Storczyki Storczykowej cz. 2

Zablokowany
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Storczykowej cz. 2

Post »

Z oknem jest lepiej niż w zeszłym roku, bo szpary pozatykałam trochę, więc tak nie wieje. Na tym oknie będzie może teraz z 17-18 stopni, w pokoju jest obecnie 20. Zimą jest zimno, bo ściany są nieocieplane i może trochę z tego okna ciągnie. Część storczyków stoi na stoliczku, ale tam też im ciemno. Wiosną będzie lepiej, bo dzień będzie dłuższy i słonka więcej. Pewnie pokażą się pędziki na Vandach.

Co do wystawy, nie umiem się jej doczekać. Jak będzie to muszę na nią pojechać choćby nie wiem co, to dla mnie bardzo ważne.

A zdjęcia się zlewają, bo mam problem z pisaniem postów, jak przekroczy pewną długość to mi się okienko samo przewija do góry i nie idzie dalej wklejać i pisać.
Wyczytałam że jak storczyk zgubi pączki trzeba go przyciąć na trzecim oczkiem wtedy zakwitnie ponownie
Na razie nie będę ich ruszać, bo się ciągle wydłużają, ale to 3 oczko to nie zawsze dobre (ono jest za nisko, nad nim jest zwykle jeszcze conajmniej 1 oczko, to zalezy od długości pędu), najlepiej obcinać tylko tą część, na której były kwiaty (ten kawałek pędu ze śladami po kwiatach), a resztę zostawić. Z oczek mogą wychodzić rozgałęzienia, czasami nawet keiki.
Awatar użytkownika
affa
100p
100p
Od: 19 lip 2009, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Dusiu. Bardzo mi przykro z powodu opadających pączków. Też ostatnio straciłam dwa, już takie całkiem spore, na mojej cattleyce. Eh co zrobić :(
Pozdrawiam. Anna
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Byle do wiosny... Potem powinno być lepiej ze storczykami. I tak sporo kwitnie jak na te brzydkie dni.
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tobie mimo tylu opadniętych pączków i tak dużo kwitnie i do tego jakie cuda. A wiosna coraz bliżej. Mamy już za sobą najkrótsze dni teraz to z górki. :wink:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tych 17 kwitnących 7 to kwitnienia kupne... Część z nich już zaczyna przekwitać. Ale idą następne pędziki, jak będzie ok, to się rozwiną.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Dusiu,opadanie pączków nie tylko u Ciebie,wiele osób juz pisze otym na forum.Dni może i troche dłuższe,ąle brak słońca sprawia,że są one szare,ponure.Nawet jak słoneczko zaświeci to i przez zakurzone szyby przechodzi niewiele.Przecież kurz działa jak roleta.Patrzyłam dzisiaj na swoje okna - wierzyć mi sie nie chce,że tak wyglądają!!Strumienie deszczu zostawiają na nich dosłownie strużki...piasku!I jak przez taką zapore ma sie przedostać słońce?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No słonku trudno się przedostać, ale latem i tak dostaje się aż za dużo, często mi parzy liścia, więc muszę cieniować. Już mi kilka padło od poparzeń (jeden w zeszłym roku, gdzieś w marcu... oparzyło mu liście i usechł). Ale już się nie umiem doczekać wiosny, będzie ładnie, cieplej i nie będzie śniegu :))))).
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Tak masz racje,NIE BEDZIE ŚNIEGU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
chmara3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2007, o 00:18

Post »

Ładne fotki, widze, że u Ciebie w styczniu kolorowo ;:138 super
pozdrawiam
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki :)
Moje kaktusiki:)
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Dusiu nowe storczyki super.Oh ta Twoja kolekcja tylko pozazdrościć.Jestem tu często po cichu.Pozdrawiam Grażyna
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieszę się, że wam się kolekcja podoba. Te kolory na oknie bardzo mi poprawiają humor, zwłaszcza, jak za oknem znienawidzony śnieg i szare niebo, równie szare i ponure jak mój nastrój. Storczyki to coś cudownego, teraz nie wyobrażam sobie, jak kiedyś mogłam bez nich żyć. Miałam zwykłe kwiatki, ale żaden nie dorównywał storczykom. Gdy tylko zobaczyłam pierwszy raz storczyka, od razu mi się strasznie spodobał i musiałam go kupić. Mój pierwszy Phalaenopsis był ładny, jasnoróżowy i dwupędowy, niestety nie mam żadnych jego zdjęć. Mimo, że tyle lat zbieram (w październiku minie 6 lat), to hybrydy Phalaenopsis ciągle są moimi ulubionymi storczykami, a oprócz nich uwielbiam Vandy i Phalaenopsis botaniczne.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Och Dusiu masz rację taki parapet to niebo dla oczu :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, taki parapet to cudo... Chciałabym, żeby przez cały rok był taki barwny. Ale im więcej storczyków tym większe prawdopodobieństwo, że będzie dużo kwitnień. Teraz, mając ok. 64 Phalaenopsisy na pewno mam więcej kwitnień niż 2-3 lata temu, kiedy to miałam tylko ok. 10 Phalaenopsis. Każde kwitnienie bardzo mnie cieszy, skaczę z radości jak zauważę pędzik. Wczoraj znalazłam na jednym coś, co może być pędzikiem, ale jest dziwnie grube, więc to może być pędzik tzw. "zwinięty w pętelkę", czyli taki, który wyszedł, a jego końcówka została w środku rośliny. Już tak parę razy miałam, każdy taki pęd łamał się sam z siebie, ale jeden puścił odgałęzienie i zakwitł.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znalazłam ostatnio na 2 Phal. coś jakby pędziki. Jeden to biały w rózowe kropeczki podobny do tego, co mi kwitnie, drugi to różowy nakrapiany z pomarańczową nakrapianą warżką o ciekawym kształcie. Jeśli to rzeczywiście pędy, to ok. 12 Phal. jest w pędzikach (nie licząc tych, co już kwitną). Żółtemu lekko pachnącemu zaczyna pękać pierwszy pąk, jutro powinien zacząć się otwierać.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Dusiu, super, że znalazłaś kolejne pędziki! U mnie jednym rzutem, we wrześniu pojawiło się sześć, a teraz już nic. Ciekawe, że Tobie nawet w styczniu rosną pędy!
Czy Ty swoje storczyki jakoś szczególnie traktujesz po kwitnieniu? Podsuszasz, nie nawozisz?
Zastanawiam się jak zaindukować kwitnienie u kilku moich leniuszków i szukam informacji :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”