Mój świat - Tamaryszek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Mój świat - Tamaryszek

Post »

:shock: Ja pierniczę te wrzosowisko wygląda super :shock:
Podoba mi się strasznie :D Jestem fanem Twojej działki :tan
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tamaryszku, pewnie, że znam historię strumyczka! Przeczytałam Twój wątek od deski do deski i wracam "napaść oko" :D bo klimat Twojego ogrodu nastraja mnie bardzo pogodnie... Kojarzy mi się z wakacjami :D Hmmm, chyba dosadzę wrzosów ...
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Chcę się podzielić z Wami moimi poszukiwaniami ogrodu idealnego...
Wspominałam wcześniej, że bardzo oryginalnie postanowiłam,że mój ogród musi być PIĘKNY.
Ale szybko zdałam sobie sprawę,że błędem było przystapienie po prostu do sadzenia PIĘKNYCH roślin
- efekt był daleki od oczekiwanego...
Bo przecież ogród to nie centrum ogrodnicze, gdzie stoi mnóstwo atrakcyjnych roślin.
No, więc zatrzymałam się w pędzie - to jaki ma być..??
Na początku najłatwiej było o "zaprzeczenia" :
- kolekcjonerski ? - nie ! - nie mam duszy kolekcjonera...
- nowoczesny ? - nie ! - to nie moje klimaty...
- ascetyczny ? nie !
- bez fioletowego koloru - bo nie lubię...
- skalniaki ? - jakoś mi nie leżą...
- naturalistyczny ? - niby tak, ale...nie
- orientalny ? - nie!
Niezbyt daleko mnie to zaprowadziło...bo jak tworzyć ogród NIE ROBIĄC...

Żeby nie było wątpliwości - w żaden sposób nie aspiruję do określenia ideału ogrodu W OGÓLE !
Ja podziwiam kolekcje roślin , potrafię zachwycić się skalnymi roślinami , ogród w stylu zen uważam za fascynujący itd.
Ale to miał być MÓJ świat, w którym chcę być co dzień, a nie tylko odwiedzać, gdzie będę się czuła swobodnie i bezpiecznie. Więc żeby się nie miotać z sadzeniem bez sensu - muszę to określić !

Zadałam więc sobie pytanie - DLACZEGO tamte w/w mi nie pasują???

- ascetyczny - nie, bo za pusto, więc... - lubię DUŻO DUŻYCH roślin !
- egzotyczny nie, bo te rośliny jakby za agresywne, obce...więc...- wolę DROBNE, SWOJSKIE ! rośliny, coś z naszego klimatu, to będę się czuła u siebie
itd.
I stworzyłam wreszcie listę cech, które mój ogród ma posiadać...To był ważny krok.

No, ale jak wszyscy wiedzą - co innego teoria, co innego praktyka...Od tej pory "zaczęły się schody" i tak to trwa do dziś -zmiany i tworzenie. Ale przynajmniej nie po omacku...

Jedną z cech, które chcę jest BUJNOŚĆ, która daje intymny nastrój.
Dlatego taki rozległy trawnik...

Obrazek

...zmienia się w takie zamknięte przestrzenie...

Obrazek

...uważam angielskie kwiatowe rabaty za niedościgniony wzór, ale jednak od przemieszanych drobnych i kolorowych bylin wolę wyraźnie oddzielone plamy koloru na tle zieleni.Dlatego takie rabaty zniknęły...

Obrazek

Obrazek

...a pojawia się raczej coś takiego...

Obrazek

...ma być SWOJSKO, więc zniknęły piękne kanny...

Obrazek

...a pojawiły się nasturcje ...

Obrazek

...i nagietki...

Obrazek

I dom miał być otulony zielenią...

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KRZYSIEK 86 - bardzo miło mi to słyszeć, Krzysiu...

URSULKA - wracaj jak najczęściej ! Pobyt w ogrodzie zawsze poprawia nastrój !
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
x-d-a

Post »

Tamaryszku, piękne jest Twoje wrzosowisko, piękne, bo wtapia się naturalnie w krajobraz :P
Przeczytałam Twoje rozważania dot. tworzenia ogrodu i pod wieloma stwierdzeniami mogłabym się podpisać...
Twój sposób myślenia, projektowania, tworzenia, zmieniania ogrodu jest mi bardzo bliski...Sama od kilku lat próbuje stworzyć piękny ogród, ale piękny dla mnie, nie dla oglądaczy. Jeśli spodoba się innym, jestem bardzo zadowolona, ale to przede wszystkim, ja i moi bliscy mamy się w nim czuć dobrze.
Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie ;:3
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Izuniu, ;:167 moja Ty bratnia duszo ;:196 ... nadajemy na tych samych falach ;:138 ;:138 ;:138

Twój Raj na Ziemi, to, to, o czym ja marzę :D

Trochę sobie tu, u Ciebie, posiedziałam i zapomniałam o całym świecie :roll:

Obrazek
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15

Post »

Nie pomyliłem się, kiedy wstąpiłem po raz pierwszy, pisząc że zaczyna się tutaj jeden z najpiekniejszych wątków, jeśli chodzi o ogród i przemyślenia Właścicielki podczas jego tworzenia. Na ostatnich zdjęciach, bardzo atrakcyjne aranżacje roślinne, podobają mi się. Co do wrzosowiska, to podziwiam jego bujność, czy to tylko zasługa strzyżenia czy specjalne podłoże? Wątek świetnie się rozwija, gratuluję :D

Pozdrawiam Tomek :wit
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

Witaj :wit Ależ poszukująca z Ciebie istota! Oprócz ciekawości posiadasz wyczucie harmonii :lol: :lol: :lol:
Patrząc na Twój ogród wydaje się to takie oczywiste, dostosowanie ogrodniczych działań do zastanego krajobrazu...
Oczywiste....nie zawsze! Bardzo łatwo wpaść w pułapkę ogrodniczych łakoci i z harmonii w ogrodzie....nici!
Wiesz co robisz i jeżeli opierasz się wyłącznie na intuicji...to dobra jesteś! Zdradź nam czemu jeszcze poświęcasz taki rodzaj energii. To może być niezwykle ciekawe :lol:
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
adamian
500p
500p
Od: 13 wrz 2009, o 18:41

Post »

Witaj Izo
Fenomenalny ogród. Jestem pod ogromnym wrażeniem stworzenia ogrodu, który zachwyca, bez wyjątku.
Alina662
1000p
1000p
Od: 9 lis 2009, o 19:26
Kontakt:

Post »

Jest u Ciebie cudnie,A o takim wrzosowisku marzyłam ale jakoś nie rosną mi wrzosy a u Ciebie bajka wrzosowa. ;:138 ;:138 ;:138 ;:7
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DALA - bardzo się cieszę z Twoich odwiedziń, Dalu ! Witam Bratnią Duszę i dziękuję za uznanie.
Czasem myślę,że za dużo kombinuję i rozmyślam ,że lepiej zdać się na intuicję i działać spontanicznie, ale to sprzeczne z moją naturą...

Halina KWAK - Halinko, bardzo mnie cieszą Twoje słowa ! Tacy goście, jak Ty są zawsze mile widziani, zwłaszcza,że sama masz u siebie pięknie...

PIOFIGIEL - dziękuję,Tomku. To wielka radość otrzymać pochwały od doświadczonych ogrodników !
A wrzosowisko strzygę, tak jak wspominałam wyżej. Natomiast podłoże...Mój las to naturalne warunki dla wrzosów, ale sadząc dałam, oczywiście, trochę ziemi i kwaśnego torfu. I ściółkuję korą.

VITA - poszukująca istota...no, chyba tak, a do tego mam tendencję do dzielenia włosa na czworo...
Tak - HARMONIA w ogrodzie to mój ideał ( w ogóle - w życiu...).
W moich działaniach intuicja odgrywa pewną rolę, ale pisałam wyżej,że gdy ogrodnictwo mnie zafascynowało - zaczęłam się douczać.Przeczytałam wiele książek, artykułów, zapisałam się nawet na 2-miesięczny kurs projektowania ogrodów. Myślałam o podyplomowej Arcitekturze Krajobrazu na warszawskiej SGGW, ale zrezygnowałam po zapoznaniu się z programem.

ADAMIAN -dziękuję za wizytę i dobre słowo, Adamie ! I zapraszam do dalszego zwiedzania.

ALINA 662 - Alinko, u mnie wrzosy rosną w zasadzie w swoim naturalnym środowisku, przecież to otulina Puszczy Kampinoskiej. Więc gleba jest kwaśna ,piaskowa.Może u Ciebie podłoże im nie pasuje...Ale za to masz inne,ładne rośliny!

Opisując zasady, które sobie wybrałam, zapomniałam o najważniejszym :

OGRÓD MA TWORZYĆ KOMPOZYCYJNĄ CAŁOŚĆ !

I to jest teraz moje główne zadanie - połączyć różne zakątki w sposób harmonijny ( bo tu jakaś rabata , tam jakieś 3 krzaczki...).

A teraz dla odmiany pokażę, gdzie chodzę na spacery z psem, to tuż obok mojego domu. Zdjęcia zrobione raniutko, parę dni temu...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
minik
200p
200p
Od: 4 gru 2009, o 22:09

Post »

Witaj Tamaryszku bardzo ładnie jest u ciebie i to wrzosowisko piękne pozdrawiam .
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Bardzo ciekawie dzielisz sie etapami Twych przemyśleń, wspaniale sie czyta twoja opowieść. Nie będe więc rozpraszać zachwytami nad samym ogrodem, który...Zdjęcia wspaniałe, piękna przestrzeń...Takie okolice to też wspaniała inspiracja dla ogrodu, kolory, horyzont, oddech...
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Izo, pięknie, pięknie u Ciebie. Tak naturalnie i leśno ;:138 ;:138 ;:138
Przebiegłam tylko po zdjęciach ale wkrótce wrócę by poczytać bo ciekawie opowiadasz o tworzeniu ogrodu.
A brzoza śliczna i strumyk pięknie zagospodarowany. Jeszcze raz brawo ;:138 ;:138 ;:138
Uściski :wit
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »