Mój ogród - Ewelina- 1cz.2007r.
Ewelinko, skąd Ty bierzesz takie wspaniałe pomysły na aranżację ogrodu ?
Pozdrawiam Wiola !
Mój ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=4196
Mój ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=4196
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Tak się cieszę
!!! Zobaczcie , jakie cudo dziś dostałam - to Hortensja "Dama w czerwieni" ( Hydrngea macrophylla "Lady in Red"), nowa odmiana H. ogrodowej, o zwartym pokroju i czerwonych kwiatach, podobnych do kwiatów H. piłkowanej.
Nie bardzo wiem, co prawda ,gdzie ją posadzę ale pomyślę o tym jutro...dziś oglądam i napatrzeć się nie mogę

Nie bardzo wiem, co prawda ,gdzie ją posadzę ale pomyślę o tym jutro...dziś oglądam i napatrzeć się nie mogę

Ewelino, Twoja nowa hortensja jest wspaniała! Ma cudowny, nasycony kolor kwiatów:shock: ! Pierwszy raz widzę taką hortensję. Nie dziwię sie wcale, że ją kupiłaś, też bym się chyba nie oparła jej piękności. A miejsce dla niej na pewno znajdziesz, najwyżej zawłaszczysz kawałek trawnika
A zdradź proszę jakie wymiary osiągnie to cudo???

Ewelinko jest tak cudna że musi być posadzona w centralnym miejscu, żeby każdy sie nią zachwycił .
Ja czegoś tak pieknego nie widziałamjuz dawno-co za cudowne kolory i wcale Ci sie nie dziwie że ją kupiłas .Juz sobie wyobrażam jak będzie duża jaki to będze efekt i do tego pewnie długo kwitnie?

cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Pozdrawiam Grazyna
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Zgadzam się z przedmówczyniami, hortensja jest przepiękna! Jak będzie tak kwitła, kiedy podrośnie - a u Ciebie na pewno będzie - to stanie sie chyba największą ozdobą ogrodu (mimo, ze pięknych roslin Ci nie brakuje).
Kiedy oglądam Twoje zdjęcia, to mam takie uczucie, jakbym przeglądała jakis ekskluzywny magazym w stylu "Dom i ogród", tak doskonałe są te ujęcia.
Chciałam jeszcze pochwalić śliczną hebe w uroczej filiżanie, a także filizankę z melisą
Obie swietne! A melisa dla mnie najlepsza jest na sen, jak z przemęczenia mam kłopoty z zasnięciem
Kiedy oglądam Twoje zdjęcia, to mam takie uczucie, jakbym przeglądała jakis ekskluzywny magazym w stylu "Dom i ogród", tak doskonałe są te ujęcia.
Chciałam jeszcze pochwalić śliczną hebe w uroczej filiżanie, a także filizankę z melisą

Obie swietne! A melisa dla mnie najlepsza jest na sen, jak z przemęczenia mam kłopoty z zasnięciem

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Dziewczyny, chyba tylko Wy mnie zrozumiecie, bo niestety rodzina nie całkiem podziela mój ogromny entuzjazm...A ja się cieszę baaaardzo !
Wg. tabliczki znamionowej ta H. kwitnie VII-IX, ma osiągnąć ok 100cm. wys. Cechuje ją zwarty pokrój i wyjątkowo (sic!) obfite kwitnienie.Wyszukałam też informacje ,że naturalnie ma kolor intensywnie czerwony(bez podbarwiania i zakwaszania) a kształt kwiatów jest pochodną krzyżówek H. ogrodowej " Green Shadow " i Piłkowanej. Tyle teoria , praktyka i czas pokażą , czy to rzeczywiście takie cudo na jakie teraz wygląda.
Chatte, ja też chętnie popijam naparek z Melisy, lubię jej cytrynowy aromat
Czasem dodaję Hibiskus, 2-3 rodzyneczki, plasterek mandarynki ( ze skórką) i wtedy powstaje wspaniała owocowo-ziołowa herbatka. Polecam!
Filiżanka z Melisą-krówka, to prezent od dzieci...śmieszna i sympatyczna .

Chatte, ja też chętnie popijam naparek z Melisy, lubię jej cytrynowy aromat

Filiżanka z Melisą-krówka, to prezent od dzieci...śmieszna i sympatyczna .
-
- 100p
- Od: 24 mar 2007, o 21:35
Ewelinko wypatrzyłam u Ciebie w brązowej donicy złocienie o odcieniu jasnożółtym - kremowym ? czy traktujesz je jak rośliny wieloletnie? jak przeżywają zimę w Twoim ogrodzie .Są prześliczne ,próbowałam jesienią wkopywać je w ziemię ,ale niestety na wiosnę nic z nich nie było
Proszę o instruktarz

Inka
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Inko, instruktarz będzie krótki i ...brutalny : Złocień krzaczasty ( biały i kremowy ) to roślinki jednoroczne i przechować ich raczej się nie da
Kwitną pięknie przez całą wiosnę, lato , aż do przymrozków, ale mnie nie udało się ani razu ich "przezimować".Też żałuję , bo , niestety, sadzonki są stosunkowo drogie.

Ewelinko, Grześ jest wielkim rozmnażaczem hortensji. Mam nadzieję że z Twojej też kiedyś uda się ukorzenić sadzonki.
Pobiłaś PINKY WINKY - tą czerwoną pięknością. Jest cudowna. Reszta niech będzie milczeniem w zachwycie. 

Pozdrawiam Ewa
Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem. /Gabriel Garcia Marquez/
Mój ogródek.
Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem. /Gabriel Garcia Marquez/
Mój ogródek.
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
Ewelinko ten twój nowy złocień kremowy wymaga okrycia na zimę mam taki ,pięknie mi przezimował ,ale zima była łagodna no i oczywiście był okryty 

pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
No nie, muszę jeszcze raz napisać, bo w poprzednim poscie ręce mi się trzęsły, jak pooglądałam tą "czerwoną damę". Ewelinko, czy ja dobrze widzę dwie sztuki, czy mi się w oczach dwoi. Jeżeli tak to podwójnie się cieszysz
. Gdzie można kupić takie cudo?

Pozdrawiam Ewa
Mój ogródek.
Mój ogródek.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Po kolei :
Chyba zaszło małe nieporozumienie- Inka -Kontrapunkt miała , jak sądzę na myśli Złocień krzaczasty( pisze o brązowej donicy), roślinę jednoroczną, a Lady-r bylinową odmianę = Złocień wielki, który jest "nowym nabytkiem" i dobrze zimuje w gruncie. Obie rośliny mają kremowe kwiaty Z. krzaczasty drobne, Z. wielki...wielkie
Porównajcie je

To Złocień krzaczasty

To Złocień wielki
Ewuniu Faktycznie mam dwa krzewy tej Hortensji, więc radość jest podwójna.Kupiłam je w Centrum ogrodniczym Yukka w Tarnowie Podgórnym pod Poznaniem ( bardzo dobre, polecam), bo byłam dziś ponownie z koleżanką po rośliny dla niej i trafiłyśmy na nową dostawę roślin.
Co do ukorzeniania- jeszcze nigdy nie próbowałam, ale kto wie ? Może wiosną pójdę po nauki do Grzesia i spróbuję...A jeśli łapki nadal Ci się trzęsą , to raz jeszcze polecam herbatkę z Melisy
Dodam,że Pinky Winky - to też moje marzenie...może wiosną się spełni ?
Chyba zaszło małe nieporozumienie- Inka -Kontrapunkt miała , jak sądzę na myśli Złocień krzaczasty( pisze o brązowej donicy), roślinę jednoroczną, a Lady-r bylinową odmianę = Złocień wielki, który jest "nowym nabytkiem" i dobrze zimuje w gruncie. Obie rośliny mają kremowe kwiaty Z. krzaczasty drobne, Z. wielki...wielkie

To Złocień krzaczasty

To Złocień wielki
Ewuniu Faktycznie mam dwa krzewy tej Hortensji, więc radość jest podwójna.Kupiłam je w Centrum ogrodniczym Yukka w Tarnowie Podgórnym pod Poznaniem ( bardzo dobre, polecam), bo byłam dziś ponownie z koleżanką po rośliny dla niej i trafiłyśmy na nową dostawę roślin.
Co do ukorzeniania- jeszcze nigdy nie próbowałam, ale kto wie ? Może wiosną pójdę po nauki do Grzesia i spróbuję...A jeśli łapki nadal Ci się trzęsą , to raz jeszcze polecam herbatkę z Melisy

Ewelinko, hortensje są zjawiskowe! nie mogę się napatrzeć Będę rozglądać się u siebie za nimi. Złocienie oba też mi się bardzo podobają, więc muszę wybrać się do sklepów na poszukiwania 

Po ślubie kobieta i mężczyzna stają się jednym.
Najtrudniejsze, to ustalić, którym...
ZIELEŃ W DOMU.... STORCZYKI....
Najtrudniejsze, to ustalić, którym...
ZIELEŃ W DOMU.... STORCZYKI....
Witaj Ewelinko !
Chyba się rozchoruję. Tak pięknej hortensji jeszcze nie widziałam. Właśnie jestem na etapie "zachwytu" hortensjami. Jakoś wcześniej nie zwracałam zbytnio na nie uwagi. W tym roku posadziłam pierwsze krzewy. Na początek hortensję piłkowaną ( z jednym kwiatkiem
). Oj, ja też chętnie odwiedzałabym centra ogrodnicze, niestety z pewnych powodów muszę ....... wyhamować.
Będę zaglądać do Twoich hortensji.
Serdecznie pozdrawiam
Maria
Chyba się rozchoruję. Tak pięknej hortensji jeszcze nie widziałam. Właśnie jestem na etapie "zachwytu" hortensjami. Jakoś wcześniej nie zwracałam zbytnio na nie uwagi. W tym roku posadziłam pierwsze krzewy. Na początek hortensję piłkowaną ( z jednym kwiatkiem

Będę zaglądać do Twoich hortensji.
Serdecznie pozdrawiam
Maria