W moim ogródeczku ... Halina 2009 cz3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W moim ogródeczku ... Halina 2009 cz3

Post »

Irenko ;:167 Goryczko ;:167 pięknie dziękuję za odwiedzinki :wit

Obrazek
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Halinko śliczny ten jaśmin :D jak długo czekałaś na kwiaty :?: ...ja w ubiegłym roku posadziłam małe sadzonki i marzę o takim widoczku. :wink:
Halinko masz może letnie fotki tych iglaczków do identyfikacji :?:
:wit
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Halinko, taki jaśmin zaszczepiłam, jest jeszcze jeden prawdopodobnie pełny ale na razie mi nie kwitł może w tym roku zakwitnie. Czy twój też tak mocno pachnie :?: Wcześniejsze zdjęcia to tuje i cyprysiki-chyba :?:
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Halinko ja tego roku planuję porobić sadzonki z bukszpanu, może mi się jakąś gałązkę uda ukorzenić. Proszę ;:180 napisz dokładnie instrukcję punkt po punkcie jak trzeba to zrobić, może wg Twojej metody pójdzie lepiej :uszy
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Halinko ! Będę sadzić jaśminowca wiosną - jaką odmianę polecasz ?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Halinko dzięki za zaproszenie.Sącz zachwycił mnie również od pierwszej wizyty.Jeśli jestem w tamtych okolicach zawsze zaglądam.Dawno już nie byłam ale myślę,że może kiedyś...........W końcu i u nas spadło trochę śniegu.Pozdrawiam Grażyna
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Halinko, przepraszam ,miałam Ci dziś opisać iglaki, ale do pracy nie pojechała, Niestety nie było komunikacji, a samochodem pojechał rano mąż.Może później??? :roll:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witaj Halinko! Iglaki ładne ale chyba tylko nr 2 jest tują. Wydaje mi się, że nr 3 to jałowiec sabiński. I inne też wyglądają mi na jałowce ale nie mam pewności.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Czy ten jaśminowiec na fotce to naprawdę jest taki kremowy, czy tylko tak wyszło? Szkoda, że one tak krótko kwitną :( Mam 3 sztuki - jeden zwykły, drugi pełny, a trzeci to jakaś miniatura, i nie kwitł jeszcze. W tym roku ma ostatnią szansę, jeśli nie zakwitnie to idzie za płot :wink:
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

dwostr pisze:Halinko ale zapachniało...
No właśnie to miałam napisać :uszy Ja mam 2 .....ale malutkie,a marzy mi się taki stary ,babciny...pachnący.... :roll: :heja
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu ;:167 na kwiaty jaśminowca czekałam dwa lata. Najpier były takie pojedyncze, apotem coraz więcej. Pachnie cudnie :D
Poszukam letnich fotek tych moich iglaków i wstawię.

Moniko ;:167 bajeczny widok, jak napada dużo śniego, ale robi się problem :?

Aniu ;:167 ten mój jaśminowiec pachnie niesamowicie, zapach rozchodzi się po całym ogrodzie - uwielbiam go !
Mam też pełnego jaśminowca, ale jeszcze nie kwitł.

Dorotko ;:167 bukszpany ładnie się ukorzeniają. Podaję instrukcję, jak ja ukorzeniam z badylków :;230

Mój sposób ukorzeniania krzewów z gałązek

Otóż, zwykle późną wiosną (maj, czerwiec), ucinam sekatorem, skośnie, młode gałązki tuż pod węzłem (oczkiem), długości ok. 20 cm.
Od dołu usuwamy 3 - 4 liście i gałązki wkładam bezpośrednio do ziemi, w pozycji leżącej ?poziomej (chodzi o rozłożenie, przemieszczenie się hormonów wzrostowych z wierzchołka w niższe partie dla lepszego wytwarzania korzeni).
Gałązki zawsze zakopuję za krzaczkiem macierzystym od strony północnej (nie za głęboko, żeby nie utrudniać dostęp tlenu do korzeni) i przysypuję centymetrową warstwą piasku (ponoć wtedy nie rozwijają się glony i inne porosty), a obok kładę kamyki dla szybkiej orientacji, że tam coś się ukorzenia.
W półcieniu większego krzewu gałązki mają odpowiednie nasłonecznienie i wilgotność.
Zaciszne i zacienione miejsce jest bardzo ważne, dlatego, że taka roślinka nie ma systemu korzeniowego, więc nie wolno jej narażać na wysuszające działanie silnego wiatru i słońca, bo uschnie. No i należy dbać o utrzymanie stałej wilgotność.
Na zimę przykrywam je gałązkami świerkowymi i to im wystarcza chociaż mieszkam w zimniejszej części Polski.
Większość z nich ukorzeniła się bez problemu.
Nie stosuję żadnych środków do ukorzeniania, które ponoć przyspieszają ukorzenienie.
Z gałązek rozmnożyłam bardzo dużo krzewów iglastych i liściastych.
Zwykle, w następnym roku jesienią , przesadzam roślinkę na stałe miejsce.

Izuniu - Tamaryszku ;:167 ja na odmianach jaśminowców się nie znam więc nie mogę nic Ci doradzić :oops:

Grażynko ;:167 serdecznie zapraszam ;:196

Iguniu ;:167 nic się nie stało, jak będziesz mogła, to zidentyfikujesz moje iglaku ;:196

Kochani muszę kończyć, mam nadzieję, że jutro posiedzę tu dłużej. Dzisiaj miałam taki zwariowany dzień :lol:

Dobranoc, kolorowych snów życzę :heja
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Halinko dziękuję bardzo za instrukcję ;:196 będę próbowała, wiesz u mnie ziemia jest bardzo piaszczysta i tak się zastanawiam czy jeszcze dawać na wierzch piasek.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Bukszpan dosyć dobrze się ukorzenia...a najlepiej ten z koszyczka wielkanocnego. :wink:
Sekatorem formuję bukszpan a później z resztek odrywam gałązki tak żeby była piętka i wsadzam do ziemi.
Korzystne jest stanowisko zaciszne i zacienienione...jeżeli takiego brak to można wykorzystać przeźroczyste koszyczki po owocach a na to liście np. winogrona i pilnować żeby miały wilgotno :D...raz dwa się ukorzenią. :D

Halinko 2 lata no to mogę poczekać :roll: ...dzięki :D
Katarzynka
500p
500p
Od: 23 mar 2007, o 17:37

Post »

Witam
Pochodziłam , poprzyglądałam się , poczytałam.
Halinko duży procent zdjęć mi się nie otworzył, nadrobiłam to jednak na fotosiku.
Ogród Twój jest ogrodem dojrzałym i jakże dostojnym, gratuluję efektu i pracy.
Pozdrawiam Kasia
Obrazek
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam serdecznie :wit

Obrazek

Jacku ;:167 dziękuję :D
Te wszystkie krzaczki są delikatne w dotyku, tz nie kują tak jak jałowce, czy to by znaczyło, że nie wszystkie jałowce są kujące :?

Dominiko ;:167 daj szansę swoim jaśminowcom :D
Mam takiego jednego, co już trzy lata nie kwitł. Czasem się zastanawiam, czy to na pewno jaśminowiec, ale cały czas mam nadzieję, że w końcu zakwitnie :;230

Ten mój jaśminowiec z fotki ma kwiaty takie kremowe iii ja myślałam, że one wszystkie tak kwitną, że to te zwykłe - pospoli :oops: Liczę na to, że pełny jaśminowiec zakwitnie na biało, to posadzę go w białym zakątku mojego ogrodu.

Grażynko ;:167 dziękuję ;:196
Ten mój jaśminowiec, to chyba jakaś stara odmiana, ale dokładnie nie wiem.
Ja, jeszcze do niedawna byłam przekonana, że jaśminowiec jest jeden :-/

Romciu ;:167 dzięki ;:196

Dorotko ;:167 u mnie ziemia jest gliniasta, nawet bardzo gliniasta i bardzo ciężka, chociaż mówią, że dobrej klasy :?

Koleżanka, która zaraziła mnie ogrodnictwem iii w moim ogrodzie jest dużo roślinek od niej (ten jaśminowiec też) kazała mi tak ukorzeniać iii ja się jej słucham iii dobrze na tym wychodzę :lol:
Ona z wykształcenia jest ogrodnikiem, ale nie pracuje w tym zawodzie, ma firmę turystyczną, ale wokół domu na przepiękny stary ogród.

Może Ola - aleksandra odważna Ci coś doradzi, Ona też z wykształcenia i praktyki ogrodnik.

Elu ;:167 ja też ukorzeniałam obcięte ze strzyżenia krzaków gałązki, bo mi jakoś żal ich było wyrzucać. Niestety już brakuje miejsca, krzaczki się porozrastały więc gałązki pójdą na kompost.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”