Moje ogródki - Gucia 2009

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje ogródki - Gucia 2009

Post »

Cieszę się, że się obudziłaś Bożenko :D
Co to za cudny powojnik? Do tego tak obficie kwitnący!
Dziękuję za tych kilka pachnących latem zdjęć :D
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Aguś, ;:196 i wzajemnie ;:167
Dzięki Ci Kochana za PW :P i jak tu myśleć o wiośnie przy takich cenach :(

Grażynko, z dwoma liliami w P_O już "poszalałam" i odpukać, było spoko...może nikomu nie przypadły do gustu. O tych zastoinach nie wiedziałam, więc nie wiem, czy mi przeżyją, ale w tym roku spróbuję dosadzić kolejne kolorki i zobaczymy :?:

Obrazek Obrazek

Jadzieńko, ten jałowiec już wyższy nie urośnie. Podobno można go wyżej formować, podpinając pojedyncze pędy do góry, ale myślę , że w Twoim wrzosowisku, taki też będzie się ładnie prezentował :D

Kasieńko, niestety, glicynię wsadziłam u kuzynki na działce i tam mam zamiar jej doglądać. U nas nie było miejsca na taką solidną podporę, więc szkoda byłoby roślinkę zmarnować. M na siłę chciał ją posadzić, ale naprawdę nie było sensu.

Izuś, obiecuję sobie,że już nie zasnę do wiosny :heja A z tym 'Błękitnym Aniołem' miałam same problemy. Kwitł ładnie dopóki biegałam koło niego z opryskiwaczem antygrzybowym. Po powrocie z sanatorium wyglądał tragicznie :evil: W tym roku spróbuję zastosować doglebowo środek o nazwie Agri Germ 2000...polecił mi go znajomy ze szkółki iglakowej...czy to pomoże zatrzymać uwiąd, zobaczymy ;:7
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Bożenko pewno nie były za bardzo widoczne.
Ale cieszę się, że Ci ich nie skradli.
A co będzie z dachowym ogródkiem.
Czy planujesz tam coś jeszcze zmienić ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Widziałam Bożenko różne zdjęcia tego powojnika, ale żaden nie kwitł tak pięknie jak Twój!
Jaka szkoda, ze wymaga to takich usilnych zabiegów :(
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko, planuję obsadzenie tej lewej strony tymi miniaturowymi iglakami M, a cebulki powsadzam pomiędzy nimi.
W tym roku miałam taki misz-masz, więc wiosną zrobię dopiero porządek. Chciałabym zostawić begonie, które aktualnie zimuję na strychu, ale nie wiem jak mi to zimowanie wyjdzie, bo robię to po raz pierwszy ;:7
Ta druga strona i przód jeszcze zostają i nawet nie chcę myśleć o jakichkolwiek poprawkach, bo na samą myśl o wyciąganiu tych skrzyń, robi mi się słabo ;:108...ale jak mówiłam, że jest tego za dużo i będzie problem, to nikt mnie nie słuchał :!:

Obrazek

Izuś, jeśli chodzi o kwitnienie, to zasilałam go nawozem do pomidorów i papryki...dużo fosforu i potasu, a jak go nie było, to kupowałam ten do clematisów. Z uwiądem walczę już od dwóch lat :( Niby w ubiegłym roku było już lepiej, ale i tak straciłam kolejne dwa powojniki ;:223
Moje wątki
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Gucieres... ale powojnik ;:138 ;:138 ;:138 Ja w ubiegłym roku tez sie poddałam i zciachałam JPII przy ziemi... jak w tym roku znów będzie kaprysił - pójdzie na wczasy kompostowe... ;:224
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A to jest nowy kawałek P_O, o którym miałam napisać jesienią :D
Roboty miałam i mam mnóstwo, bo chwaściska są chyba wszędzie, ale spróbuję coś z tym zrobić.
Zorganizowałam dzięki moim sąsiadom 4 wywrotki ziemi i podnoszę troszeczkę teren, tak żeby powstały górki i dołki....koncepcji dokładnej jeszcze nie mam, ale może wiosną coś wykombinuję ;:7
Wsadziłam wszystkie krzewy, które dostałam od Bożenki-Babopielki i Agrażki, dokupiłam trochę iglaków płożących i berberysów i czekam na wiosnę :heja
Rosną już: złotokap, budleja, kalina, jaśminowiec, derenie, krzewuszki, juki, tawułki, jałowce sabińskie, sosenki,
...reszty nie pamiętam,ale mam nadzieję, że za dużo tego nie nasadziłam :;230
doradźcie mi tylko, które byliny poradzą sobie, gdy P_O dopadnie susza :?: :?: :?:

Obrazek

Obrazek

Ewuniu, ja swoich na kompoście nawet nie liczę :( Powinnam temu wymienić ziemię, ale boję się ruszać tego gazonu, bo mam tam jeszcze dwa inne powojniki, które bardzo mizernie kwitły/ dosłownie miały pojedyncze kwiaty/, jeśli ten doglebowy Anti Germ nie pomoże , to za rok zrobię totalne przemeblowanie i wsadzę wyłącznie te z grupy Viticella :D
Moje wątki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jaki to nawóz stosowałaś Bożenko? Możesz podać nazwę? Ja tez tak chcę. Mam teraz kilka powojników, a jeden, najstarszy ani rusz nie chce się rozwijać i co roku puszcza jeden pęd. Jestem bliska wywalenia go ;:120
Podziwiam Twoją wytrwałość przy poszerzaniu obszaru P-O!
Bożenko, każdą suszę przetrwa irys syberyjski, rozchodnik ościsty, macierzanka piaskowa.
Wytrwałe też są liliowce, len, z cebulowych na pewno śniedki i szafirki :D
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Izuś, kupowałam Agrecolu " nawóz do pomidorów i paparyki", wypróbuj jeśli będziesz miała okazję :D Kupowałam go po raz pierwszy i wydaje mi się, że naprawdę warto.
Nazwy bylinek już sobie zapisałam ;:196 wiosną zacznę rozsadzanie, bo mam chyba wszystkie w tej starszej części. Macierzanka od Ciebie, tak pięknie kwitła i tak pięknie się rozrosła, że spokojnie mogę ją teraz podzielić :D
Moje wątki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Cieszę się, że macierzanka już się da dzielić :D
Dzięki za informacje o nawozie ;:196
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

No jesteś nareszcie :D
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A czy ten gazon z powojnikami ma dobre odprowadzenie wody ? bo może one mają za mokro...
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ewuniu, w tym sęk, że niestety nie wiem, bo powojniki sadził M :roll: , twierdzi, że jest ok, ale :?: :?: :?:
Grażynko, Izuś ;:196

U mnie zima nie odpuszcza...wczoraj marznący deszcz, a dzisiaj od rana znowu śnieg :heja

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Moje wątki
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bożenko, czy Ty zrzucasz śnieg z tego ogródka garażowego ? bo to musi być straszny ciężar...
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ewuniu, teraz już nie. Dawniej przy większych opadach zrzucaliśmy z tej środkowej części, ale stwierdziliśmy, że nie ma takiej potrzeby, bo główne obciążenie jest na ścianach nośnych. Przez tyle lat nic się nie stało, więc jest nadzieja, że teraz też nie będzie problemu :D Strop też jest jak w bunkrze przeciwpancernym, więc póki co, nic z nim nie robię i czekam na wiosnę :heja
Zobaczcie, jakiego ciemiernika kupiłam w przed świętami OBI :D, myślałam, że pączki padną, a on stoi sobie w korytarzu i nawet kwitnie :heja Obrazek
Moje wątki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”