Moje przepisy _ empuza

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4296
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Moje przepisy _ empuza

Post »

Za namową DorkiWD postanowiłam założyć swój wątek z przepisami ale troszkę pod innym kątem ....
Każdy z nas na co dzień dostrzega korzystne aspekty procesu odżywiania. Zapominamy jednak, że spożywany pokarm może także wyrządzić nam zdrowotną szkodę. Znam to z autopsji – mam córkę alergiczkę, u której szybciej wymieniłabym co może jeść niż to co ma zakazane lub czego powinna się wystrzegać. Z racji tego trzeba było nauczyć się kombinować co przygotować by zjadła i nie grymasiła. Dodatkowo powstał problem zmienić swoje upodobania czy tylko dogadzać dziecku? Byłam czasami zmęczona, zła ale teraz po latach(10 walki z diabelstwem) wiem, że może żyć i jeść całkiem zdrowo i kolorowo.

Niestety uczulenie rozwija się z pokolenia na pokolenie: na skutek nałożenia się zanieczyszczeń środowiska i predyspozycji genetycznych organizm uczy się wytwarzać coraz większe ilości przeciwciał, co w końcu doprowadza do powstania alergii.
A alergia występuje w Polsce już tak często, że rodzice powinni być bardziej uwrażliwieni na wszelkie jej objawy u noworodków , powinni zatem przede wszystkim zadbać o dietę swych pociech.

Zapobieganie powstawaniu alergii pokarmowych polega przede wszystkim na unikaniu produktów alergizujących w diecie. Jednak najbardziej efektywną metodą prewencji alergii pokarmowych jest unikanie ukrytych alergenów już na etapie procesu produkcji.
Niestety większość najpoważniejszych przypadków wystąpienia reakcji alergicznych ma miejsce w restauracjach i stołówkach szkolnych, gdzie skład potraw nie jest dostosowany do indywidualnych wymagań konsumentów.

Dlatego też będę tu umieszczała przepisy dla alergików, niejadków i ich zmęczonych opiekunów.


Słodkie bułeczki drożdżowe bez mleka i jaj

mąka pszenna 1 kg
oliwa 12 łyżek
cukier 1 szklanka
woda 2 szklanki
drożdze 100 g

Drożdże rozpuszczamy w szklance letniej wody z łyżką cukru i odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce. Do zaczynu dodajemy pozostałe produkty i zagniatamy ciasto drożdżowe.
Odstawiamy na pół godzinyt w ciepłe miejsce pod przykryciem. Formujemy bułeczki rękami natartymi oliwą i układamy na blasze przykrytej pergaminem. Pieczemy ok 15-20 minut w temperaturze 175 stopni. Upieczone bułeczki doskonale nadają się do zamrożenia.

Słodkie prosiaczki

Obrazek
1/2 kg mąki
35g drożdży
2/3 szklanki mleka
70g cukru
2 jaja
70g masła lub margaryny
1/2 łyżeczki soli
kilka kropli aromatu np. cytrynowego, waniliowego
1-2 jaja (żółtka i białka osobno)
powidła, marmolada, nutella lub inne nadzienie

Całą mąkę przesiać. Z 4 łyżek mąki, łyżeczki cukru, drożdży i mleka przygotować zaczyn.
Powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany. Zostawić go pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 20-30minut. Po upływie tego czasu dodać do niego resztę mąki, ubite z cukrem i solą jaja.Wymieszać.
Na końcu wlać roztopione i ostudzone do temp. pokojowej masło.
Zagnieść ciasto i znów zostawić pod przykryciem na ok. 30-60 minut (do podwojenia objętości).
Gdy ciasto już podwoi objętość znów go zagnieść. Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i cienko rozwałkować.
Szklanką wykrajać koła na buzie (8-10cm) a kieliszkiem kółeczka na ryjek (4-5cm).
Uszka zrobić z małych prostokątów (4x2cm) na końcu wyciętych w trójkąt.
Jedno kółko smarować roztrzepanym białkiem, nałożyć łyżeczkę marmolady (lub innego nadzienia)
Przylepić drugie kółko, posmarowany białkiem ryjek i uszka.
Obrazek

W ryjku zrobić dwie dziurki. Świnki smarować rozmąconym z łyżką mleka żółtkiem.
Piec w 190-200stopniach ok. 15 minut.
Po upieczeniu ostudzić i zrobić oczy z lukru, białej i ciemnej czekolady lub pisakami do tortów.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4296
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

Kotleciki mielone drobiowe

Obrazek

1 podwójna pierś z kurczaka
1 mała cebula
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1/2 szklanki mleka
natka pietruszki (koperek)
sól, pieprz
Panierka: jajko , bułka tata


Mięso zmielić razem z cebulą. W garnuszku (najlepiej o grubym dnie) stopić masło na małym ogniu. Posypać mąką i smażyć ok. 2-3 minuty mieszając.
Wlać mleko i gotować aż powstanie gęsty, gładki sos. Doprawić solą i pieprzem.
Dalej gotować przez 5 minut.
Do garnka z sosem wrzucić mięso i dokładnie wymieszać. Dodać natkę.
Uformować kotlety ( wychodzi ok. 6-7 sztuk) , panierować w jajku i bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym tłusczu.
_________________
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4296
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

Ponieważ nie wszyscy chcą jeść wędlinę serwowaną w sklepach proponuję szybką roladę z sera żółtego.

Obrazek

30 dkg sera żółtego
NADZIENIE :
1/4 kostki masła
8 trójkącików serka topionego
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
Serki należy pognieść widelcem z miękkim masłem,odrobiną soli, wycisnąć czosnek,i dodałać natkę. Musi sie zrobić jednolita masa.
Kroimy ser na mniejsze kawałki,wkładamy do woreczka na mrożonki,dobrze wiążemy i wkładamy do garnka z gotującą wodą i gotujemy ,na bardzo małym ogniu do momentu rozpuszczenia sie sera w woreczku.Po czym wyciągamy ser z worka rozwałkowujemy i nakładamy nadzienie.
Pamietajmy , że podstawą farszu są serki i masło a reszta to kwestia naszej fantazji- w tym wypadku użyłam papryki czerwonej i zielonej, szynki, ogórka konserwowego i szczypiorku.
Zwijamy w rulon i zawijamy w folię aluminiową wkładając na na godzinę do lodówki.Wszystko się doskonale ścina i można kroić na kanapki.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4296
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

Zielone serdelki

2 puszki groszku konserwowego
4 czerstwe kajzerki
1 jajo
ostra papryka, pieprz
tarta bułka
2 ząbki czosnku
garść startego ser żółtego
natka pietruszki
Groszek odcedzić,bułki namoczyć, a gdy napęcznieją odcisnąć.
Przepuścić przez maszynkę razem z groszkiem, dodać jajko, rozgnieciony czosnek, zieleninę, ewentualnie starty ser, doprawić do smaku i wyrobić na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt rzadka - dodać trochę bułki tartej.
Formować małe kiełbaski, obtaczać w mące lub bułce i smazyc na tłuszczu na złoty kolor.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4296
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

Chlebek

Obrazek

3 szklanki mąki
2 łyżeczki soli (płaskie)
2 łyżeczki suszonych drożdży
1 1/8 szklanki ciepłej wody

Wszystkie składniki wymieszać razem. Jeśli ciasto będzie zbyt twarde dolać troszkę wody, jeśli zbyt kleiste dosypać troszkę mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny.
Zagniatać ciasto przez 10 minut. Przykryć i odstawić na 90 minut w ciepłe miejsce.
Po wyrośnięciu jeszcze przez chwilkę ciasto zagniatać uderzając je pięścią.
Uformować podłużny chleb, włożyć do wysmarowanej lub wyłożonej papierem keksówki, przykryć i odstawić na ok. 45 minut do ponownego wyrośnięcia.

Obrazek

Piec chleb przez 30-40 minut w 190 stopniach.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4296
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

chlebek z musli

Obrazek

Zaczyn drożdżowy :
0,25 kg białej mąki
20 g świeżych drożdży
Z1/2 łyżeczki cukru
450 ml ciepłej wody

Składniki suche
0,45 kg białej mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
15 g masła lub smalcu
4 łyżki musli (lub otrębów)
Zrobić zaczyn drożdżowy i pozostawić na 15 minut w ciepłym miejscu.
Suche składniki wymieszać i wsypać do zaczynu. Wyrabiać ciasto przez 5 minut.
Wyrobione ciasto przykryć folią i pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut.
Wyrośnięte ciasto uderzyć mocno ręką aby usunąć bąble powietrza.
Uformować bochenek chleba lub włożyć ciasto do keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub otrębami (zająć tylko 1/2 wysokości formy).
Poczekać aż ciasto wyrośnie do podwójnej objętości i piec w piekarniku w temperaturze 230 stopni przez ok. 20 minut
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4296
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

Sałatka z papryki z serem feta

Obrazek

4 małe czerwone papryki
4 pomidory
1duży ogórek zielony
100g sera feta
sól i pieprz do smaku
Sos:
3 zmiażdżone ząbki czosnku
1/3 szklanki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
sól cukier do smaku
Paprykę pokroić w drobną kostkę,pomidory sparzyć zdjąć skórkę i pokroić w ósemki.Ogórka pokroić w kostkę.Wszystko wymieszać doprawić sosem Całość posypać serem feta pokrojonym w kostkę.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4296
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

Sałatka z tuńczyka, fasoli i sera feta

Obrazek

1 puszka czerwonej fasolki
1 opakowanie sera feta
1 ogórek sałatkowy (wężowy)
2 puszki tuńczyka
szczypiorek
sos:
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
Fasolkę i tuńczyka odsączyć z zalewy. Fetę i ogórka pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać.
Składniki sosu połączyć. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać.
Polać sosem, posypać natką pietruszki.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4296
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

Naleśniki inaczej :wink:

Obrazek

Naleśniki robimy oczywiście wg własnego przepisu, ale do ciasta nie dodajemy cukru.
Farsz:
pierś z kurczaka,
kapusta pekińska,
papryka (najlepiej pół zielonej i pół czerwonej),
pół puszki kukurydzy,
mała cebulka,
sól, pieprz, jarzynka, słodka i ostra papryka, łyżeczka majeranku, sos słodko-kwaśny (można też użyć czosnkowy, albo oba razem), łyżeczka bazyli.
Pierś kroimy w kosteczkę i godzinę wcześniej posypujemy przyprawamy i majerankiem. Na rozgrzanym oleju smażymy mięsko.
Szatkujemy kapustę, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę i pokrojoną w dorbną kosteczkę cebulkę. Przyprawiamy solą i pieprzem i nakońcu roztartą w palcach bazylią.
Na naleśniki układamy wąski rządek z mięsa na to surówkę i zwijamy jak tradycyjne naleśniki) Polewamy sosem słodko-kwaśnym.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4296
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

Rolada z mielonego

Obrazek

80 dag mięsa mielonego
(najlepiej drobiowo - wieprzowego )
2 żółtka
bułka tarta (ok. 3 łyżki)
sól, pieprz , kethup
4 plasterki żółtego sera
2 ogórki kiszone

Mięso mielone wymieszać dokłądnie z żółtkiem i tartą bułką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Następne mięso wyłożyć na wysypaną bułką tartą stolnicę i rozwałkować na prostokątny płat (ok.0,5 cm). Rozwałkowane mięso posmarować keczupem. Położyć plasterki sera i ogórki.

Obrazek

Zwinąć jak roladę. Boki podwinąć do środka. Obtoczyć całość w bułce tartej. Włożyć do keksówki i piec ok. 40 minut w 190 stopniach.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4296
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

Masło słonecznikowe

oliwa
słonecznik

Uprażyc słonecznik na patelni. Zmielic ziarna jak najdrobniej w blenderze lub młynku do kawy. Dodać oliwę, tak aby uzyskać masę nadającą się do smarowania. (Opcjonalnie można dodać sól.)
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4296
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

Szarlotka z kaszy jaglanej

oliwa
1 kg jabłek
2 szkl kaszy jaglanej

Ugotowac kaszę jaglaną - z troszkę większą ilością wody, tak, żeby była lekko rozgotowana, a nie sypka - powiedzmy 2,5 szkl. wody na szkl. kaszy. Po ugotowaniu dodać oliwę. Obierć dużo jabłek, zetrzeć na tarce jak do szarlotki (można wymieszać z rodzynkami, cynamonem, imbirem). Do wysmarowanej oliwą blachy wkłożyć kaszę i lekko ją ugnięść - wylepić nią całą blachę. Na to nałożyć grubą warstwę jabłek. Zapiec. Można jeszcze posypać zmielonymi orzechami albo ziarnem słonecznika, sezamem - jeśli dziecko może. Uwaga: na dużą blachę wystarczą 2 szklanki suchej kaszy. Można też zamiast kaszy jaglanej użyć płatków owsianych.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1527
Od: 9 lis 2006, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

diaga pisze:Szarlotka z kaszy jaglanej
Znam to!! :D
U nas jest to nazywane "szarlotka na sypko" ;-)
Moja Babcia to zapiekała w takich malutkich foremkach jak na ciasteczka "babeczki" i dawała duuuuużo cynamonu!!
Zapach jabłek i cynamonu do końca życia będzie mi się kojarzył z powrotami ze szkoły i z dzieciństwem.
Kasza jaglana sama w sobie jest słodkawa + jabłuszka, co w rezultacie pozwala uniknąć cukru w deserze :idea:
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4296
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

sałatka z fasolką szparagową

Post »

Obrazek

1/2 kg fasolki szparagowej,
3 ogórki konserwowe,
3 kawałki papryki konserwowej,
3 jabłka,
2 czerwone cebule,
20 dag sera żółtego,
1 mały majonez,
2 łyżki keczupu,
1 łyżka zalewy z ogórków,
1 łyżka musztardy,
sól,pieprz
Fasolkę pokroić na kawałki a następnie ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przestudzić.
Cebule, ogórki i jabłka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.
Ser pokroić w słupki a paprykę w paseczki.

Przygotować sos majonezowy, tj. wymieszać majonez,keczup,musztardę i wodę z ogórków. Doprawić do smaku. Wszystkie składnki sałatki wymieszać z sosem.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4296
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post »

Naleśniki z warzywami

Obrazek

Upiec naleśniki takie jak na krokiety dość cienkie.

Składniki farszu:
paczka warzyw mrożonych( kalafior marchewka brokuły groszek zielona fasolka)
puszka czerwonej fasolki
1 mała czerwona papryka
1 por
przyprawy : bazylia czosnek mielony ( ja daje małe kostki knor) sół, pieprz ziarenka smaku.
Mieszankę mrożoną warzyw wrzucamy na patelnię i dusimy na masełku aż będą w miarę miękkie ale nie rozgotowane doprawiamy ziarenkami smaku. .Paprykę kroimy w kostkę por w póltalarki i również podsmażamy na masełku z ziarenkami następnie łączymy warzywka doprawiamy bazylią czosnkiem i pieprzem. Na brzeg każdego naleśnika wkładamy troszkę warzyw i zwijamy tak jak krokiety.
Układamy w naczyniu żaroodpornym posypujemy żółtym serem i zapiekamy w piekarniku w tem. 180 stopni przez około 30 minut.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”