicza się do oprysków miedzianem i w czasie suszy do podlewania.

Te dzisiejsze zakupy (oprócz moreli compacty) to także 2 w jednym, czyli na jednym drzewku dwa gatunki, ale zwróciłam uwagę, że owocują w tym samym czasie, czyli mają podobne zapotrzebowania. Trochę czasu minęło i szkółkarze zdobyli większe doświadczenie . Ano zobaczymy co z tego wyrośnie :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

;:111 ale zrobiłaś zakupy
Rany ja się ciągle ociągam ;:109
Oj będzie co oglądać ;:79

Obrazek
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Olu gdzie takie drzewka już sprzedają ;:138 U mnie wszystkie szkółki zasypane śniegiem ;:223 Dla ciebie woda w ogrodzie ;:196

Obrazek
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie ;:138

Dzidziu dokupiłam jeszcze sporo nasionek, ale już nie wklejam fotek, bo spacerujac po Waszych ogrodach aż mi głupio, że ja nie mam się czym pochwalić i tylko opakowania z nasionkami dodaję. Poczekam na wiosnę i pokażę co u mnie w ziemi siedzi :lol:

Romciu ja na razie buszuję w sieci. Zamawiam, płacę a dostawy spodziewam sie dopiero w marcu. Płatności rozłożone na raty jakoś łatwiej "przełknąć". Przypuszczam, że jak pokażą się w sklepach ogrodniczych pierwsze rośliny na żywo, to co nieco powędruje do mego koszyka :heja

Pięknie dziękuję za odrobinę wody w ogródku, bo u mnie jeszcze nie zbudowane oczko, tak więc bardzo sie przyda :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

to tak jak ja zamawiam płacę , czekam i obawiam się czy nie zamawiam
tego samego bo już nie pamiętam czy zamówiłam, czy planowałam kupić
no ale jak to mówią : od przybytku głowa nie boli,
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Olu - poczytaj o araukarii tutaj :
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... ar*#p13099
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie ;:63

Danusiu witam Cię w moich skromnych progach . Ja właśnie już miałam problem co i od kogo zakupiłam i zrobiłam sobie listę. Pierwsze zakupy powinny (o ile pogoda pozwoli) zacząć docierać od 1 marca. Właściwie chciałabym jeszcze coś dokupić, ale na razie obserwuję oferty i domówię jak już nie trzeba będzie tak długo czekać na przesyłkę.
Tymczasem spaceruję sobie po Twoim ogrodzie i podziwiam ... Zauroczyły mnie Twoje suszone kompozycje. Trzeba będzie dokupić nasionek kwiatuszków na suche bukiety :lol:
Zadziwił mnie także miłorząb. Mój stoi w miejscu od 2 lat, a piszesz, że nie jest wymagajacy :shock: Tej wiosny mój gingko powędruje na inne miejce.

Jolu Dzięki za link do araukarii. Moja na poczatek planuję pozostawić w donicy a potem w zaciszne miejszce do ogrodu. Mieszkam w najcieplejszej (podobno) strefie Polski. Tutaj powinna się powieść uprawa w gruncie. Zresztą widziałam w Ząbkowicach Śląskich (kierunek Kłodzko) araukarię w ogrodzie. Miała już ok 2,5m i piękny pokrój.

Zafundowałam sobie trochę wiosny i chciałabym się z Wami podzielić ;
Obrazek Obrazek

A to zaczątek kolekcji storczyków :
Obrazek

A teraz ciekawostka. Wsadziłam pestkę awokado do ziemi nie liczac , ze coś sie stanie. A jednak :
Obrazek

A oto moje najpiękniejsze "kwiatuszki"
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Tylko mi nie mów ,że to Ty stoisz z TAKIMI :shock: owocami -jakie nektaryny :!: :!: :!:
Ja u swojej niestety jeszcze nie doczekałam się owoców ...te majowe przymrozki :?
Zakupy bardzo ciekawe ...ja już chyba nic nie kupię z nasion ,troszkę przesadziłam ... :roll: Chyba...
Widzę,że mamy ten sam gust w urządzaniu domu ... :wit
Awatar użytkownika
Pauli
200p
200p
Od: 4 lut 2008, o 19:29

Post »

Witaj Olu,
mi się wydaje, że Twoja araukaria to roślina domowa Araukaria Wyniosła.
Pozdrawiam Paulina
Mój ogród
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Olu będę bacznie obserwował co z Twoim awocado :) pozdrawiam
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie ;:138

Iduś Na zdjęciu to nie ja. I nektaryny to mają tak wyglądać właśnie jak u pani na zdjęciu :lol: Ja na swoje drzewka jeszcze czekam i owocki będą dopiero za kilka lat, ale zdjęcie reklamowe niezłe co .. :lol:
Ja także chyba przecholowałam z zakupem nasionek. Większość wysieję do gruntu, ale i tak muszę wytargać jakąś rabatkę. A tu się marzy miejsce na nowe różyczki, rododendrony, dalie, lilie, ....i kiedy ja będę miała na to czas :shock:

Paulinko obejrzałam nalepkę na doniczce, ale nie ma tam nic poza nazwą araukaria. W między czasie odszyfrowałam z etykiety producenta lub importera :HRS DAWIDY. Jest to Hodowlano Rolnicza Spółdzielnia "Dawidy". Odnalazłam ich stronę w internecie i posłałam zapytanie. Myślę, że w poniedziałek wszystko się wyjaśni. Ale mnie Paulo zmobilizowałaś ;:138

Mateuszu Ja też bacznie obserwuję co to wyrośnie :lol: Mam nadzieję, że choć ładne listki będzie toto miało. Chyba nie jest zbyt wymagające, bo wsadziłam do ziemi całkiem bez przekonanie razem z nasionkami hibiskusa. Podlewałam hibiskusa i taki kiełek sobie wylazł
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

dasz radę ...Ja codziennie pracuję do 15 i jakoś daję .Ew będziesz robić przez siłę ,a jak coś Ci zarośnie ,to się nie przejmuj -co to za ogród bez chwasta ... :lol:
reklama bardzo apetyczna ...
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iduś, praca do piętnastej to u mnie zamierzchła przeszłość. Na "swoim" niestety pracuje się od rana do wieczora a i czasem biurowe sprawy po nocy. Chyba się zbuntuję :evil:
Choć muszę przyznać, że nie mieć nad sobą żadnego szefa, to wielka PRZYJEMNOŚĆ :D

A oto moja dzisiejsza wiosenka. Hiacynty z godziny na godzinę rozkwitają a zapach........nie mam słó aby go opisać :lol:
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
karina1
1000p
1000p
Od: 19 sty 2010, o 12:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Witaj Olu ;:3 bardzo ładne te odmiany powojników, ;:3
"Przyjaciele są jak ciche anioły,które podnoszą nas,kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać" Miłego dnia,życzy Karina
Mój piękny ogród - Akacjowe raczo- Cz1.'Ogród Kariny i Marka"Akacjowe Ranczo"Cz2.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”