Galeria.Dalie Anulki

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dalie Anulki:)

Post »

Aniu ja rówież dostałam katalog dalii, są cudowne, ale cały czas zastanawiam się czy powinnam zamówić, chciałoby się ,a rozsądek mówi dość -nie.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
anka93
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja również mam obiekcje!!, ale to jest uzależnienie. Zaznaczonych do zakupu mam 21 dalii i chyba tak się stanie.W styczniu ruszam do zamówienia.
anka93
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja juz tez mam spis dalii ,ale z wyborem problem :roll: Mam o tyle dobrą sytuację ,ze dalie z poprzednich lat sadzę na działce ,gdzie karpy bardzo ładnie się rozrastają a te nowe sadzę przy domu co by czuwac nad nimi :wink:
Myslę ,ze zamówię ok 80 szt -niestety nie mogę się oprzeć.Ostatecznie raz się żyje.Zamówę tyle będę miała problem z wsadzeniem -nie zamówię będę żałowała.To juz wolę mieć problem ,gdzie wsadzić :lol:
Ja na Waszym miejscu bym sobie nie żałowała :heja
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Mój ogród:2007/08/09/10/11/12
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Witam fanki dalii .
Też wysłałam po katalog ale jeszcze nie doszedł - pewnie przerwa świąteczna gdzieś go zatrzymała.
Czytam Wasze wypowiedzi i aż oczom nie wierzę - rozumiem 10 sztuk ... no może troszkę więcej ale anulka kilkadziesiąt sztuk czyli jak piszesz 80 ...... ??????????
Posadzić to jedna sprawa ale przechowanie kłączy przez zimę to wielkie wyzwanie bo one szybko się rozrastają. Czasami przy wykopywaniu mam takie ogromne,że sama nie mogę udźwignąć - bryła wielkości dużego wiadra.
Będę mieć dylemat przy zamówieniu jak każdy ale aby ogród nie był monotematyczny postaram się mieć skromniejsze potrzeby a dla rozkoszy duszy popatrzę na Wasze zdjęcia w następnym sezonie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Słuchajcie -ja kupuję dalie ,że tak powiem jednorazowo.W czasie kiedy kwitną robię selekcję i te ,które mi się nie podobają wyrzucam.Pozostałe zostawiam i ,aby mieć wolne miejsce na następne oddaję znajomym albo sadzę na działce.Moja ciekawośc nowosci jest tak ogromna,ze nie przechowuję po kilka lat karp. Poza tym zimą zawsze jakieś karpy zgniją i tak faktycznie duzo ich nie zostaje.
Liczę na Was ,że chociaz trochę kupicie i będziemy mogli podziwiac te piękne kwiaty ;:138
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 maja 2009, o 21:53

Post »

No to jesteś niesamowita. ;:333
Moje corocznie przechowują się świetnie w piwnicy, przez która biegnie rura od c.o., a na wiosnę z reguły większosć z nich ma już pierwsze bardzo blade i rachityczne pędy. I poza moim kochanym M barbarzyńcą, który zostawia co niektóre karpy na mrozie, to musiałabym chyba zaanektować już z 4 sasiednie ogródki, by wszystkie karpy pomieścić. Ale co roku na wiosne mnóstwo dzielę i rozdaję, mimo, że to takie "pospolitki"
Pozdrawiam
Aga
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

bo te pospolite rosną na potęge nie wiadomo kiedy :) a te piękne i wyjątkowe jakoś już tak nie mają :(
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anulko witaj przy niedzieli.
Ciekawi mnie czy przeglądałaś u siebie klacza dalii ?
Moje dziś przeglądałam - wysokie ładnie czekają na sezon ale małe (dalietty) mnie zaniepokoiły i zrobiłam porządny przegląd łącznie z opryskiem tak na wszelki wypadek.
Dostałam tez katalog - dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Moje dalie jakoś się trzymają i nawet kilka z nich włozyłam do kartonu ''na sucho''-bez zasypywania piachem i tez się trzymają dzielnie.No ,no zobaczymy ,jakie to piękności będą latem :wink:
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu podpędzasz troszkę część swych dalii - myślę o tych niskich daliettach bo duże to ciężka sprawa jak karpy kłaczy spore ?
W ub roku wsadziłam chyba z 10 doniczek tych czerwonych kołnierzykowych bo już na początku czerwca chciałam mieć kwitnącą na czerwono alejkę i udało się.
Jakież było moje zdziwienie gdy niecałe 2 tygodnie po nich zakwitły inne wsadzone prosto do gruntu pod koniec kwietnia. Fakt,że trochę ziemię w tych miejscach podgrzałam.
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ja zawsze swoje dalie podpędzam .Kiedys to sadziłam w doniczki i roboty było od groma.Teraz wsadzam w skrzynki gęsto jedna obok drugiej.Przeważnie tak postepuję z tymi nowo zakupionymi.Te stare wsadzam w jakies wiadra i pojemniki i tylko zasypuję ziemią.Chodzi o to ,zeby po zimie miały trochę ziemi i wilgoć.Wtedy bardzo szybko puszczają kiełki.Karpy te olbrzymie sadzę prosto do gruntu i najwyżej przykrywam w nocy ,jak zapowiadają przymrozki.
Kiedys zrobiłam taki eksperyment i wsadziłam olbrzymią karpę do ziemi w marcu-jakos tak było ,ze marzec był ciepły.Potem spadł snieg i były przymrozki a dalia i tak przezyła i co dziwniejsze wcale wczesniej nie zakwitła.
To co piszesz ,że te podpędzane zrównują się z tymi posadzonymi do gruntu to prawda-sama to zaobserwowałam.
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Czyli Aniu spokojnie można odstąpić od podpędzania karp?
Zakwitną w normalnym czasie wysadzone prosto do gruntu?
Ja też zwykle (dawniej) je wcześniej zasypywałam ziemią ale obserwacji co do terminu kwitnienia nie poczyniłam. :wink:

christinkrysia - w jaki sposób podgrzewałaś miejscowo ziemie dla wysadzanych karp dalii?
To może być ciekawe :D
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 maja 2009, o 21:53

Post »

Bo zapewne te podpedzane i tak były wysadzone do zimnej ziemi, wiec koniecznosć zaadaptowania się do nowych warunków skutkowała opóźnieniem kwitnienia.
Ja podobne obserwacje prowadziłam na warzywach i tak właśnie było - te później wysiewane czy też posadzone miały wiekszy komfort termiczny i po prostu szybciej rosły.
Pozdrawiam
Aga
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Swoje dalie ,podpędzam sadząc karpy do donic ,,ale przede wszystkim robię to dlatego ,aby zawiązki młodych zielonych łodyżek nie stały się wiosennym przysmakiem dla wygłodniałych ślimaków,które uwielbiają dalie... :wink:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

anulka faktycznie kiedyś też sie bawiłam i wiekszość "szła " w jakieś naczynia. Teraz owszem ale tylko niskie bo małe kłącza więc doniczki malutkie.
Mam na działce nieogrzewaną folię jak większość z nas. Tam dość szybko ziemia rozmarza bo wiosenne słońce ma swą moc. Jesienią gromadzę w tym miejscu trochę ziemi dla wiosennych nasadzeń. Ze 3 lata temu zrobiłam pewna próbę >>> gdzieś na poczatku kwietnia (zależy od prognoz w danym roku) rozgarnęłam ją, rozłozyłam kłącza dalii i zasypałam.Na to geowłóknina w razie zabłąkanego przymrozku i efekt mnie zaskoczył. Pięknie puściły korzenie i kiełki - roboty niewiele a efekt jest.Od tamtej pory juz tak robię.
W tym czasie każdy z nas robi już plany nasadzeń. W miejscu gdzie ma rosnąć dalia kładę coś płaskiego , najczęściej dekle od wiaderek lub duże podstawki - ziemia pod nimi nagrzewa sie szybciej i nocą mniej ochładza. Ważne aby nie były białe bo odbijają promienie. Widziałam to w jakimś programie w TV.
Mam za jednym razem dwie sprawy - wstępne plany nasadzeń i ogrzewanie ziemi.

KaRo ogrzewanie miejscowe to jest to o czym piszę wyżej i dodatkowo po wykopaniu dołka właśnie w takim miejscu wlewam trochę ciepłej wody, wkładam delikatnie kłącza bo już mają niewielkie korzenie, zasypuję tą odgarnięta ziemią i gotowe.
O wlewaniu ciepłej wody do dołka tuz przed sadzeniem pisał też drozd w wątku o paciorecznikach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”