Fikus benjamina - zmarzł?

Rośliny doniczkowe
kasiawdomu
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 gru 2009, o 22:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Fikus benjamina - zmarzł?

Post »

Witam.
Bardzo proszę o pomoc- zaszkodziłam mojej beniamince...
Ma 5 lat, i jest dla mnie bardzo, bardzo ważna.. Do tej pory rosła sobie spokojnie, na parapecie, okna na południe, ale doskonale sobie radziła. W okresie świątecznym wyjechałam na 10 dni, jak wróciłam od razu zajęłam się kwiatami, były troszkę przesuszone,ale nie za bardzo ( zostawiłam skręcone grzejniki), i bezmyslnie, nie chcący przekręciłam beniaminę( po kąpieli odstawiłam nie tą stroną) Po dwóch dniach, jak się zorientowałam, było już za późno... Pół fikusa zmarzło, skręciły się liście, i odpadają, jeden za drugim...Wygląda smutno.. (Zmarzły liście, które były przyzwyczajone do ciepełka od pokoju, nagle dostały mrozu od okna..) Co teraz zrobić? Czy poprzycinać te gołe gałązki, a ona puści nowe, czy może już zawsze będzie taka łysa z tej jednej strony? Czy czekać do wiosny ? Nie mam naładowanego aparatu ale jutro postaram się wkleić foto.
Pozdrawiam, Kasia
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: zmarznięty fikus beniamina

Post »

Z zdjęć coś poradzę z opisu niewiele mogę. :wink:
kasiawdomu
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Beniaminka zmarniała tylko z jednej strony od dołu, reszta się trzyma..
Pozdrawiam, i z góry dziękuję
x-C-j
---

Post »

Nic mu nie będzie nawet jeśli straci jeszcze trochę liści, te uschnięte oberwij i z aktualnymi zdjęciami przypomnij się w połowie lutego, wtedy korekcyjnie go przytniemy (pozaznaczam Ci na zdjęciu gdzie ciąć) by nadać mu ładny kształt i zagęścić nieco koronę, eliminując przy tym mało atrakcyjne wiotkie gałązki. Moim zdaniem ma za mokro chyba że zdjęcie było zrobione świeżo po podlaniu. :wink:
kasiawdomu
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuję za odpowiedź.
Kolor ziemi rzeczywiście intensywny, ale jest to spowodowane powierzchownym uzupełnieniem ( nie lubię białych osadów wynikających z chlorowanej, twardej wody, więc czasem dosypuję ziemię).
Przypomnę się w lutym, bo bardzo zależy mi na tym kwiatku... Najbardziej ze wszystkich, które mam w domku.. ( kupiłam tą beniaminkę w opłakanym stanie ok 5 lat temu, na mega wyprzedaży w ikea, z założeniem, że muszę ją uratować) Udało mi sie, do teraz
x-C-j
---

Post »

Podlewaj wodą przegotowaną i odstaną minimum 12h i nie za intensywnie obecnie fikusy powinny raczej odpoczywać niż wegetować. Nie powinien pojawiać się osad wynikający z zawapnowania/zasolenia ziemi. W naszej Encyklopedii masz opisane warunki jakie powinno się zapewnić fikusom w okresie zimowego odpoczynku powegetacyjnego. :wink:
justynad
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 wrz 2009, o 15:05

Fikus benjamina goldie - zmarzł?

Post »

Witam,
kupiłam dzisiaj fikusa w biedronce, jednak podczas powrotu do domu spędził 2 godziny w aucie przy takim mrozie.. listy mu bardzo oklapły.. czy już jest po kwiatku?
x-C-j
---

Re: Fikus benjamina goldie - zmarzł?

Post »

Niekoniecznie, zależy czy roślina miała mokrą ziemię i jaki duży mróz mógł być w samochodzie. Załącz zdjęcia. :wink:
justynad
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ziemię ma wigotną, a w samocodzie mogło być ok -9/-10 stopni..

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
zdjęcia są troszkę nieostre, ale pod ręką miałam akurat telefon :)
justynad
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

i jeszcze jakbyś mógł mi doradzić odnośnie przesadzenia go i formowania (choc czytałam, że to dopiero w marcu) bo nie wygląda najlepiej. Ma dwa cienkie pnie i pomiędzy nimi patyk, na końcu którego są razem złączone (tak go wczoraj kupiłam i jeszcze nic z nim nie robiłam)
Obrazek

ale niepokoją mnie czarne plamki na niektórych liściach na górze:
Obrazek

moja przygoda z fikusami się dopiero zaczyna także byłabym wdzięczna za wiele porad i opinii :)
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Czy był okryty podczas transportu? Bieniaminy ogólnie nie lubią zmiany miejsca, a już w zimie kiedy są trudne warunki powinno się im tego oszczędzać.Dawniej w poradnikach radzono by nie kupować roślin zimą, ale teraz nastały inne czasy- teraz wszystko można i o każdej porze :wink: .Ja jednak wiem swoje :)
Nie stawiaj go od razu w bardzo ciepłym miejscu, później znajdź bardzo jasne by miał jak najwięcej światła i uważaj z podlewaniem by nie za dużo.
Awatar użytkownika
karina1
1000p
1000p
Od: 19 sty 2010, o 12:00

Post »

tak,a jak będą mu opadać liście to normalne bo one nie lubią zmiany miejsca i się tym nie przejmuj jak się zadomowi to zacznie wypuszczać nowe listki ;:32 no ale wielki błąd że nie przykryliście kwiatka w samochodzie na taki mróz......... ;:29 ;:14
"Przyjaciele są jak ciche anioły,które podnoszą nas,kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać" Miłego dnia,życzy Karina
Mój piękny ogród - Akacjowe raczo- Cz1.'Ogród Kariny i Marka"Akacjowe Ranczo"Cz2.
x-C-j
---

Post »

Wyjmij z doniczki i pozostaw poza nią dopóki ziemia całkowicie nie przeschnie, jeśli do tego czasu spadną wszystkie liście będziemy się martwić co dalej, jeśli jakieś zostaną zrób aktualną fotkę i pokaż na forum. Póki co na razie nic więcej nie można zrobić. :wink:
justynad
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

ok, zrobię tak :) takze będziemy w kontakcie :)
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja mam podobny problem z beniaminkiem. Kupiłam go ostatnio i miewał się dobrze do czasu....teraz wygląda tak i nie mam pojęcia co dalej z nim zrobić, czy jest szansa żeby go odratować :roll:
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Od połowy ma pomarszczone gałązki :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”