Wzięłam się za
marynowanie jajek, będą w sobotę w galaretce.
5 jajek
1 duża czerwona cebula
3/4 łyżki octu
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki jagód jałowca
1 liść laurowy
3/4 łyżeczki gorczycy
3/4 łyżeczki pieprzu ziarnistego
3 ząbki czosnku
1/2 papryki czerwonej
Jaja gotujemy na twardo, studzimy i obtłukujemy skorupki nie obierając.
Cebulę kroimy w krążki, kładziemy na dno słoika a na to obtłuczone w skorupkach jajka.
Zagotowujemy wodę z dodatkiem octu. Do zalewy dodajemy sól, jałowiec, liść laurowy, gorczycę, pieprz. marynatą zalewamy jajka w słoiku, muszą być całkowicie przykryte.
Słoik zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum dwa dni.
Jajek potem nie trzeba przyprawiać, ponieważ są słone i pikantne.
