A ILE TEGO MASŁAliska pisze:Masło rozpuścić w rondelku, dodać kakao i cole... wymieszac na gładko, wlać do formy, piec 40- 50 min
Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
- Nalewka
- Przyjaciel Forum

- Posty: 6500
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Pierniki świąteczne
5 jaj
0,5 kg cukru
1,5 kg mąki pszennej zwykłej
0,5 kg miodu (może być scukrzony, ale trzeba go podgrzać do postaci płynnej)
0,5 kg tłuszczu (margaryna, smalec)
0,5 łyżki sody
1 proszek do pieczenia
5 dkg kakao
5 dkg przyprawy do pierników
zmielony cynamon i goździki (po małej łyżeczce)
płaska blaszka plus papier do pieczenia
Połowę cukru rozpuścić z łyżką wody (na złoty kolor). Resztę cukru ubić z 5 jajkami.
Gdy cukier się rozpuści dodać tłuszcz i miód, chwilę grzać.
Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, przyprawy, kakao, sodę, proszek, zamieszać. Dolać przestudzoną masę miodową i ubite jajka. Wszystko dobrze wyrobić.
Miskę przykryć ściereczką, albo włożyć w torbę foliową, odstawić na kilka dni w chłodne miejsce. Ja wystawiam na balkon, a jeśli jest mróz, to przed pieczeniem wstawiam ciasto do domu na kilka godzin przed kształtowaniem i pieczeniem, żeby powoli się ogrzało do temp. prawie pokojowej.
Ciasto podzielić na części i kolejno wyrobić jeszcze raz. Rozwałkować na grubość 5 mm podsypując mąką, wykrawać foremką dowolnego kształtu pierniczki.
Piec w temp. 160-170 stopni ok. 10 minut, czyli do leciutkiego zrumienienia pierniczków ułożonych na brzegach blaszki. Czas pieczenia zależy od grubości pierniczków, rodzaju piekarnika, gazowy czy elektryczny, czy z nawiewem, czy bez, czy piecze równo, czy ma jakieś dzikie zwyczaje...
Po upieczeniu można przechowywać pierniczki w chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętych puszkach czy słojach. U mnie stoją w kuchni, a więc niekoniecznie w najchłodniejszym miejscu w domu, ale jakoś nigdy im to nie zaszkodziło
Zaraz po upieczeniu grubsze są miększe, cieńsze są twardsze. Te co były twarde, zmiękną i dojrzeją, miększe zjada się od razu, bo są pyszne!
Ja nie daję całej porcji korzeni, tylko jedną paczkę przyprawy do pierników f-my Cykoria, a kiedy zabrakło mi mąki pszennej, dodałam szklankę orkiszowej i szklankę pytlowej, i też było doskonale. Jeśli piecze się pierniczki do wieszania na choince, należy w wykrojonych ciasteczkach patyczkiem lub pałeczką zrobić dziurki PRZED pieczeniem.
Można je polukrować, ale sugeruję robić to niedługo przed podaniem, a nie tuż po upieczeniu (jeśli mają poleżeć tydzień czy dwa), żeby lukier nie popękał. Można je ozdobić też płynną czekoladą czy cukrowymi koralikami.
Smacznego!!!
5 jaj
0,5 kg cukru
1,5 kg mąki pszennej zwykłej
0,5 kg miodu (może być scukrzony, ale trzeba go podgrzać do postaci płynnej)
0,5 kg tłuszczu (margaryna, smalec)
0,5 łyżki sody
1 proszek do pieczenia
5 dkg kakao
5 dkg przyprawy do pierników
zmielony cynamon i goździki (po małej łyżeczce)
płaska blaszka plus papier do pieczenia
Połowę cukru rozpuścić z łyżką wody (na złoty kolor). Resztę cukru ubić z 5 jajkami.
Gdy cukier się rozpuści dodać tłuszcz i miód, chwilę grzać.
Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, przyprawy, kakao, sodę, proszek, zamieszać. Dolać przestudzoną masę miodową i ubite jajka. Wszystko dobrze wyrobić.
Miskę przykryć ściereczką, albo włożyć w torbę foliową, odstawić na kilka dni w chłodne miejsce. Ja wystawiam na balkon, a jeśli jest mróz, to przed pieczeniem wstawiam ciasto do domu na kilka godzin przed kształtowaniem i pieczeniem, żeby powoli się ogrzało do temp. prawie pokojowej.
Ciasto podzielić na części i kolejno wyrobić jeszcze raz. Rozwałkować na grubość 5 mm podsypując mąką, wykrawać foremką dowolnego kształtu pierniczki.
Piec w temp. 160-170 stopni ok. 10 minut, czyli do leciutkiego zrumienienia pierniczków ułożonych na brzegach blaszki. Czas pieczenia zależy od grubości pierniczków, rodzaju piekarnika, gazowy czy elektryczny, czy z nawiewem, czy bez, czy piecze równo, czy ma jakieś dzikie zwyczaje...
Po upieczeniu można przechowywać pierniczki w chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętych puszkach czy słojach. U mnie stoją w kuchni, a więc niekoniecznie w najchłodniejszym miejscu w domu, ale jakoś nigdy im to nie zaszkodziło
Ja nie daję całej porcji korzeni, tylko jedną paczkę przyprawy do pierników f-my Cykoria, a kiedy zabrakło mi mąki pszennej, dodałam szklankę orkiszowej i szklankę pytlowej, i też było doskonale. Jeśli piecze się pierniczki do wieszania na choince, należy w wykrojonych ciasteczkach patyczkiem lub pałeczką zrobić dziurki PRZED pieczeniem.
Można je polukrować, ale sugeruję robić to niedługo przed podaniem, a nie tuż po upieczeniu (jeśli mają poleżeć tydzień czy dwa), żeby lukier nie popękał. Można je ozdobić też płynną czekoladą czy cukrowymi koralikami.
Smacznego!!!
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- miluck
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2491
- Od: 22 lut 2008, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Police
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Polu bardzo dziękuję za wspaniałe zdjęcia.
Oba Torty piękne i smakowite
Jędrzeja i Jagódki (całuski dla maluchów
)
Oba Torty piękne i smakowite
-
x_P-42
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Całusy przekazane a odwrotną pocztą odsyłam szerokie ,"bananowe" uśmiechy.miluck pisze:...Jędrzeja i Jagódki (całuski dla maluchów)
-
x_P-42
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Mam bardzo podobny , sprawdzony przepis na taką babkę. Jest świetna : wilgotna i smaczna .liska pisze:baba majonezowa
Tylko ja robię tak,ze ubijam oddzielone białka ,wsypuję powoli cukier ( 3/4 szklanki), jak masa się robi sztywna, dodaję żółtka.Później maki wymieszane z proszkiem do pieczenia a na końcu aromat ( zazwyczaj cytrynowy) i 1 mały majonez. Piekę ok. 35 minut w temp.180 ( z termoobiegiem).
Aby uatrakcyjnić babkę, można dodać do 1/4 gotowej masy z 2 łyżeczki kakao , wylać i " zakręcić" łyżką w formie, aby powstała lekka mozaika.
Przepis ten wykorzystuje do pieczenia ciast w ozdobnych formach np. o kształcie Mikołaja , czy w formie z dnem wytłaczanym w kwiaty.
- Atka-a1
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1357
- Od: 28 kwie 2009, o 09:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Raszyn
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Mam bardzo podobny przepis, tylko zamiast herbatników daję krakersy. Wiem, są lekko słonawe, ale bardzo dobrze komponują się z krememNapoleonki bez pieczenia.
I zamiast krupczatki jest zwykła, pszenna mąka.
Muszę spróbować z krupczatką
- misia
- 500p

- Posty: 783
- Od: 28 lip 2006, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Witam 
Jakie ciasto polecacie na imprezę Sylwestrową?
Zastanawiałam się nad "Biszkopt z Nutellą i suszonymi śliwkami" lub "WZ" lub "Ciasto toffi"
Jakie ciasto polecacie na imprezę Sylwestrową?
Zastanawiałam się nad "Biszkopt z Nutellą i suszonymi śliwkami" lub "WZ" lub "Ciasto toffi"
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Ogród Misi
- Nalewka
- Przyjaciel Forum

- Posty: 6500
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Myślę, że jakieś suche, co by się panie kremem nie upaprały, tu suknie wieczorowe, jedwabne szale, dżety, koronki itp. a tu pac, pac - krem na biuście
To samo z jedzeniem, raczej bez sosów kapiących i farbujących szaty. Zawsze mnie zadziwiał barszczyk czerwony podawany na imprezach po północy. Ale z drugiej strony to już PO północy, więc można się już poplamić i nikt nie zwróci na to uwagi
To samo z jedzeniem, raczej bez sosów kapiących i farbujących szaty. Zawsze mnie zadziwiał barszczyk czerwony podawany na imprezach po północy. Ale z drugiej strony to już PO północy, więc można się już poplamić i nikt nie zwróci na to uwagi
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- stasia109
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 4312
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: woj. opolskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Ja proponuję jabłecznik, ale w innym wydaniu.
Spód - ciasto kruche. Na to jabłka na szarlotkę z galaretką. Na wierzch zwykłe ciastka poukładane jeden obok drugiego i oblane czekoladą. Pyszne, nie za słodkie i pięknie wygląda. Smacznego.
Spód - ciasto kruche. Na to jabłka na szarlotkę z galaretką. Na wierzch zwykłe ciastka poukładane jeden obok drugiego i oblane czekoladą. Pyszne, nie za słodkie i pięknie wygląda. Smacznego.
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Ja kupiłam ostatnio śliczną silikonową formę do mufinek
i jestem na etapie ich wypiekania, szukam dietetycznych przepisów.
Polecam MUFFINY BANANOWE
Składniki:
1 3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
2 dojrzałe banany
2 jajka
50 ml jogurtu
2 łyżki oleju
1/4 szklanki miodu
Banany rozgnieć w misce widelcem, dodaj do nich jajka, jogurt, olej i miód, wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj suche składniki. Następnie połącz składniki suche z mokrymi, wymieszaj i nakładaj do foremek. Piecz przez około 30 minut w 190 stopniach
Smacznego
i jestem na etapie ich wypiekania, szukam dietetycznych przepisów.
Polecam MUFFINY BANANOWE
Składniki:
1 3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
2 dojrzałe banany
2 jajka
50 ml jogurtu
2 łyżki oleju
1/4 szklanki miodu
Banany rozgnieć w misce widelcem, dodaj do nich jajka, jogurt, olej i miód, wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj suche składniki. Następnie połącz składniki suche z mokrymi, wymieszaj i nakładaj do foremek. Piecz przez około 30 minut w 190 stopniach
Smacznego
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- stasia109
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 4312
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: woj. opolskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Anpio7, nie ma dietetycznych, są pyszne, tłuste, kaloryczne, ale jakie .... smaczne.

Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
-
x_P-42
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Beatko, upiekłam Twojego pleśniaka a jestem lewus do kruchych ciast.
Wyszedł rewelacyjnie ! Na spód dałam marmoladę różaną a na nią jabłka w małych kawałeczkach, nie tarte.Do piany dodałam kisiel cytrynowy.
Pleśniak znikł migiem !!! Dzięki za świetny przepis.

Wyszedł rewelacyjnie ! Na spód dałam marmoladę różaną a na nią jabłka w małych kawałeczkach, nie tarte.Do piany dodałam kisiel cytrynowy.
Pleśniak znikł migiem !!! Dzięki za świetny przepis.
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2036
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Polu bardzo się cieszę, ze ciasto smakowało:)Pola42 pisze:Beatko, upiekłam Twojego pleśniaka a jestem lewus do kruchych ciast.
Wyszedł rewelacyjnie ! Na spód dałam marmoladę różaną a na nią jabłka w małych kawałeczkach, nie tarte.Do piany dodałam kisiel cytrynowy.
Pleśniak znikł migiem !!! Dzięki za świetny przepis.![]()
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Witam !!! czy ma ktos z Was sprawdzony przepis na dobre gofry??? Będę wdzięczna bo od jakiegoś czasu mam gofrownice a jeszcze jej nie wypróbowałam
Dziekuje i pozdrawiam
Dziekuje i pozdrawiam
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki
Moje kaktusiki:)
Moje storczyki
Moje kaktusiki:)


