Mój ogród - eleka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Karolinki, Kogro, to oczywiście moje ulubione ostróżki.Pąki są jeszcze zamknięte, ale otwarte, bądą niewiele większe.Kwiat będzie podobny do małego penstemona, chyba ;:24 .Ta jest niska, o kwiatkach w kolorze czerwonym.Miałam jeszcze kiedyś podobną o kwiatach mocnego pomarańczu,niestety miałam.
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

Pomarańczowe i czerwone ostróżki podobne do penstemona? :shock: Nie wiedziałam, że jest cos takiego w ogóle... :oops:
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Elu - piękne rośliny :D

Pytanko - czym jest ten oryginalny sukulent :?:
Dawid
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Znowu zaległości :oops:
Zakupy widzę, że naprawde udane :D

I biegnę z pytaniem za Dawidem
tangel27 pisze: ... czym jest ten oryginalny sukulent
Wygląda cuuudnie :D
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

barbarka pisze:

I biegnę z pytaniem za Dawidem
tangel27 pisze: ... czym jest ten oryginalny sukulent
Wygląda cuuudnie :D
No to mnie zastrzeliliście.Ten sukulent jest - sukulentem.Nie znam jego nazwy, ale ogromnie mi się spodobał.To pewnie jakiś rojnik.Sprzedający powiedział, by go posadzić w szerokiej, płaskiej donicy.Myślę, że mogło mu chodzić o to, że niektóre kaktusowate "przystosowują"sie do rozmiaru donicy, ale pewności nie mam.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

I jeszcze pochwalę się kordyliną, bo przymierzałam się do niej jakieś 15 lat.
Obrazek
I jeszcze kwitnące hosty.Zapach tych kwiatów podobny jest do zapachu lilii.Cudowny, czujecie
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

A może znasz nazwę tej ostatniej trawki?
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Grzegorz B

Post »

Elu, ale zaszalałaś z tymi zakupami :shock: Takie cudeńka Sobie sprawiłaś, że aż w serce kłuje, że u mnie brak takich roślin :( Ale poczekaj, na razie kłuje, ale za jakiś czas juz ja się postaram aby ono zanikło :wink:

Elu, na pierwszym zdjęciu, to budleja bo jakoś ciężko mi odczytać :?: Jeżeli tak, to chyba jakiś "wynalazek" bo na obrazku wygląda nieco inaczej od tych jakie posiadam.

A na drugim, to pewnie hebe. Ja też ostatnio polowałem na nie i wiesz juz kilka upolowałem, więc na razie polowanie zakończone, chyba że znowu mnie na nie weźmie :wink:

Ostróżki wspaniałe, ja różowej to chyba jeszcze nie widziałem :roll: .

Elu ten sukulent, to dopiero cudeńko :shock: fantastyczny.....

A za tym sukulentem jest rozchodnik. czy też go kupiłaś :?: A jak tak to jak się nazywa, może rozchodnik wielki :?:

O i jakąś tyrzycę sobie przytargałaś. Znasz nazwę :?: , bo ja mam też dwie podobne, ale ich ich identyfikację sobie odpusciłem, bo niby podobne ale inne i którz zgadnie czy to ta a może i nie :roll:

Ketmie, wspaniale kwitną, tak samo jak funkie, ich zapach aż do mnie dolatuje..... Fantastyczny :wink:

O i jakaś kordylina, jak widzę domowa. Piękna, ale ja na tym etapie nie zajmuję się "domowymi doniczkowcami" wolę im zaoszczędzić walki o przetrwanie. Ze mnie nie najlepszy opiekun dla takich roślin :oops: Może kiedyś się to zmieni :wink:

Elu ogólnie dużo, pięknie, ale pamiętaj ja chcę więcej, więcej, więcej.... :wink:
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Elu, ta nowa Budleja jest piękna ! Od dawna mam na nią ochotę tylko...nie mam miejsca, niestety :( czy ktoś mi może "rozciągnąć " ogród? :wink:
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dzięki, że wpadliście do mnie.Cieszę się z Waszych odwiedzin.Kupiłam trochę roślinek, bo planowałam rozwój ogrodu, ale nie wiem czy to wypali.Jak nie w tym roku, to może w przyszłym?Będę musiała powsadzać roślinki gdzie się da, a później zobaczymy.
Lady-r, to turzyca variegata, miniaturowa.
Grzegorz, a co do budlei, to jest poszukiwana od 5 lat przeze mnie - skrętolistna.Rozchodnik owszem, też nowy, tylko w transporcie na targi uległ pewnemu spłaszczeniu i trochę go pogięło.A różowej ostróżki to ja też nie widziałam, dlatego oczywiście kupiłam, choć nie jest to odmiana pełna, bo takie zazwyczaj staram się kupować.
Ewelinko, dawno Cię u mnie nie było, ale w końcu zajrzałaś.A do budleii, rozmiary w moim ogródku też nie są nieskończone, ale tak bardzo podobała mi się ta budleja, że trochę na nia pochorowałam.Widziałam ją na zdjęciu, wyglądała przepięknie, a czy w realu będzie również zachwycająca?Wiecie jak to jest, na rysunku pięknie, w rzeczywistości niekoniecznie.
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Ale zakupów, jaka śliczna hosta, tym rozchodnikiem też się zachwyciłam :P muszę go zobaczyć jak odżyje :wink:
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

eleka pisze:

A to zdjęcia z moich zakupów

Obrazek

Widzę że masz Rojnikowca :wink: też takie cudo miałam ale nie zapewniłam mu odpowiednch warunków zimą i niestety wiosny nie doczekał :( , potrzebuje stanowiska suchego i ciepłego , szczególnie zimą powinnaś mu zapewnić suche stanowisko inaczej ci zgnije :? , najlepiej jak zrobisz mu taki daszek z kawałka szyby , to uchroni go przed wilgocią ;:228
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziękuję Anetko za podpowiedź.Myślę,że to rozsądne posunięcie, bo ma dość mięsiste listki i pewnie nadmiar wody mógłby mu zaszkodzić.
Katka
200p
200p
Od: 29 cze 2007, o 17:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Elu widzę, że Ty też popadłaś w wir zakupowy :lol: , gratuluje super roślinek :D .
Pozdrawiam
Katka
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Wir zakupowy...ech ! Coś w tym jest, Elu. Chodzenie po sklepach- placach ogrodniczych ma dobroczynny wpływ na samopoczucie - zauważyłaś ? Ja mam tylko taki problem, że nakupię , przywiozę , a dopiero potem myślę :"Gdzie posadzić". Muszę się zdyscypinować wreszcie , bo wkrótce "zatkam" ogród roślinami , owszem pięknymi , ale utkanymi "byle gdzieś zmieścić" :(
Pozdrawiam "katarowo" ale i tak cieplutko, bo spod kołderki ;:41
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”