Kochane Moje Kobiety witajcie
Jestem już z powrotem na łonie forum i pragnę się z Wami podzielić nowymi wiadomościami i przepisami

Dziękuję , że mnie odwiedzałyście pod moją nieobecność i cieszę się, że moje przepisy zostały wypróbowane a co najważniejsze, potrawy smakowały
Powiem, krótko, jestem na diecie od 4 stycznia i teraz będą tez potrawy troszkę odchudzone, jak to napisała Andzia.
Co nie znaczy oczywiście, że innych potraw nie będzie, otóż będą, bo mój M. i synek nie mają się z czego odchudzać

, więc gotuję podwójnie ;)
Alinko, przed rozpoczęciem diety radzę jednak przeczytać tą książkę, tym bardziej, że ją posiadasz.
Ja do rozpoczęcia swojej przygotowywałam się ok 10 dni, tzn. najpierw czytałam, potem opracowałam sobie plan, że oprócz diety również przydałyby się jakieś ćwiczenia, suplementy, harmonogram dnia.
Dokładnie wbiłam sobie do głowy jakie na początku mogę jeść produkty, tzn. najczystsze proteiny na początek.
Najważniejsze aby wybrać produkty wysokobiałkowe jak najmniej przetworzone, czyli:
-mięso chude(kurczak, indyk bez skóry, chuda wołowina, cielęcina)
-ryby(wędzone, smażone bez tłuszczu, pieczone, gotowane, surowe)
-jaja
-chude mleko, chudy twaróg, chude serki odtłuszczone, jogurty naturalne typu bałkański light albo grecko light
-podroby
-owoce morza
A więc u mnie każdy dzień zaczyna się od śniadania,które jadam ok 10 godz.
pół godziny przed śniadaniem i obiadem posiłkiem biorę dwie kapsułki suplementu diety, wspomagającego spalanie tłuszczu.
Ja biorę kapsułki
Olimp Therm Line Forte.
Wypijam kawę z chudym mlekiem i słodzikiem.
Następnie przygotowuję sobie
placuszki otrębowe wg, przepisu dr Dukana:
Jem je codziennie na śniadanie, dzięki czemu nie mam problemu z zaparciami.
-2 łyżki stołowe otrąb owsianych
-1 łyżka stołowa otrąb pszennych
-1 jajko
-1 łyżka jogurtu greckiego light lub odtłuszczonego serka
Wszystko razem mieszam i smażę na patelni bez tłuszczu, wychodzą mi z tego 4 placuszki.
Czasem robię je na słono, polewając sosem czosnkowo koperkowym(czyt. chudym jogurtem z koperkiem i czosnkiem), lub sosem pomidorowym, zrobionym z koncentratu i ziół z odrobinką soli.
A czasem jem na słodko polewając jogurtem ze słodzikiem i posypane cynamonem, pychaaa

Popijam ziołową herbatką.
Po śniadaniu zazwyczaj ćwiczę na siłowni, na nogi, brzuszki, na klatkę plus rowerki.
Ćwiczenia zajmują mi ok 40 minut.
Ja swoje posiłki jadam regularnie co 4 godziny, więc obiad przypada na 14:00.
Tutaj mam akurat zdjęcie przykładowego dania, które rozłożyłam sobie na dwa obiady.
Pieczony udziec z indyka
Indyka myję, obdzieram ze skóry, lekko solę, daję pieprz, odrobinę curry, paprykę słodką, na koniec posypuję ziołami prowansalskimi.
1 kostkę rosołową rozpuszczam w kubku z ciepłą wodą podlewam mięso, dodaję ziele angielskie, liść laurowy i pokrojoną cebulę.
Piekę pod przykryciem ok 1 godziny w 200 stopniach, a przez następną niecałą godzinę piekę bez przykrycia i co jakiś czas polewam mięso sosikiem.
Sosik zagęszczam odrobiną jogurtu bałkańskiego light zmieszanego z mąką kukurydzianą, a jako dodatek mam pokrojonego w plasterki niedużego ogórka konserwowego.
Do obiadu herbatka ziołowa,
Po obiedzie czas na kolejne ćwiczenia na siłowni(mój brat ma ławeczkę ze sztangą, hantlami i jeszcze jakimiś bajerami, więc chodzę do niego ćwiczyć, a że mieszka piętro niżej, to daleko nie mam ;) ), ok pół godziny.
Kolacja o 18:00,
Przykładowo mogę polecić moją przerobioną
sałatkę z tuńczyka:
-puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
-2 jajka ugotowane na twardo ale beż żółtek
-1 nieduży ogórek konserwowy
-odrobina posiekanej cebuli
-trochę pieprzu
- niecała łyżka jogurtu light
Wszystkie składniki pokroić dodac pieprz, jogurt, wymieszać.
Wprawdzie, nie jest to aż tak pyszne jak wersja oryginalna ale też nie najgorsze ;)
Do kolacji herbatka ziołowa.
Po kolacji przeznaczam pół godziny na pas wibracyjny: uda, pupę i boczki, co by je troszkę ujędrnić.
Każda partia po 10 min.
Dodam, ze dodatkowo piję ok.1,5 litra wody mineralnej dziennie, najlepiej zimnej z lodówki, wtedy organizm również musi spalić kalorie aby podgrzać wodę do temperatury ciała.
No więc jak widzicie, dzień mam cały wypełniony, a jeszcze dodatkowo między ćwiczeniami i przygotowywaniem swojego jedzenia, mam czas dla synka, sprzątanie, gotowanie dla moich dwóch chłopaków itp.
Tyle na dzisiaj, kończę już i idę spać, bo nosem piszę po klawiaturze,
Dobranoc