Regulówka

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Regulówka

Post »

Witam serdecznie,

posiadam około 500m2 działki, a właściwie ziemi klasy III, bardzo żyznej, która nie była uprawiana przez około 3 lata. Wcześniej w intensywnej uprawie rolniczej, głównie buraki i pszenica. Chciałbym przekształcić to w coś porządnego i uprawiać warzywa. Ziemia z powodu swojej żyzności jest totalnie zachwaszczona, właściwie to rośnie tam tylko perz, ale jaki, ma ponad 1,2 m wysokości, w sumie jak to pierwszy raz zobaczyłem to myślałem, ze to żyto :) Perz tworzy w wierzchniej warstwie coś jakby taki kożuch o grubości 10cm przez który jest naprawdę trudno się przedostać, totalna plątanina klaczy, których nie da się rozplatać.
Wiem, ze istnieje coś takiego jak regulówka, gdzie przekopuje się 3 warstwy ziemi, jeśli jest zachwaszczona to wierzchnia warstwę przesuwa się na sam spod, 3 warstwę w miejsce 2 i 2 w miejsce 1. Tylko mam tutaj pytanie, jak to przeprowadzić w praktyce, bo to przecież ogromna ilość ziemi do przekopania. Nie zaszkodzi takie przesuwanie warstw pomiędzy sobą? Czy macie może jeszcze jakiś pomysł, jak pozbyć się tego cholernego gigantycznego perzy? Herbicydy takie jak Fusilade Forte odpadają, bo perz odrasta po jakimś czasie a chciałbym zlikwidować go permanentnie,

Pozdrawiam serdecznie

Lex
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Regulówka

Post »

A może wykosić,spalić i Roundup?
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Roundup zadziała pewnie tak jak Fusilade, czyli 95% perzu zginie i później z pozostałej 5% części odrośnie na nowo, nie mam możliwości wyciągnięcia wszystkich kłączy tego gigantycznego perzu.

Pozdrawiam serdecznie
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Proponuję Raundap do jednoliściennych. Najlepiej działa na młode rośliny, w związku z czym zastosuj go wiosną na młode odrosty. Raundap działa doliściennie i systemowo tzn. jest wchłaniany przez roślinę aż do kłączy. Po ok. dwóch miesiącach od pierwszego zabiegu, jeśli pojawią się nowe odrosty zabieg powtórzyć. Po trzech miesiącach. można zacząć przygotowywać glebę do uprawy.
Poza tym, w okoliczni rolnicy będą na pewno wiedzieli jak sobie z tym perzem poradzić. A już poza tym wszystkim, istnieje w Gminie czy Powiecie coś takiego jak Ośrodek Doradztwa Rolniczego, tam możesz dowiedzieć się wszystkiego na ten temat.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hehehe, dzięki za rade, okoliczni rolnicy schwycili się za głowę jak to zobaczyli, Ale Roundapem może spróbuję, myślałem, ze może jakąś bardziej ekologiczna metodę ktoś zaproponuje. Zresztą ta twoja metoda zajmie mnóstwo czasu, natomiast ja chciałem sadzić na tej ziemi już w tym roku :(

Czy ktoś wie coś na temat tej regulówki?

Pozdrawiam serdecznie
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

No regulówkę robi się właśnie tak, jak napisałeś :D
500 m.kw. Hmmmm.... :lol:
Kup ten Roudup i tak jak napisano.
Swoją drogą perz 1,2 m :roll: ? Musi trzcinnik.
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie to jest perz, na pewno. Miałem problemy ujechać w nim moim fiatem seicento. Nie rozumiem dlaczego taki wielki urósł, zagłusza zupełnie wszystkie rośliny :(

Pozdrawiam serdecznie
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

No to masz bardzo żyzną glebę. Odpuść sobie ręczne rzeźbienie. Szkoda potu. Nie jestem entuzjastą chemikalii, ale chyba nie ma wyjścia.
Na dużej powierzchni, przy możliwości wjazdu ciągnika można by mechanicznie.
A u Ciebie za dużo na łopatę i za mało na traktor...
drzeweczka
100p
100p
Od: 10 sie 2008, o 17:24
Kontakt:

Post »

Szkoda, że to tylko 50m2...
Jeśli miałbyś tego perzu naprawdę dużo - i to jak piszesz jest perz, który zagłuszył całą konkurencję to mógłbyś spróbować go sprzedać.
Perz jest bardzo dobry do umacniania skarp, z tego co słyszałem czasami bywa stosowany przy autostradach.
Ale to tylko taka ciekawostka nie zupełnie na temat...
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hehehe, cale pole ma z 5ha, jest totalnie zarośnięte perzem 1,2m :) W zeszłym roku próbowałem z tym walczyć ręcznie, z 200m2 zebrałem chyba z 3 tony świeżych ekologicznych klaczy, ale niestety powoli powraca na tej powierzchni :(

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

A może rzeczywiście warto skontaktować się z Herbapolem? Niech przyjadą i sobie wezmą.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Im chyba trzeba by było dostarczyć ...
Moja sąsiadka wytępiła perz zawierając umowę z rolnikiem, który działkę orał i obsiewał jakimiś roślinami na paszę, po czym regularnie je kosił - a perz razem z nimi. Jesienią orka i bronowanie,a od wiosny znów siew i koszenie. Po dwóch (chyba) latach takiej uprawy następuje zmęczenie perzu i można już normalnie działkę uprawiać. Przy regularnym pieleniu i usuwaniu resztek perzu, znika on całkowicie.
Widziałam to na własne oczy, ale na to trzeba więcej czasu, czyli jak wspomniałam 2-3 lata.
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

To pewnie jeden z lepszych sposobów wytępienia perzu. Trzeba pracy i cierpliwości.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Post »

Głęboka orka(tyle żeby i z tym nie przecholować) to jest jedno z tych rzeczy co perz nie lubi najbardziej.Wszystko można zrobić tylko właśnie zależy jak szybko chcemy to zrobić.Jak chcemy perzu pozbyć się bardzo szybko to niestety ale chemia tu jest numer jeden.
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To regulówka byłaby taka głęboką, albo nawet bardzo głęboką orka. Tylko jak to wykonać?

Pozdrawiam serdecznie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”