Cześć Wiosenko
Zastanowiłam się nad Twoim pytaniem. Jak rozumiem chcesz coś posadzić "na zakręcie" przed jukkami, za malutkimi jałowcami.
Nie jestem pewna czy wybór dużego krzewu to dobra opcja w tym miejscu? Tuje urosną, urośnie ten krzew i praktycznie nie będzie widać juk, które uwielbiają słońce.
Kolor bordowy w tym miejscu jak najbardziej trafiony, ale uważaj:
- perukowiec po 3 latach ma 4 x 4 metry, możesz go oczywiście ciąć tylko czy chcesz aby drzewko z frontu było w stanie wiecznego cięcia?
- jest jeszcze pęcherznica kalinolistna czerwona - śliczna, ale po 3 latach ma 3 x 3 m?
- berberys - uwielbia słońce, możesz dobrać bordowolistny gatunek nie tak szybko rosnacy - u mnie po 3 latach i regularnym cięciu to 1 x 1 m - jeśli uprzesz się na krzew to to bym Ci poleciła
- są również krzewuszki czerwonolistne (sprawdź gabaryty - strzelam 2 x 2m)
Nie wiem jaki tam masz jałowiec - czy miniaturka czy też "trochę" urośnie - jeśli miniaturki-płożaki to ja osobiście rozważyłabym rozchodnik okazały (sedum spectabile) bordowy - rośnie na wysokość 30-50 cm cm, uwielbia słońce oczywiście i pasowałby "tematycznie" z jukkami. Można posadzić ze 3 sztuki (a jeszcze za rozchodnikami czosnki wysokie np. białe kulki dla wzmocnienia kontrastu).
Tyle moich propozycji na ten moment