Spełniane marzenia

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pyzia
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Spełniane marzenia

Post »

Obrazek

Cześć Wiosenko
Zastanowiłam się nad Twoim pytaniem. Jak rozumiem chcesz coś posadzić "na zakręcie" przed jukkami, za malutkimi jałowcami.
Nie jestem pewna czy wybór dużego krzewu to dobra opcja w tym miejscu? Tuje urosną, urośnie ten krzew i praktycznie nie będzie widać juk, które uwielbiają słońce.

Kolor bordowy w tym miejscu jak najbardziej trafiony, ale uważaj:
- perukowiec po 3 latach ma 4 x 4 metry, możesz go oczywiście ciąć tylko czy chcesz aby drzewko z frontu było w stanie wiecznego cięcia?
- jest jeszcze pęcherznica kalinolistna czerwona - śliczna, ale po 3 latach ma 3 x 3 m?
- berberys - uwielbia słońce, możesz dobrać bordowolistny gatunek nie tak szybko rosnacy - u mnie po 3 latach i regularnym cięciu to 1 x 1 m - jeśli uprzesz się na krzew to to bym Ci poleciła
- są również krzewuszki czerwonolistne (sprawdź gabaryty - strzelam 2 x 2m)

Nie wiem jaki tam masz jałowiec - czy miniaturka czy też "trochę" urośnie - jeśli miniaturki-płożaki to ja osobiście rozważyłabym rozchodnik okazały (sedum spectabile) bordowy - rośnie na wysokość 30-50 cm cm, uwielbia słońce oczywiście i pasowałby "tematycznie" z jukkami. Można posadzić ze 3 sztuki (a jeszcze za rozchodnikami czosnki wysokie np. białe kulki dla wzmocnienia kontrastu).

Tyle moich propozycji na ten moment :wink: , pozdrawiam!
Awatar użytkownika
wiosenka
500p
500p
Od: 11 lis 2009, o 19:59

Post »

BARDZO DZIĘKUJĘ PYZIU ;:79 odpowiedź expresowa ..Posłucham się Twoich sugestii Nie spodziewałam się że perukowiec i pęcheżnica osiąga takie rozmiary.To może jeszcze rozwarze śliwę ozdobną PICARDII o czerwonych listkach(widziałam u ZENKA).Niestety to też szerokie i wysokie drzewko.To już nie mam pomysłu .Chciałam przełamać zielone kolory na tym zakręcie może jeszcze trafią się pomysły
Pozdrawiam - wiosenka
Spełniane marzenia- wiosenka
Awatar użytkownika
pyzia
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 11:00
Kontakt:

Post »

Mam taką śliwę (szczepioną na pniu) - to też wielki krzaczor/małe drzewo...
pozdrawiam
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiosenko widzę że cały czas pracujesz i planujesz ;:63 Mogę ci podpowiedzieć że rozchodnik okazały na nasze piaski jest idealny :lol: Mam u siebie fotkę :heja Szmaragdy w przyszłym roku zakryją siatkę :tan Były sadzone wiosną 2008r sadzonki spore około 90cm na wiosnę będziemy miały co pokazywać :P Tak trzymaj ;:63 ;:63 ;:63 ;:167
Alina662
1000p
1000p
Od: 9 lis 2009, o 19:26
Kontakt:

Post »

Wiosenko podoba mi się jak zaczełaś arażować swój ogródeczek ja według Ciebie mam malusi ale cieszę się co mam.A co do lewisji to roślinka kapryśna ale się nie zrażaj jeśli bedziesz kupować to Ci pomogę w pielegnacji bo ja od wielu lat z nią walczę z pielęgnacją ale się nie poddaje.i Teraz wiele rzeczy mogę podpowiedzieć.Mam ich kilka ale bym chciała jeszcze inne kolorki bo są ale się powtarzaja się a są cudne kolorki np żółta nie będę wymieniać zapraszam do siebie i zobacz jakie one są urocze aż warto się poświęcić a zwłaszcza na twojej glebie.Nie namawiam sama zdecydujesz ale jak co to podpowiem całuski ;:196 :wit
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiosenko, z wrzosami dobrze rosną wrzośce - kwitną wiosną, nie wiem tylko czy wtedy jesteś na działce, żeby je podziwiać. Kwaśną ziemię, słońce, ale więcej wilgoci potrzebują azalie ogrodowe (gubią liście na zimę i dlatego mogą rosnąć w słońcu w przeciwieństwie do rododendronów, które najlepiej rosną w półcieniu i cieniu).
Z wrzosami ładnie komponują się też trawy.
Awatar użytkownika
wiosenka
500p
500p

Post »

ATKA ty jesteś super kobita :;230 Tyle propozycji na wrzosowisko dziękuję ;:196 buziaczki .
Coś wspominasz, że masz malutki ogród to chyba jakaś bujda :roll: Wygląda na duży i pięknie ukwiecony

Alinko wszystkie podpowiadanki bardzo mile są widziane i oczekiwane .Siedzę i przeglądam czasami czasopisma ogrodnicze ,ale często proponowane cudeńka roślinne są nie dostępne .Muszę się zdecydować na rośliny które nie będą codziennie dopieszczane tylko najczęściej w soboty (jak dojadę).
W moich okolicach działki są obsadzane iglakami i krzewami aby było jak najmniej pracy.Na początku moje działanie związane z wyłożeniem folii pod iglaki było przyjęte ze zdziwieniem :shock:

ROMCIU dzięki za informacje. Siedzę i wszystko propozycje spisuje do zeszytu , wtedy łatwiej będzie mi zrobić zakupy .Zastanawiam się czy nie spróbować trochę kupić przez allegro jak u mnie nie będzie w sklepach ;:24 bo jak oglądam wasze ogrody to tylko wzdycham ,aż się mój mąż uśmiecha że tak mnie to w ciągnęło ;:113
Pozdrawiam - wiosenka
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Wiosenko ! Na wrzosowisku u mnie dobrze się sprawdziły modrzewnice (andromeda polifolia), np.Blue Ice, która ma niebieskawe listki i ładnie kwitnie! To ciekawy akcent kolorystyczny. Są też odmiany o bardziej stonowanym kolorze. Interesująca jest też brukentalia, kwitnie w VI, VII ! (są białe i różowe ). Obie to nieduże krzewinki, jak wrzosy.
O pierisach i kiścieniach już chyba była mowa. A jeśli nie - to warto ! To nieduże krzewy, ale raczej potrzebują półcienia.
Z przyjemnością śledzę narodziny i realizacje Twoich koncepcji ogrodowych !
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Anna Guba
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 23 lut 2008, o 23:25

Post »

Zaglądam do twego wątku i podziwiam poczynania.Zastanawiałaś się co posadzić koło iglaków?Radzę ci posadź bodziszka a w krótkim czasie będziesz miała wielką kępę kwitnąca od maja do października . Taki bodziszek to roślina bez żadnych wymagań i sama się rozsiewa.Zdjęcie tego bodziszka na str.6 w moim wątku moja działka w ROD
Pozdrawiam cieplutko Anka
Mój ogród na wsi
Moja działka w ROD
Awatar użytkownika
wiosenka
500p
500p

Post »

WITAM SYMPATYCZNE DZIEWCZYNY :wit
ANIU dopiero dzisiaj dzięki Tobie dowiedziałam się że ty masz działkę w ROD (ale ze mnie gapa :oops: to są uroki początkującej forumowiczki jeszcze nie jestem do końca rozeznana).Właśnie przebyłam wędrówkę po twoim ogrodzie jest przepiękny .Na pewno nie raz będę Cię atakowała pytaniami jak tworzyć takie dzieła JESZCZE RAZ SUPER ;:180 Dzięki za wskazówki z bodziszkiem .Skoro się bodziszek rozsiewa to pewnie bez problemów kupię nasiona :?:
Tamartszku wszystkie Twoje propozycje prześledziłam na google są bardzo trafione i śliczne .Już wylądowały nazwy tych roślin w zeszycie z zakupami :heja (oby tylko były dostępne)

TO mój jałowiec płożęcy
Obrazek
Kamienie z mizernym bluszczem - muszę to zmienić ;:132
Obrazek
Zakupiona pęcheżnica miała być z żółtymi listkami a rośnie jakoś na zielono :shock: może tak ma być :roll:
Obrazek
Pozdrawiam - wiosenka
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Wiosenko !
Piszesz,że masz zeszyt, gdzie zapisujesz upragnione rośliny...Ja też spisuję. Gdy lista niebezpiecznie się wydłużyła - stworzyłam kategorie: "priorytety" i "na później". Ale potem i te były za długie...więc rozpisałam podkategorie...No, i tak to wygląda...Ciekawe czy już jesteś na tym etapie...
A polecane przeze mnie rośliny są dość popularne, nie powinnaś mieć problemu.
Pęcherznica ma złotożółte listki głównie wiosną, wygląda wtedy bardzo atrakcyjnie, potem zielenieją. Przynajmniej tak jest u mnie.
Spojrzyj w wolnej chwili na perukowiec Ancot ( Golden Spirit ). Ma złotawe liście i dodatkowo przepiękne kolory jesienią ! W/g mnie wart uwagi. Jego zdjęcia wstawiałam niedawno u siebie.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
wiosenka
500p
500p

Post »

Tamaryszku ;:167 :P to właśnie u Ciebie zobaczyłam ten perukowiec(śliczny) i już jest zapisany i dwa razy podkreślony i zakup murowany. Stawiam piwko za tak trafne rady ;:136
Pozdrawiam - wiosenka
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

Witaj Wiosenko!

Ja odkąd jestem na forum to nawet sobie skarbonkę kupiłam i zbieram
na drogie rośliny. Co roku wydaję bardzo dużo. Ale tu co do kogoś
zaglądam chcę to mieć, więc nie wystarczy mi moich funduszy.
Awatar użytkownika
Katarynka
500p
500p
Od: 1 kwie 2009, o 14:57

Post »

:wit Hej Wiosenko!

A nie pasowałyby przed tujami azalie japońskie i tawułki te z żołtymi listkami? - nie znam nazw ... ale na wiosennych zdjęciach u mnie zobaczysz o co chodzi.... niskie azalie w różnych kolorkach i pomiędzy nimi liściaste tawułki (można je przycinać jak za bardzo szaleją) :roll:
Ładnie się u Ciebie zapowiada... pozdrawiam!
Katarzyna, zapraszam
Awatar użytkownika
wiosenka
500p
500p

Post »

KOCHANA GORYCZKO to oszczędzanie dopadło i mnie od jakiegoś czasu nie jem słodyczy i wartość dobrego batonika do sakiewki(codziennie) Sama jestem ciekawa jaką sumę uzbieram i na pewno wydam na roślinki a jest ich już niezła lista. Więc mam w w Tobie bratnią dusze w tych wyrzeczeniach ;:196 .Widzę jeszcze jeden plus tej decyzji zaczyna spadać waga ;:33 a sylwestra zapasem i nie będzie trzeba wydawać na kolejna sukienkę :tan
Pozdrawiam - wiosenka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”