Sępolia,Fiolek afrykanski-liście żółkną ,kwiaty zasychajś,więdną i inne problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wmka
50p
50p
Od: 13 maja 2007, o 11:19

Post »

Dobrze zrobiłaś, że zmieniłaś ziemię, bo te białe naloty na listkach , to na pewno były od skażonego pleśnią podłoża. Co do nawozu, to polecam Ci PLANTON K. Ja stosuję go do wszystkich moich kwitnących kwiatów i uważam , że jest bardzo skuteczny i wydajny (1/4 łyżeczki na dwa litry wody) Jakie mam efekty przy stosowaniu tego nawozu, to możesz zobaczyć w wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ght=#93032 gdzie zamieściłam zdjęcia moich kilku fiołków. :)
No i cóż? Czekam na wieści od Ciebie jak jak już Twoje fiołki "ruszą" i znowu będą cieszyć Twoje oczy. :D

Pozdrawiam
Wiesia
Działka -- moje refugium...
miłośniczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 sie 2007, o 22:20

Post »

WITAM MIŁOŚNIKÓW FIOŁKÓW!!!
Od tygodnia moje fiołki siedzą w nowej ziemi jak na razie nić nie zmienia się ale co
mnie pociesza to,to że żaden nie robi się wątły wszystkie są takie sztywne i
takie świeże .Zobaczę jeszcze jak zaczną puszczać nowe listki. Ale jestem dobrej myśli
jak coś się ruszy na pewno to opiszę pozdrawiam wszystkich z forum ;:91
marcia2003
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 mar 2007, o 17:47

Post »

Witaj.Miałam ten sam problem z fiołkami.Tez doradzali wymienic ziemie nawóz a okazało się ze to mączniak prawdziwy.Usuń chore rośliny bo wszystkie zniszczysz.Lub kup preparat na maczniaka.Moja mama swoje uratowała mnie nie starczyło cierpliwosci.Tez o tym pisałam na forum i nawet wkleiłam zdjecie.Identyczne objawy były i tak samo wygladało.
miłośniczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

do MARCIA możesz mi podać nazwę tego preparatu na mączniaki. proszę
Posłuchaj dziś zauważyłam w dwóch fiołkachntakie minimalne jakby meszki jak dmuchnęłam na nie aby sprawdzić czy się nie przewidziałam to dużo zaczęło ruszać się. czy to są mączniaki???
Co mam zrobić jak kupię tem preparat napisz oś bliżej.Dziękuję za porady i pozdrawiam serdecznie ;:113
marcia2003
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Mączniak to choroba grzybowa.Wyglada jak zakurzony-kwiatek .Nazwy nie pamietam ale w sklepie ogrodniczym na pewno cos dadzą.Jezeli choroba kwiatka jest zaawansowana to nie wiem czy nie lepiej usunac je z domu.
miłośniczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

do MARCIA dzięki za informacje ja spróbuję je uratować zobaczę może mi się uda.pozdrawiam
miłośniczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

witam ponownie
no i tak zrobiłam tak jak mi radziliście i co klapa
część fiołków ma ziemię pokrytą pleśnią a niby była taka dobra i do fiołków.
moim zdaniem sprzedawcy wciskają ludziom towar który akurat mają a ja głupia
nie znam się na tym i moje kwiatki cierpią. Pomóżcie mi co mam zrobić :cry:
marcia2003
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

A ja dalej obstaje, że to choroba grzybowa. Jak znajde swój post to go wkleje...jak mi się to uda.
kayah
100p
100p
Od: 28 sty 2008, o 19:04

Post »

Witam.

Mam problem z moimi fiołkami, ostatnio zaczęły im żółknąc i zwijac się liście. Ktoś wie co może im dolegac? Jakie wystawy fiołki lubią najbardziej? Ja dysponuję tylko oknami wschodnimi i zachodnimi.
Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

kayah
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zdecydowanie wschodnie okno, daj zdjęcie fiołków i opisz warunki w jakich były do tej pory(podlewanie, nawożenie, przesadzanie - kiedy, okno) postaram sie pomóc. :D
miłośniczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Przemo szkodniki wyglądają tak. malutkie biełe łażą po ziemi i do tego skaczą wielkość szkodników to ok 2mm pozdrawiam
x-C-j
---

Post »

Podlej roślinę (wystarczy raz) Acetellic 500EC w stężeniu 5ml na 2 litry wody i po szkodnikach. To skoczogonki. :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
miłośniczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

dzięki w poniedziałek poszukam po sklepach tego środka i podleję
pozdrawiam :D
kayah
100p
100p
Od: 28 sty 2008, o 19:04

Post »

Przemo fiołki stoją na oknie zachodnim, podlewam je zawsze na podstawek- więc z pewnością nie są przelane. Nigdy ich nie zasilałam żadnymi nawozami- zawsze pięknie kwitły.
U jednego zauważyłam, że gniją mu liście przy rozecie- można je oderwac.

Oto one:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Proszę o pomoc.
x-C-j
---

Post »

Należało by zmienić im ziemię, mają zasoloną, poobrywaj schnące liście i posadź je pod te które zostaną by rozeta doszła praktycznie do ziemi(wsadź je głębiej by nie było widać gołego "pinka")
zacznij zasilanie nawozem i daj im raczej wschodnie okno potrzebują więcej światła. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”