Mój ogród - Ewelina- 1cz.2007r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wipka
100p
100p
Od: 20 mar 2007, o 09:29

Post »

Ewelinko, skąd Ty bierzesz takie wspaniałe pomysły na aranżację ogrodu ?
Pozdrawiam Wiola !
Mój ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=4196
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tak się cieszę ;:87 !!! Zobaczcie , jakie cudo dziś dostałam - to Hortensja "Dama w czerwieni" ( Hydrngea macrophylla "Lady in Red"), nowa odmiana H. ogrodowej, o zwartym pokroju i czerwonych kwiatach, podobnych do kwiatów H. piłkowanej.
Nie bardzo wiem, co prawda ,gdzie ją posadzę ale pomyślę o tym jutro...dziś oglądam i napatrzeć się nie mogę :D

Obrazek Obrazek
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
kasia176
100p
100p
Od: 2 sie 2007, o 10:19

Post »

Ewelino, Twoja nowa hortensja jest wspaniała! Ma cudowny, nasycony kolor kwiatów:shock: ! Pierwszy raz widzę taką hortensję. Nie dziwię sie wcale, że ją kupiłaś, też bym się chyba nie oparła jej piękności. A miejsce dla niej na pewno znajdziesz, najwyżej zawłaszczysz kawałek trawnika :D :D :D A zdradź proszę jakie wymiary osiągnie to cudo???
Pozdrawiam wiosennie
Kasia
Zapraszam do mojego ogródka
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Ewelinko jest tak cudna że musi być posadzona w centralnym miejscu, żeby każdy sie nią zachwycił . :shock: :D :shock: Ja czegoś tak pieknego nie widziałamjuz dawno-co za cudowne kolory i wcale Ci sie nie dziwie że ją kupiłas .Juz sobie wyobrażam jak będzie duża jaki to będze efekt i do tego pewnie długo kwitnie? :D :D :D
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

Piękna hortensja! Nawet dla mnie, mimo, że nie jestem wielką wielbicielką hortensji... :wink:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Zgadzam się z przedmówczyniami, hortensja jest przepiękna! Jak będzie tak kwitła, kiedy podrośnie - a u Ciebie na pewno będzie - to stanie sie chyba największą ozdobą ogrodu (mimo, ze pięknych roslin Ci nie brakuje).
Kiedy oglądam Twoje zdjęcia, to mam takie uczucie, jakbym przeglądała jakis ekskluzywny magazym w stylu "Dom i ogród", tak doskonałe są te ujęcia.
Chciałam jeszcze pochwalić śliczną hebe w uroczej filiżanie, a także filizankę z melisą :D
Obie swietne! A melisa dla mnie najlepsza jest na sen, jak z przemęczenia mam kłopoty z zasnięciem :D
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Dziewczyny, chyba tylko Wy mnie zrozumiecie, bo niestety rodzina nie całkiem podziela mój ogromny entuzjazm...A ja się cieszę baaaardzo ! ;:50 Wg. tabliczki znamionowej ta H. kwitnie VII-IX, ma osiągnąć ok 100cm. wys. Cechuje ją zwarty pokrój i wyjątkowo (sic!) obfite kwitnienie.Wyszukałam też informacje ,że naturalnie ma kolor intensywnie czerwony(bez podbarwiania i zakwaszania) a kształt kwiatów jest pochodną krzyżówek H. ogrodowej " Green Shadow " i Piłkowanej. Tyle teoria , praktyka i czas pokażą , czy to rzeczywiście takie cudo na jakie teraz wygląda.

Chatte, ja też chętnie popijam naparek z Melisy, lubię jej cytrynowy aromat ;:40 Czasem dodaję Hibiskus, 2-3 rodzyneczki, plasterek mandarynki ( ze skórką) i wtedy powstaje wspaniała owocowo-ziołowa herbatka. Polecam!
Filiżanka z Melisą-krówka, to prezent od dzieci...śmieszna i sympatyczna .
kontrapunkt
100p
100p
Od: 24 mar 2007, o 21:35

Post »

Ewelinko wypatrzyłam u Ciebie w brązowej donicy złocienie o odcieniu jasnożółtym - kremowym ? czy traktujesz je jak rośliny wieloletnie? jak przeżywają zimę w Twoim ogrodzie .Są prześliczne ,próbowałam jesienią wkopywać je w ziemię ,ale niestety na wiosnę nic z nich nie było :cry: Proszę o instruktarz
Inka
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Inko, instruktarz będzie krótki i ...brutalny : Złocień krzaczasty ( biały i kremowy ) to roślinki jednoroczne i przechować ich raczej się nie da :( Kwitną pięknie przez całą wiosnę, lato , aż do przymrozków, ale mnie nie udało się ani razu ich "przezimować".Też żałuję , bo , niestety, sadzonki są stosunkowo drogie.
Awatar użytkownika
Ewa_888
---
Od: 11 maja 2007, o 11:17

Post »

Ewelinko, Grześ jest wielkim rozmnażaczem hortensji. Mam nadzieję że z Twojej też kiedyś uda się ukorzenić sadzonki. :lol: Pobiłaś PINKY WINKY - tą czerwoną pięknością. Jest cudowna. Reszta niech będzie milczeniem w zachwycie. :shock:
Pozdrawiam Ewa

Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem. /Gabriel Garcia Marquez/
Mój ogródek.
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Ewelinko ten twój nowy złocień kremowy wymaga okrycia na zimę mam taki ,pięknie mi przezimował ,ale zima była łagodna no i oczywiście był okryty :lol:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
Ewa_888
---
Od: 11 maja 2007, o 11:17

Post »

No nie, muszę jeszcze raz napisać, bo w poprzednim poscie ręce mi się trzęsły, jak pooglądałam tą "czerwoną damę". Ewelinko, czy ja dobrze widzę dwie sztuki, czy mi się w oczach dwoi. Jeżeli tak to podwójnie się cieszysz :lol: . Gdzie można kupić takie cudo?
Pozdrawiam Ewa

Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem. /Gabriel Garcia Marquez/
Mój ogródek.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Po kolei :
Chyba zaszło małe nieporozumienie- Inka -Kontrapunkt miała , jak sądzę na myśli Złocień krzaczasty( pisze o brązowej donicy), roślinę jednoroczną, a Lady-r bylinową odmianę = Złocień wielki, który jest "nowym nabytkiem" i dobrze zimuje w gruncie. Obie rośliny mają kremowe kwiaty Z. krzaczasty drobne, Z. wielki...wielkie :D Porównajcie je

Obrazek Obrazek Obrazek

To Złocień krzaczasty

Obrazek Obrazek

To Złocień wielki

Ewuniu Faktycznie mam dwa krzewy tej Hortensji, więc radość jest podwójna.Kupiłam je w Centrum ogrodniczym Yukka w Tarnowie Podgórnym pod Poznaniem ( bardzo dobre, polecam), bo byłam dziś ponownie z koleżanką po rośliny dla niej i trafiłyśmy na nową dostawę roślin.
Co do ukorzeniania- jeszcze nigdy nie próbowałam, ale kto wie ? Może wiosną pójdę po nauki do Grzesia i spróbuję...A jeśli łapki nadal Ci się trzęsą , to raz jeszcze polecam herbatkę z Melisy :D Dodam,że Pinky Winky - to też moje marzenie...może wiosną się spełni ?
beata693
100p
100p
Od: 29 maja 2006, o 12:12

Post »

Ewelinko, hortensje są zjawiskowe! nie mogę się napatrzeć Będę rozglądać się u siebie za nimi. Złocienie oba też mi się bardzo podobają, więc muszę wybrać się do sklepów na poszukiwania :lol:
Po ślubie kobieta i mężczyzna stają się jednym.
Najtrudniejsze, to ustalić, którym...
ZIELEŃ W DOMU.... STORCZYKI....
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maria_F
200p
200p
Od: 4 cze 2007, o 15:12

Post »

Witaj Ewelinko !

Chyba się rozchoruję. Tak pięknej hortensji jeszcze nie widziałam. Właśnie jestem na etapie "zachwytu" hortensjami. Jakoś wcześniej nie zwracałam zbytnio na nie uwagi. W tym roku posadziłam pierwsze krzewy. Na początek hortensję piłkowaną ( z jednym kwiatkiem :cry: ). Oj, ja też chętnie odwiedzałabym centra ogrodnicze, niestety z pewnych powodów muszę ....... wyhamować. :(

Będę zaglądać do Twoich hortensji.

Serdecznie pozdrawiam
Maria
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”