Mój świat - Tamaryszek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek

Post »

To ja poproszę na PW.

A pomysły? Może kępa białej lilii? Np. Św Antoniego (lilium candidum). Tylko ona z dala od różaneczników, bo lubi wapienną glebę. I słońce :). Choć może lepsze by były jakieś orientalne. One chyba wolą kwaśną glebę.
I moja ukochana gaura. Wdzieczne, zwiewne stworzenie. Kwitnie całe lato.
Z róż Mount Shasta albo Chopin
Może biała krzewuszka albo jaśminowiec w tło? Dereń vagieriata? Pasowałby swoją czerwienią do jesiennego wydania Białego ogrodu ;)
A na wypełnienie przy trawniczku zawciag nadmorski (są białe odmiany).

Tak mi jeszcze przyszło do głowy. Masz przepiękne pnącza na tym murze. Może wcisnęłaby się tam jeszcze biała wisteria kwiecista Longissima Alba. Eleganckie kwiatki w kiściach 40-60cm 8-)
I jeszcze jeden szalony zupełnie pomysł. Pewnie absolutnie niemożliwy do wkomponowania. Ale może... trawa pampasowa :roll:
Agata
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Izo ;:167 Twój BIAŁY OGRÓD zapowiada się super !!! Jestem pod wrażeniem jego tworzenia - wszystko doskonale przemyślane :roll:

Przyznam się, że ja też mam w zamyśle stworzyć taki biały pachnący zakątek :;230

Na razie posadziłam brzozę (3 latka), która ma być centralnym punktem ogrodu, a wokół niej krzewy kwitnące na biało: jaśminowiec wonny; czeremcha (ślicznie pachnie); lilak, czyli bez biały pachnący; budleja Dawida biała, pachnąca; krzewuszka biała; hortensja kwitnąca na biało; pięciornik biały, śnieguliczkę białą, tawuła wczesna biała i trzmielinęa oskrzydlona, która ślicznie kwitnie na biało, a jesienią ma mieć piękne kremowe owoce, czyli ... stworzyłam na razie szkielet mojego Białego Zakątka :;230

W przyszłym roku myślę o posadzeniu bylin wysokich kwitnących na biało (zapachowych i nie tylko), takie jak: floksy, piwonie, liliowce, irysy, serduszkę białą, kokoryczkę, tojeść orszelinową, ostrogowiec kwitnący na biało i trzykrotkę białą.

A w następnym roku posadzę byliny niskie kwitnące na biało oraz cebulkowe: marzanka wonna, tymianek, konwalie, goździki, fiołki wonne, ubiorek wiecznie zielony, głodek, krwawnik kichawiec, narcyzy, tulipany, hiacynty, śnieżyca wiosenna, przebiśniegi.

Wszystko to mam na razie w głowie, a że jestem typowym wzrokowcem, to co koło czego będzie rosło jeszcze nie wiem :;230 to się okaże w trakcie sadzenia :D

Cieszę się, że tworzysz Biały Ogród, bo będziemy mogły służyć sobie wzajemnie dobrymi radami ;:138
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halina Kwak pisze: budleja Dawida biała, pachnąca;
To ja od razu proponuję White Profusion. U mnie ma dwa razy większe kwiatostany niż biała budleja NN, mimo że rośnie bardziej w cieniu. I te kwiaty są takie "nabite". Na oko z pół kilo kwiecia na każdym pałąku :D .
Agata
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agatko ;:167 dziękuję :wit

Mam posadzoną białą budleję, ale nie wiem, jak się nazywa :oops:
Jak tylko spotkam budleję White Profusion, to na pewno kupię ;:196
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44

Post »

Piękny zakątek. Kojarzy mi się z angielskimi powieściami z XIX wieku.
Myślę, że pasowałyby tu jeszcze białe róże - może Chopin i jakaś pnąca
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudownie się zapowiada ten Biały zakątek i ozdoby dobrane z gustem. Tylko czekać aż białe kwiaty zakwitną ;:65 ;:65 ;:65
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15

Post »

Witaj Izo podziwiałem Biały Ogród. W tej opowieści zademonstrowałaś, jak powinny wyglądać nasze wątki. Pięknie zilustrowane i opowiedziane powstawanie zakątka (Białego Ogrodu) od początku krok po kroku. Muszę powiedzieć że "budujesz" swój ogród z wielkim rozmachem, to dobrze jeśli są możliwości, niech się staje coraz piękniejszy w krótkim czasie. Fajnie jest o czymś zamarzyć i to realizować.
Z biało kwitnących roślin mieliśmy kiedyś - Tawułę wczesną Spiraea arguta, wiosną była całkowicie obsypana białym kwieciem, gałązki uginały się pod ciężarem kwiatów. Byłaby to moja propozycja do Twojego Białego Ogrodu, niestety urodę pokazuje tylko bardzo wczesną wiosną.
Piękny reportaż czekam na następne. :D

Pozdrawiam Tomek :wit
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo ;:167 to ta biała tawułka wczesna, którą posadziłam w moim biały zakątku

Obrazek
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Izo, twoj ogród mnie zachwycił. po prostu cudny.
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Tamaryszku!
Weszłam do "Twojego świata" i nie bardzo mam ochotę z niego wyjść.....
Przycupnę sobie pod krzaczkiem nad potokiem i będę patrzeć, patrzeć, patrzeć........
Pewnie się mnie już nie pozbędziesz z Twojego ogrodu :lol:
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halina Kwak pisze: fiołki wonne
Wonne z nazwy. Niestety biała odmiana fiołka wonnego nie pachnie :evil:
Za to białe piwonie zazwyczaj pachną. ;:108

Z ładnych białych kwiatów to jeszcze są hibiskusy białe (ketmia syryjska, hibiskus meksykański). Byliny mają większe kwiaty, ale krzaczaste dają się formować na drzewko. W takim eleganckim miejscu formowane rośliny pasują.

I ogólnie chyba bym szła w rośliny o wyraźnych, dużych liściach i kwiatach. Tak jak to pnącze przy głowie lwa (nie mam śmiałości zgadywać, co to). Robi bardzo fajny klimat.

oj rozgadałam się ;:14
Agata
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM MOIM GOŚCIOM ZA PORADY !

Mam na liście 41 propozycji ! i krzewów i bylin.Bardzo się cieszę. ( oczywiście, jeśli coś jeszcze przyjdzie Wam do głowy - czekam !). Teraz muszę przyjrzec się tym roślinom, sprawdzić ,jakich potrzebują warunków i jak duże rosną.No, i znaleźć im dobre miejsce, żeby pasowały do kompozycji. Jednym słowem - mam co robić w długie ,zimowe wieczory...
DZIĘKI WASZEJ POMOCY mój Biały Ogród będzie piękniejszy ! dziękuję.

KARO - witam Cię , Krysiu, z radością ! Jeśli podoba się tak doświadczonej ogrodniczce ,jak Ty, to jestem usatysfakcjonowana.

RIANE - witaj ponownie! Cieszę się z nowych pomysłów. A co to jest Gaura ?? Może masz jakieś zdjęcie, skoro rośnie u Ciebie. A jaką znasz białą odmianę krzewuszki ?

HALINA - cieszę się,Halinko,że jesteś ! Nie widziałam u Ciebie tego białego zakątka. Zaraz idę i poproszę o numer strony ! Część z "Twoich" roślin mam, a resztę dopisuję do listy.Dziękuję ! Szczególnie za zdjęcie "śnieżnej" tawuły. Ciekawe, czy to ta sama, co polecana przez Tomka...

DANIO - dziękuję, Doroto ! Niech tylko te rośliny się rozrosną, to mam nadzieję,że będzie bardziej klimatycznie

ABEILLE - witam Cię ,Wiesiu, w Białym Ogrodzie ! Masz rację,on sie dopiero zapowiada...Ale początek zrobiony ! Może w przyszłym sezonie będzie bujniej, pokażą się kwiaty...A ozdoby MUSZĄ utonąć w roślinach, ale na to trzeba CZASU...Teraz proporcje są beznadziejne...

PIOFIGIEL - miło Cię widzieć, Tomku ! Cieszę się,że Ci się u mnie podoba. Oj, tak , mam marzenia, plany , kilometrowe listy upragnionych roślin , nawet mam miejsce... i siły...Niestety, brakuje kasy, żeby to wszystko szybko zrealizować ( kupić rośliny, ziemię, korę...). Stąd wszystko zaczęte, a nic nie skończone...Idę małymi kroczkami...Tawuła dopisana do listy!

MAŁA RYBKA - Dziękuję !Zapraszam, zaglądaj !

AMBA - witaj, Ambo, możesz zostać ! Znajdzie się ławeczka, albo miękka trawka i może jeszcze co nieco...

AGAPE - dziękuję za wizytę i propozycję !

A to jest kolcosił Siebolda, chyba jedyna z rzadkich roślin w u mnie. Rośnie w Białym Ogrodzie

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

RIANE - Agato, cieszę się,żę się rozgadałaś ! bardzo na to czekam.
Piwonie są piękne, ale trochę boję się ich uprawy...Kiedyś zmarnowałam kilka krzewów. Ale spróbuję posadzić coś w nadchodzącym sezonie.
A fiołki posadzę miedzy funkiami ( całe mnóstwo...),żeby zdobiły kwiatami tę część ogrodu, zanim hosty "wyjdą". Trudno,że nie pachną...
Ketmię syryjską posadziłam w tym roku, ale przed domem. Ona jest bardziej wrażliwa, a tam ma prawie cieplarniane warunki. Bylinowych jeszcze nie próbowałam.
Masz rację, troche formowanych by się tam przydało.Planuję dodać strzyżone bukszpany ( kilka). Widziałam w sklepie takie o średnicy 30-40 cm, za 100 zł. I się załamałam...
To pnącze to kokornak ( wielka roślina). Rośnie 2-i rok, tego lata miał ciężkie przejścia, ale liczę na to,że niedługo zasłoni całą tę ścianę. A morda lwa będzie się wychylać z listowia...
Myślę,że kosodrzewina,świerk ,właśnie kokornak, funkie, stworzą dość wyraziste grupy. Różanecznik zresztą też w zasadzie cały rok jest taką rośliną. Delikatne rośliny mają stanowić uzupełnienie...

A to pierwsze kwiaty mojej ketmii , odm. Notwodtwo

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Tamaryszku drogi, z biało kwitnących krzaczków które do tego pięknie pachną i nie pagardzą cieniem jest pomarańczka meksykańska
Choisya ternata którą po polsku nazywa się też czojsją. Są jej odmiany o zielonych i złotawych liściach. A zapach jest niebiański.
Krzaczek sam ma bardzo ładny okrągły pokrój i nie potrzebuje żadnego przycinania.
Gorąco polecam.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”