Moja kolekcja
- Wanda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moja kolekcja
Ascocenda wspaniała. Kolor lata w grudniu 

- Wioleta
- Od: 20 lis 2007, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
100 sztuk
to naprawdę sporo...a ja mam tylko 5 

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Masz piękną i bardzo liczną kolekcję. Encyclia ma bardzo ładny, żywy kolor.
Trzymam za słowo MamboMamba pisze:Ciąg dalszy nastąpi...

Wspaniale, ze sie zmobilizowałaś, bo super nowinki pokazałaś

Dałaś mi nadzieje, że i moja Encyclia tak pięknie zakwitnie. (bo przez kilka pochewek kwiat. coś prześwituje

Co do jedno... czy dwuliściennych katlejek, to chyba tak bywa, bo moja ma podobnie - psb mieszane.
Ale pączki kwiatowe wydaja jedne i drugie przyrosty, więc nie ma to większego znaczenia dla nas.
Czekam z ciekawościa na kwiaty u Twojej Lc
I jeszcze prawdziwy zachwyt dla miniaturki Phal. Niesamowity kolor kwiatuszków. Są urocze

Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- Mamba
- Od: 25 cze 2008, o 21:25
Trochę późno odpowiadam
ale dziękuję serdecznie za odwiedziny i pochwały
Czekam niecierpliwie na dalsze kwitnienia, pączki rosną powoli, a część niestety opadła
Wyraźnie widać brak światła. Katlejka też rośnie i już nie mogę się doczekać kwiatów
Mam jeszcze do pokazania zaległe zakupy z wrześniowej wystawy w Dreźnie. Trochę czasu minęło i dziś wyglądają one nieco inaczej, bo zdjęcia zrobione były jakiś czas temu.
Phal equestris var. semi- alba, Doritaenopsis Purple Gem, Trichoglottis brachiata i Phal lueddemanniana "Woodlawn x Heidelberg"
[

Czekam niecierpliwie na dalsze kwitnienia, pączki rosną powoli, a część niestety opadła

Mam jeszcze do pokazania zaległe zakupy z wrześniowej wystawy w Dreźnie. Trochę czasu minęło i dziś wyglądają one nieco inaczej, bo zdjęcia zrobione były jakiś czas temu.
Phal equestris var. semi- alba, Doritaenopsis Purple Gem, Trichoglottis brachiata i Phal lueddemanniana "Woodlawn x Heidelberg"
[

- Storczykowa
Ale piękności... Ten equestris... cudo. Taki biały, delikatny niczym płatek śniegu. Fioletowy też cudny. A lueddemaniana niekwitnąca? A Trichoglottisa kiedyś widziałam, ładny był, miał bordowy kwiat nieco podobny do Vandowatych, wyrastający z kątów liści.
- Mamba
- Od: 25 cze 2008, o 21:25
Dusiu, Phal. equestris niestety już przekwitł, ale w końcu spełniło się moje marzenia posiadania go. Doritaenopsis to moje kolejne spełnione marzenie, chociaż miał to być Kenneth Schubert... W starciu obydwu wygrał jednak Doritaenopsis Purple Gem, ze względu na intensywniejszy kolor. Phal. lueddemanniana (również spełnione marzenie) niestety nie kwitnąca, ale nie było kwitnących. Trichoglottis b. ma rzeczywiście kwiaty trochę vandowate, widziałam na wystawie kwitnącego o wysokości chyba 2 metrów
mam nadzieję, że nie przesadziłam z wielkością 

- Storczykowa
Ale są przepiękne... Skąd je wzięłaś? Lueddemaniana była też moim marzeniem, obecnie mam 2 i nie umiem się doczekać kwitnień.Mamba pisze:Dusiu, Phal. equestris niestety już przekwitł, ale w końcu spełniło się moje marzenia posiadania go. Doritaenopsis to moje kolejne spełnione marzenie, chociaż miał to być Kenneth Schubert... W starciu obydwu wygrał jednak Doritaenopsis Purple Gem, ze względu na intensywniejszy kolor. Phal. lueddemanniana (również spełnione marzenie) niestety nie kwitnąca, ale nie było kwitnących. Trichoglottis b. ma rzeczywiście kwiaty trochę vandowate, widziałam na wystawie kwitnącego o wysokości chyba 2 metrówmam nadzieję, że nie przesadziłam z wielkością
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Mambo...przepiękny equetris. Uwielbiam jego kwiatuszki...delikatne i eleganckie i jeszcze do tego maleńkie...
Dtp- też fajowy ma kolorek ;)
mm...musze poszukać jak kwitnie TRichoglottis<nawet z nazwą mam problem hihi> a co dopiero z kwiatami ;)
Dtp- też fajowy ma kolorek ;)
mm...musze poszukać jak kwitnie TRichoglottis<nawet z nazwą mam problem hihi> a co dopiero z kwiatami ;)
Mambo przepiękne nabytki! Dtps to też moje marzenie - może się spełni tak jak Twoje
Ja oczywiście jak to ja od razu zauważyłam na pierwszej fotce ryczące zwierze
(po prawej stronie na górze kwiat
)

Ja oczywiście jak to ja od razu zauważyłam na pierwszej fotce ryczące zwierze

- agata0806
- 1000p
- Od: 11 lut 2009, o 14:12
Cudności
Mamba a jak jest z pączkami Doritaenopsis Purple Gem?U mnie wszystkie w tej chwili żółkną zanim się otworzą a u Ciebie?
Eech ten brak światła
Bo to chyba jest powodem?Wcześniej pięknie kwitł,pąków ma mnóstwo ale niestety 

Mamba a jak jest z pączkami Doritaenopsis Purple Gem?U mnie wszystkie w tej chwili żółkną zanim się otworzą a u Ciebie?
Eech ten brak światła

- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Gosiu- Kaisog, jesteś szalona! 
Agatko, stawiałabym raczej na suche powietrze- moje (liczne) pąki jak na razie (tfu tfu!) niewiele sobie robią z braku światła- a u mnie nad morzem ciągle mgła i ponuro- i rosną w najlepsze. [Oby nie usłyszały... ;)] Więc raczej grzanie- u mnie jest chłodno, nie grzeję jeszcze, ale mam wrażenie że to dla nich lepsze niż kaloryfery.
Mambo- super nabytki, dla mnie doritaenopsis wygrywa- cudo i moje niespełnione marzenie

Agatko, stawiałabym raczej na suche powietrze- moje (liczne) pąki jak na razie (tfu tfu!) niewiele sobie robią z braku światła- a u mnie nad morzem ciągle mgła i ponuro- i rosną w najlepsze. [Oby nie usłyszały... ;)] Więc raczej grzanie- u mnie jest chłodno, nie grzeję jeszcze, ale mam wrażenie że to dla nich lepsze niż kaloryfery.
Mambo- super nabytki, dla mnie doritaenopsis wygrywa- cudo i moje niespełnione marzenie

Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Agita- u niektórych sie nie da nie grzać...Hmmm... przy -15 stopniach na zewnątrz w mieszkniu pewnie bym zamarzła, gdyby nie kaloryfer :P Ale za to suche powietrze jest "utrapieniem" eh...Dwa razy dziennie dolewam wody do tace a i tak wysycha keramzyt do sucha.
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Agita naprawdę nie grzejesz ? o łaaaa U nas nawet w dzień jest minus naście więc piec idzie na maxa. Na kaloryferach ręczniki, żeby trochę polepszyć te ciężkie warunki kwiatom, ale niestety nie udaje się 

Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!