Mój pas startowy, czyli wąska działka :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój pas startowy, czyli wąska działka :)

Post »

ho ho zapowiada się pasjonująca lektura :)
To ja Cię tylko podrażnię... przyszła paczuszka od forumowego kolegi :heja :tan Zgadnij z czym? :;230
Ja rzutem na taśmę przed zachodem słońca, okryłam osłonkami tylko zapomniane 2 młode śliwki. Dobrze, że wczoraj mi się udało popracować ;:65
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Heh, do mnie dziś przyszły 3 paczki - oczywiście wiadomo z czym ;:224 :;230

Dlatego miałam nadprogramową pracę - posadzenie sadzonek :) W związku z tym nie zdążyłam okryć wszystkich winorośli, ale już mi niewiele zostało - kilka przy domu, i 8 przerobowych - ale te są młode, więc same kopczyki, więc luz.

Okrywałam wszystko jak leci :;230 Nawet głupią Izę - może to jej ostatni rok u mnie, to niech ma :;230 Na niektórych zostawiłam eksperymentalnie nieokrytą łozę - zobaczymy jak sobie poradzą :wink:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja już podskakuję z radochy Dominiko . Będe miec winniczkę :tan : małą ,bo małą ,ale swoją :heja . Tylko jeszcze pare lekcji i potem wiosenny egzamin
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieszę się razem z tobą, Jadziu :D

Mnie wirus winoroślowy nie opuszcza - dziś przyszło ze 30 sztobrów (większość przerobowych) i kilka sadzonek :tan Oczywiście nie zamierzam sadzić wszystkiego, ale koledzy są szczodrzy i wysyłają więcej (na zapas, jakby nie wszystkie patyki chciały współpracować). Na szczęście w razie czego jest komu oddać - na FW zawsze ktoś szuka 8-) Ale coś czuję, że będę musiała zacząć selekcję już w przyszłym roku :roll: Bo miejsca naprawdę już zaczyna brakować. Wiem, że powinnam czekać na co najmniej 2 owocowania, bo pierwsze nie jest miarodajne. Poza tym czasem jest kiepski rok dla danej odmiany (pamiętam, że rok temu Arkadia była mało udana, a przecież normalnie to super odmiana).

Wykopywałam dziś darń spomiędzy młodych sadzonek, wzdłuż ogrodzenia. Fakt, powinnam to zrobić już w lecie, ale czasu na wszystko brakowało, dlatego sadzonki są takie marne. Jutro, jeśli będzie przyzwoita pogoda, dokończę robotę.

Poza tym dokończyłam ściółkowanie korą tujek i wrzosów, zasypałam powojniki i róże przy pergoli, no i okryłam ziemią większość winorośli. Jutro mam nadzieję skończyć wszystkie przedzimowe prace, zwłaszcza, że już widać koniec :wink: Jeśli czegoś nie zdążę zrobić - trudno :roll:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesz ja moge sobie wszystko powolutku robic ,gdyż jestem cały dzien w domu . Gdybym miała pracować i tyle pracy zrobic w ogrodzie to nie wiem ja bym temu podołała . Oj ,ale będzie się działo :heja :heja . Mnie znowu różany :;230
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2008, o 14:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hmn co ja widzę winogronka mniam mniam mniam ale odmian :shock: Ciekawe jak długo się czeka od takiego "patyczka" to "mniam mniam" ;:224 mi się marzą takie zwisające kiście z góry mojego trejaża :D
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje "patyki" zaowocowały w drugim roku, co jest niezłym wynikiem :wink: Oczywiście nie wszystkie, ale i tak jestem bardzo zadowolona :D Generalnie owocują w trzecim roku.

Dziś narobiłam się jak dziki dzik :wink: Biedna Maja (młodsza) siedzi w domu, bo ma trochę katar, a ich pani i tak na zwolnieniu, więc co tam :wink: Dziś cały dzień była sama, ja wpadałam tylko co jakiś czas. Pracowałam od ok 10 do 15.30. Ale efekty są :D

No więc dokończyłam okrywanie winorośli (do tych musiałam wozić ziemię taczką), a potem zabrałam się za wyrównywanie kawałka między domem a tą południową rabatą, którą obsadzałam jakiś czas temu. Jak może pamiętacie, Rysiek wkopywał tam obok rurę drenarską, i cała ta syfiasta ziemia była zrzucana na ten kawałek.Poza tym i tak tam było nierówno, już wcześniej.
Naryłam się, i nawywoziłam tej ziemi - chyba z 10 taczek :roll: Ale zupełnie inaczej to teraz wygląda :D Potem posadziłam kilka roślin, które czekały w doniczkach, a dwie zadołowałam, bo nie miałam pomysłu gdzie mają wylądować :roll:

Na koniec ścięłam wielkie kępy trawy paskowanej, która okropnie się rozrosła, a wysoka jest na metr chyba. Te suche badyle posłużyły mi do zabezpieczenia kompostownika (dżdżownic) na zimę. Okryłam i od góry, i z zewnątrz na dole. Została jeszcze 1 mniejsza kępa do ogolenia, ale to wykorzystam do owinięcia róż (Elfe) .

No i to by było na tyle - niesamowite do czego człowiek jest zdolny w chwilach desperacji :;230

Fot nie będzie, bo dziewczyny wyciągnęły baterie i teraz nie mogą ich znaleźć :evil: ;:223
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Desperacja i mnie jest znana, bo jak sobie pomyślę, że teraz przez jakieś trzy miesiace będziemy tylko patrzeć (fajnie mi to wyszło, jak zwierzenia erotomana :;230 ) Też dzisiaj właczyłam zakatarzonej Ance bajkę i polazłam grzebać.

Auuuuć, na Allegro jeden sprawdzony sprzedawca ma wyprzedaż powojników...ach, jakie ceny....
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JAKUCH pisze: Będe miec winniczkę :tan : małą ,bo małą ,ale swoją :heja .
Jadziu, też się z Tobą cieszę !! Zobaczysz jak to wciąga :)
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No widzisz Aga jak to jest z tymi zielonozakręconymi . Wiecznie na coś się napalają :;230 jak nie na róże to znów na wino . Miłego dnia
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dominika, u nas to nie wirus tylko epidemia... na dodatek zaraźliwa, już pozarażałaś kolejne Forumki :) ja chyba zresztą też :;230
Z tym miejscem to przesadzasz,masz go jeszcze sporo tylko, że trawników Ci się zachciało... cóż , z trawnika można się leczyć, ja sukcesywnie go okrajam :;230
Widzę, że ryjesz kochaniutka jak w środku sezonu. Czy Ty kalendarza nie masz? Bierz się za pierogi i podłoże ;:224 a nie "darń w sadzonkach"... "ściółkowanie korą tujek i wrzosów" ... no jeszcze okrywanie róż i powojników jestem w stanie zrozumieć , ale ta reszta?
Hmmm coś mi się zdaje, że Ty letnich upałów nie lubisz, teraz się przynajmniej nie zapocisz.
Wiecie co ona latem robiła, że się nie wyrobiła? Nawet młodziutkiego trawniczka nie chciało jej się doglądać, zwinęła manatki i wygrzewała gnatki na Pomorzu i nad morzem !! A teraz narzeka, że ma zaległości...
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

No trudno, żeby grzała kości na Pomorzu w grudniu :;230
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A.. to ja już wiem, czemu tak na ogród wyrywasz ;:224 nie chce Ci się chorego, marudnego dziecka doglądać...
Wiesz,muszę przyznać, że masz krzepę.. tyle godzin, tyle taczek... ja już się stara robię ;:223 i pracuję mniejszymi porcjami.
Cieszę się, że wreszcie się wyrobiłaś, zwłaszcza z tymi doniczkowymi, bo to zawsze kłopot.

Desperacja, to ten hipotetyczny, idący mróz? :;230
Zagoń dziewczyny do szukania baterii i jutro foty dawaj !! :)
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

100krotka pisze:No trudno, żeby grzała kości na Pomorzu w grudniu :;230
A myślisz, że się nie da? :;230 lepiej niż latem, bo można nagrzać ile się chce, a latem jest się zdanym na łaskę natury...
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

100krotka pisze:Auuuuć, na Allegro jeden sprawdzony sprzedawca ma wyprzedaż powojników...ach, jakie ceny....
Ceny rewelacyjne, ale to nasiona :evil:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”