Fikus benjamina - zmarzł?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 19 gru 2009, o 22:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Fikus benjamina - zmarzł?
Witam.
Bardzo proszę o pomoc- zaszkodziłam mojej beniamince...
Ma 5 lat, i jest dla mnie bardzo, bardzo ważna.. Do tej pory rosła sobie spokojnie, na parapecie, okna na południe, ale doskonale sobie radziła. W okresie świątecznym wyjechałam na 10 dni, jak wróciłam od razu zajęłam się kwiatami, były troszkę przesuszone,ale nie za bardzo ( zostawiłam skręcone grzejniki), i bezmyslnie, nie chcący przekręciłam beniaminę( po kąpieli odstawiłam nie tą stroną) Po dwóch dniach, jak się zorientowałam, było już za późno... Pół fikusa zmarzło, skręciły się liście, i odpadają, jeden za drugim...Wygląda smutno.. (Zmarzły liście, które były przyzwyczajone do ciepełka od pokoju, nagle dostały mrozu od okna..) Co teraz zrobić? Czy poprzycinać te gołe gałązki, a ona puści nowe, czy może już zawsze będzie taka łysa z tej jednej strony? Czy czekać do wiosny ? Nie mam naładowanego aparatu ale jutro postaram się wkleić foto.
Pozdrawiam, Kasia
Bardzo proszę o pomoc- zaszkodziłam mojej beniamince...
Ma 5 lat, i jest dla mnie bardzo, bardzo ważna.. Do tej pory rosła sobie spokojnie, na parapecie, okna na południe, ale doskonale sobie radziła. W okresie świątecznym wyjechałam na 10 dni, jak wróciłam od razu zajęłam się kwiatami, były troszkę przesuszone,ale nie za bardzo ( zostawiłam skręcone grzejniki), i bezmyslnie, nie chcący przekręciłam beniaminę( po kąpieli odstawiłam nie tą stroną) Po dwóch dniach, jak się zorientowałam, było już za późno... Pół fikusa zmarzło, skręciły się liście, i odpadają, jeden za drugim...Wygląda smutno.. (Zmarzły liście, które były przyzwyczajone do ciepełka od pokoju, nagle dostały mrozu od okna..) Co teraz zrobić? Czy poprzycinać te gołe gałązki, a ona puści nowe, czy może już zawsze będzie taka łysa z tej jednej strony? Czy czekać do wiosny ? Nie mam naładowanego aparatu ale jutro postaram się wkleić foto.
Pozdrawiam, Kasia
Re: zmarznięty fikus beniamina
Z zdjęć coś poradzę z opisu niewiele mogę. 

-
- 10p - Początkujący
Nic mu nie będzie nawet jeśli straci jeszcze trochę liści, te uschnięte oberwij i z aktualnymi zdjęciami przypomnij się w połowie lutego, wtedy korekcyjnie go przytniemy (pozaznaczam Ci na zdjęciu gdzie ciąć) by nadać mu ładny kształt i zagęścić nieco koronę, eliminując przy tym mało atrakcyjne wiotkie gałązki. Moim zdaniem ma za mokro chyba że zdjęcie było zrobione świeżo po podlaniu. 

-
- 10p - Początkujący
Dziękuję za odpowiedź.
Kolor ziemi rzeczywiście intensywny, ale jest to spowodowane powierzchownym uzupełnieniem ( nie lubię białych osadów wynikających z chlorowanej, twardej wody, więc czasem dosypuję ziemię).
Przypomnę się w lutym, bo bardzo zależy mi na tym kwiatku... Najbardziej ze wszystkich, które mam w domku.. ( kupiłam tą beniaminkę w opłakanym stanie ok 5 lat temu, na mega wyprzedaży w ikea, z założeniem, że muszę ją uratować) Udało mi sie, do teraz
Kolor ziemi rzeczywiście intensywny, ale jest to spowodowane powierzchownym uzupełnieniem ( nie lubię białych osadów wynikających z chlorowanej, twardej wody, więc czasem dosypuję ziemię).
Przypomnę się w lutym, bo bardzo zależy mi na tym kwiatku... Najbardziej ze wszystkich, które mam w domku.. ( kupiłam tą beniaminkę w opłakanym stanie ok 5 lat temu, na mega wyprzedaży w ikea, z założeniem, że muszę ją uratować) Udało mi sie, do teraz
Podlewaj wodą przegotowaną i odstaną minimum 12h i nie za intensywnie obecnie fikusy powinny raczej odpoczywać niż wegetować. Nie powinien pojawiać się osad wynikający z zawapnowania/zasolenia ziemi. W naszej Encyklopedii masz opisane warunki jakie powinno się zapewnić fikusom w okresie zimowego odpoczynku powegetacyjnego. 

Fikus benjamina goldie - zmarzł?
Witam,
kupiłam dzisiaj fikusa w biedronce, jednak podczas powrotu do domu spędził 2 godziny w aucie przy takim mrozie.. listy mu bardzo oklapły.. czy już jest po kwiatku?
kupiłam dzisiaj fikusa w biedronce, jednak podczas powrotu do domu spędził 2 godziny w aucie przy takim mrozie.. listy mu bardzo oklapły.. czy już jest po kwiatku?
Re: Fikus benjamina goldie - zmarzł?
Niekoniecznie, zależy czy roślina miała mokrą ziemię i jaki duży mróz mógł być w samochodzie. Załącz zdjęcia. 

i jeszcze jakbyś mógł mi doradzić odnośnie przesadzenia go i formowania (choc czytałam, że to dopiero w marcu) bo nie wygląda najlepiej. Ma dwa cienkie pnie i pomiędzy nimi patyk, na końcu którego są razem złączone (tak go wczoraj kupiłam i jeszcze nic z nim nie robiłam)

ale niepokoją mnie czarne plamki na niektórych liściach na górze:

moja przygoda z fikusami się dopiero zaczyna także byłabym wdzięczna za wiele porad i opinii

ale niepokoją mnie czarne plamki na niektórych liściach na górze:

moja przygoda z fikusami się dopiero zaczyna także byłabym wdzięczna za wiele porad i opinii

Czy był okryty podczas transportu? Bieniaminy ogólnie nie lubią zmiany miejsca, a już w zimie kiedy są trudne warunki powinno się im tego oszczędzać.Dawniej w poradnikach radzono by nie kupować roślin zimą, ale teraz nastały inne czasy- teraz wszystko można i o każdej porze
.Ja jednak wiem swoje 
Nie stawiaj go od razu w bardzo ciepłym miejscu, później znajdź bardzo jasne by miał jak najwięcej światła i uważaj z podlewaniem by nie za dużo.

Nie stawiaj go od razu w bardzo ciepłym miejscu, później znajdź bardzo jasne by miał jak najwięcej światła i uważaj z podlewaniem by nie za dużo.
- karina1
- 1000p
- Od: 19 sty 2010, o 12:00
tak,a jak będą mu opadać liście to normalne bo one nie lubią zmiany miejsca i się tym nie przejmuj jak się zadomowi to zacznie wypuszczać nowe listki
no ale wielki błąd że nie przykryliście kwiatka w samochodzie na taki mróz.........

"Przyjaciele są jak ciche anioły,które podnoszą nas,kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać" Miłego dnia,życzy Karina
Mój piękny ogród - Akacjowe raczo- Cz1.'Ogród Kariny i Marka"Akacjowe Ranczo"Cz2.
Mój piękny ogród - Akacjowe raczo- Cz1.'Ogród Kariny i Marka"Akacjowe Ranczo"Cz2.
Wyjmij z doniczki i pozostaw poza nią dopóki ziemia całkowicie nie przeschnie, jeśli do tego czasu spadną wszystkie liście będziemy się martwić co dalej, jeśli jakieś zostaną zrób aktualną fotkę i pokaż na forum. Póki co na razie nic więcej nie można zrobić. 

ok, zrobię tak
takze będziemy w kontakcie 

- Andziax007
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt: