Dracena odwrócona(Dracena reflexa) - pokręcona

Rośliny doniczkowe
szkapina
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 lip 2007, o 00:47

Dracena odwrócona(Dracena reflexa) - pokręcona

Post »

Przejrzałam forum i nie znalazłam nic na temat pokręconej draceny :) No więc od jakiegoś czasu mam dracenę która nie chce prosto rosnąć :( po przyniesieniu ze sklepu bardzo szybko zakwitła, ale zanim zakwitła już krzywo rosła. Stoi sobie na parapecie okna zachodniego. Poniżej przedstawiam kilka jej zdjęć
Obrazek Obrazek Obrazek
co ja mam z nią zrobić żeby rosła ładnie?
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Post »

Wydaje mi się, że to dracenę reflexa. Z tego co wiem to dracenę należy obracać co jakiś czas gdyż wygina się w kierunku światła.. Można też przywiązać do palika. Ta Twoja wygląda mi na głodną... jak ją dokarmiasz?
Przemo na pewno napisze coś więcej :)

Pozdrawiam
Marta
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Awatar użytkownika
ewalukas
50p
50p
Od: 27 maja 2007, o 18:07

Post »

Moja też rośnie tak krzywo i wcale się nie obraca w kierunku światła, a wręcz przeciwnie - wypina się na świało :lol: Widziałam takie draceny co mają po 1,5 metra i też powyginane :wink:
"Bycie w związku stwarza niepowtarzalną szansę stania się pełniejszą i lepszą osobą, pozwala lepiej poznać samego siebie"
KOCHAć Z OTWARTYMI OCZAMI
szkapina
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Czyli muszę sie pogodzić z tym że będzie pokręcona? a jeśli chodzi o dokarmianie to jakoś tak nie bardzo :oops: parę razy dostała wodę z biohumusem, ale to wszystko i nawet nie była przesadzana w tym roku.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

szkapina pisze:Czyli muszę się pogodzić z tym że będzie pokręcona? a jeśli chodzi o dokarmianie to jakoś tak nie bardzo :oops: parę razy dostała wodę z biohumusem, ale to wszystko i nawet nie była przesadzana w tym roku.
Nie musisz Twoja dracena to faktycznie dracena reflexa a to że jest pokręcona spowodowane jest kilkoma przyczynami: posadzona była do zbyt dużej doniczki jako młoda roślina, ma za mało światła przez co wyciąga się do niego a młoda rozeta maleje(listki stają się mniejsze niż starsze liście) ma zasoloną ziemię i jest zdecydowanie nie dokarmiona. Proponuję przesadzić ją w ziemię dla dracen z dobrym drenażem na dnie doniczki, zaraz po przesadzeniu lekko podlać i wlać szklankę czystego biohumusu( po czym przez całą zimę dodawać do wody podczas podlewania biohumus ale nie wolno dać nawozu mineralnego), doniczka powinna być max o 2 cm większa w średnicy od tej w której teraz rośnie, ustaw ją na północno - wschodnim oknie ewentualnie na północnym ale w pełnym świetle co trzy dni obracaj tak by się prostowała do światła, tej starej krzywizny już nie zlikwidujesz ale dalsza część draceny będzie rosła prosto, możesz ją również odmłodzić i uzyskać dwie lub trzy draceny prowadząc wtedy szczytowy czubek tak by rósł prosto podobnie młode rozety jakie wybiją z pinka pozostawionego przy systemie korzeniowym.(osobiście bym spróbował ją wyprostować w dalszym etapie wzrostu poprzez odpowiednie traktowanie a z odmładzaniem wstrzymałbym się do wiosny) :D :D :D
szkapina
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuje za pomoc . Tak zrobię tylko problem jest z oknem dysponuje tylko wschodnim i zachodnim, uroki mieszkania w bloku :(. To które będzie lepsze?
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 cze 2007, o 17:43

Post »

Przemo, a co powiesz na taką dracenę ma około 2m, rośnie w sporej doniczce (wtdaje mi się ze w sam raz) od kiedy jest u nas caly czas jest taka krzywa. Rośnie w jasny pokoju, nie na parapecie tylko na podłodze przy tym oknie. Jest południowe. Podlewam go odżywką do kawiatów stnadardową (juz chyba znasz moje podejście do roślin :D ) Nie sądziłam że może być prota. Przyznaję ża od jakiegoś czasu jest dorodniejsza i ma większe rozety, ale wcześniej miała podobne warunki a długo była taka szkapiny. Oczywiście krzywi się nadal :) może da się ją jakoś przycinać (raz coś odpadło, wetknęłam z roztargnienia z powrotem w doniczkę i już rośnie) a może jakaś zła odżywka?
x-C-j
---

Post »

szkapina pisze:Dziękuje za pomoc . Tak zrobię tylko problem jest z oknem dysponuje tylko wschodnim i zachodnim, uroki mieszkania w bloku :(. To które będzie lepsze?
Wschodnie z pół metra od okna na jakimś stoliku lub półeczce jeśli masz taką możliwość. :D
x-C-j
---

Post »

Ania Banaszek pisze:Przemo, a co powiesz na taką dracenę ma około 2m, rośnie w sporej doniczce (wtdaje mi się ze w sam raz) od kiedy jest u nas caly czas jest taka krzywa. Rośnie w jasny pokoju, nie na parapecie tylko na podłodze przy tym oknie. Jest południowe. Podlewam go odżywką do kawiatów stnadardową (już chyba znasz moje podejście do roślin :D ) Nie sądziłam że może być prota. Przyznaję ża od jakiegoś czasu jest dorodniejsza i ma większe rozety, ale wcześniej miała podobne warunki a długo była taka szkapiny. Oczywiście krzywi się nadal :) może da się ją jakoś przycinać (raz coś odpadło, wetknęłam z roztargnienia z powrotem w doniczkę i już rośnie) a może jakaś zła odżywka?
Możesz mi ją pokazać w jakiejś sesji zdjęciowej ? Odżywka z pewnością nieprawidłowa bo o zbyt dużym stężeniu azotu co do reszty musiałbym ją zobaczyć. :D
Awatar użytkownika
malinka25
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 paź 2008, o 09:53

Dracena reflexa czy wonna? usycha mi

Post »

hejka :wit pisze do was bo mam mały problem :( usycha mi dracena końce liści robią się czarne i pojawiają się czarne plamy na liściach niedawno co ją kupiłam ale wtedy było wszystko ok nie wiem co jej może być a do tego nie wiem jaka to jest dracena bo bardzo podobne są zdjęcia draceny wonnej i draceny reflexa może ktoś mi pomóc co z nią robić ? z góry dzięki ;:113 Obrazek Obrazek Obrazek
każdy dzień daje nam nowe szanse :)
x-C-j
---

Re: dracena reflexa czy wonna? usycha mi :(

Post »

To reflexa a schnie bo ma za suche powietrze, możliwe że za mało lub za dużo wody. Daj jej większą doniczkę o 4 cm w średnicy, nową ziemię dla palm,juk,dracen żadną inną warstwę 1 cm drenaży z keramzytu lub grubego żwiru na dno doniczki i zabierz ją z tego parapetu z nad kaloryfera. Draceny nie lubią jak od spodu dostają podmuch powietrza z grzejnika. Po przesadzaniu ustaw na północnym parapecie z dala od pracującego kaloryfera, zraszanie codziennie przegotowaną i odstaną minimum 12h wodą, taka samą też podlewaj. :wink:
Awatar użytkownika
malinka25
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 paź 2008, o 09:53

Re: Dracena reflexa czy wonna? usycha mi

Post »

dziękuję bardzo za odpowiedź. :D tylko ona stoi na parapecie gdzie nie ma kaloryfera i myślałam że w mieszkaniu mam wilgotne powietrze (bo pranie strasznie wolno schnie) ale może nie. I nie mam północnego okna tylko południowe i zachodnie które lepsze?. A to w czym rośnie to jakiś torf czy coś takiego miękkiego i szybko schnie więc ziemia inna by się przydała zastosuję się do twoich rad mam nadzieje że pomogą. dzięki jeszcze raz. ;:113
każdy dzień daje nam nowe szanse :)
x-C-j
---

Post »

Daj ją ok 50 cm od okna zachodniego będzie miała tam dość światła i nie będzie narażona latem na poparzenia przez słońce. :wink:
Awatar użytkownika
Izulek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 cze 2010, o 12:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam.
Mam podobny problem z draceną.
Myślę że to jest odmian a reflexa ale mogę się oczywiście mylić.
Jest następny kwiatek od mojej teściowej
Był on w fatalnym stanie.
Odżył nawet ciutkę urósł aż nagle
Liście draceny zaczeły schnąć.

Obrazek

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, poucinane liście w połowie.
Nie wiem czy tak się robi czy nie i czy może kompletnie usunąć listki.
Obrazek

Dodam że dracena stoi na półce gdzie dochodzi światło słoneczne, jest spryskiwana codziennie gdyż w mieszkaniu jest dość duszno, podlewam ją średnio raz na tydzień.
Awatar użytkownika
Izulek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 cze 2010, o 12:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widzę że mało chętnych do podpowiedzi.
Zadzwoniłam, dowiedziałam się że stoi w ziemi jakieś kokosowej czy coś w tym stylu.
Tłumaczyła że jest w takiej bryłce.
Tak więc postanowiłam ją przesadzić w ziemię dla palm
Korzeń ma ładny
Zobaczymy co dalej z nią będzie.
Chciałabym jednak wiedzieć co z tymi liściami :roll: :roll:
Mam je usunąć??
Czy zostawić takie ucięte w połowie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”