Nowy Rok-nowa pasja

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nowy Rok-nowa pasja

Post »

Storczykowa-masz rację ;:108 Dwa pędy kwiatowe wychodzą z jednej pseudobulwy :shock:

Śnieżko-dziękuję ;:167 Też mam taka nadzieję ;:65

Coraz bardziej waham się z tym przesadzeniem :roll: Co byście zrobiły? Aktualnie rośnie w sphagnum(mam nadzieję,że w środku nie ma żadnych niespodzianek bo różne rzeczy już widziałam :x ).Te wcześniejsze rośnie w mieszance do storczyków(głównie kora,pod spodem drobniejsza).
na razie jest ok-otwierają się nowe kwiatuszki...więc chyba tfu...tfu... nie przemarzło :heja
Te białe suche korzonki mogę wyciąć?Z nich już chyba nic nie będzie :?
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Darla :P

piękny okaz sobie zafundowałaś- moja rada : naciesz się kwiatami póki są.
Na przesadzanie zawsze jest czas/w zasadzie powinno sie trzymać okres 2-letni/.Szkoda kwitnienia ,szkoda stresować storczyka.
Korzonków nie obcinaj, czasami pozornie sa suche ale... żyją.To dodatkowa atrakcja,nie każdy tak ma.
Jedynie pielęgnacyjnie możesz ciachnąć połamane.

pzdr.JOVANKA
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Jovanko za odwiedziny i rady ;:167
W takim razie przesadzę po kwitnieniu,teraz i tak pochłania mnie świąteczna gorączka ;:170

Kochane-życzę Wam spokojnych,spędzonych w gronie rodzinnym Świąt Bożego Narodzenia ;:167
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

Minął rok od kiedy storczyki zagościły w moim domu i ;:167
Tak więc czas na małe posumowanie ;:108
Aktualnie moja skromna(w porównaniu z większością obecnych tu storczykomaniaków ;:4 ) liczy 22 egzemparze stojące na dwóch parapetach :shock: Najwięcej oczywiście mam Phalenopsisów(12 sztuk-w tym dwa młodziutkie),3 Vandy z naszej Bandy :wit i jeszcze kilka o których wcześniej pisałam w wątku.
Jako rocznicowego storczyka właśnie zamówiłam sobie Mini Marka i w dodatku ma mieć pędzik :tan Mam nadzieję,że nie zmarznie po drodze.Nie mogę się już doczekać ;:65
Bywały jednak i złe momenty-do Krainy Wiecznych Storczyków odszedł kupiony wakacjami falek (biały w bordowe kropki),który w wyniku zalania stracił stożek wzrostu oraz nie udało mi się utrzymać keikusia Dendrobium Nobile :cry:
Niestety Dendrobia chyba nie są gatunkiem dla mnie :roll: Ostatni nabytek...zresztą same popatrzcie.Przelałam(nawet nie moczyłam) go przed świątecznym wyjazdem a po powrocie środkowe listki wyglądały tak jak widać.Dolne odpadały po kolei przy dotknięciu.Te nieprzeźroczyste doniczki są jednak zdradzieckie-w środku samo sphagnum a rosło w dużej bryle włókna kokosowego.Dziś moczyłam je pierwszy raz po przesadzeniu.Czy jest jakaś szansa na ratunek?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnia fotka to moja mini.Kwitnienie to chyba strasznie duży wysiłek dla niej.Odratowywana,wczesniej wydała keikusia(pozostał w rodzinie-dałam go siostrze ;:196 )a po kolejnym kwitnieniu niedawno zrzuciła dwa dolne listeczki i ukazało się czarne przebarwienie u podstawy :(
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Niezłą kolekcje zgromadziłaś w ostatnim czasie ;:138 Bogusiu a gdzie postawisz następne czy parapet Ci się rozciąga, czy mi się wydaje :?: Moje też siedzą w nieprzezroczystych doniczkach i nie wiem jaki jest stan korzeni :?: zawsze się zastanawiam kiedy podlać i czy nie mają za mokro :roll:
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

Po remoncie przybędą mi jeszcze parapety na parterze :heja :wink: Tak więc jeszcze nie muszę kombinować za bardzo z miejscem,choć aktualnie jest już na nich dosyć ciasno :roll:
Aniu-niestety nawet przeźroczyste doniczki bywają niebezpieczne :x Ten falek,który mi padł wyglądało,że rośnie w korze a w środku niestety było mnóstwo sphagnum,gąbka ;:223 Człowiek uczy się na błędach-od dziś każdego nowego,nawet kwitnącego obowiązkowo będę przesadzać-dość już stat :!: Gryzę się co będzie z tym Dendrobium :roll:
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szkoda żeby wypadł z kolekcji jest bardzo ładny. Gdzieś wyczytałam że roślina broni się w taki sposób wydając keiki, spowodowane jest stratą korzeni z przelania wodą więc wypuszcza nowy kawałek, keik :?: Nie ma co się dziwić jeśli w środku znajduje się takie niespodzianki jak zbity kawałek mchu albo gąbki. Może to tylko zmiana temperatury w domu, troszkę pochoruje i mu przejdzie.
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

Wybacz Aniu,że nie odpisałam wcześniej ale moja mama od kilku dni leży w szpitalu-zastrajkowało jej ;:167 :cry: ale z dnia na dzień jest już lepiej :)
Oby się stało tak jak piszesz ;:108

Dziś doszło moje cudeńko...no może nie zupełnie "doszło" bo z samego rana,gdy zawiozłam Dawida do przedszkola zawitałam na pocztę i je przechwyciłam ;:224 Nie specjalnie widziała mi się jazda przy -14 stopniach w zimnej furgonetce :roll: tym bardziej,że ponad pół dnia nie było mnie w domu(murowane "avizo").
Opakowany solidnie(chyba przekonam się do zamawiania storczyków przez internet),z młodym pędzikiem...Mini Mark :heja
W podłożu ma kawałeczki gąbki-a ja dylemat:przesadzać czy zostawić(ponoć niedawno był przesadzany) ;:14
Obrazek Obrazek
Ciekawe czy mój M zauważy mój nowy nabytek ;:224 :;230 Dziś akurat ma dzień :wink:
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Darla, MM cudny. Wygląda zdrowo, więc teraz nic tylko czekać na przedłużenie pędu i piękne kwiatuszki ! (ja swojego wyjęłam z doniczki, u mnie nie było gąbki tylko zmielone sphagnum)

Co do dendrobium to rzeczywiście, wszystkie moje 3 były w fatalnym podłożu, z kawałkiem takiego drewienka w środku, które trzyma wodę. Ta bulwa pewnie obumrze, liście jej odpadną, ale najpewniej już niedługo zobaczyć z boczku nowy przyrost. Nie podlewaj rośliny z góry tylko najpierw nalej do pojemnika wodę, a potem włóż tam doniczkę. Lanie z góry może spowodować, że zalejesz maleńki przyrost.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo ładny, najlepiej na razie nie ruszaj, wygląda na zdrowego. ;:138 Czasem można przedobrzyć. Bogusiu wstawię fotki z fiołków i fikusów na pw to zobaczysz jak rosną :heja wszystkie się przyjęły.
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

Mała_Mi-dzięki za słowa otuchy ;:196 Fajnie wiedzieć,że komuś się udało w takiej sytuacji.Te "przelanie" doniczki wodą wynikało ze świątecznego pośpiechu :oops: Zawsze przeznaczam sobie jakiś dzień na moczenie storczyków(muszę dokupić sobie jeszcze jedną doniczkę 15,gdyż teraz moczenie w dwóch zajmuje mi prawie cały dzień :roll: ) czy fiołków :wink:
Czy Twój MM też z Orchidgardenu?Przyznam,że boję się trochę tej gąbki :oops:

Aniu-bardzo się cieszę,że wszystkie roślinki Ci się przyjęły-musisz mieć "zielone" rączki ;:108
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29

Post »

Darlo jeśli przesadzisz dendrobium do większej doniczki to ono sie skupi na wypełnianiu doniczki korzonkami a nie na wydawaniu kolejnych pędów.Dendrobia lubia mieć ciasno w doniczce .Życzę wielu kwitnień i nowych okazów
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

Agnieszko-tylko,że ja już je przesadziłam :?
Teraz rośnie sobie w standardowej 9-tce,korzenie zajmują około 1/3-1/2 doniczki,wydaje mi się,że sporo ich jest :roll:
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Darlo przechwycona paczuszka z piękną zawartością - cudeńko z młodziutkim pędzikiem. ;:224 :heja
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękny MM, pewnie z orchidgarden? Może też sobie kiedyś kupię, może trafi mi się bardziej udana roślina.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”