Moje małe królestwo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje małe królestwo

Post »

Emilu Tak dużo na raz nie pokazuj, bo do wiosny daleko i co będziemy oglądali :D
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

No, całkiem niezły ten "lamus" :lol:
Ostatnio spodobały mi się takie odmiany liliowców:
Black Ambrosia, Obsidian, Planet max, Licorice Candy - same pięknotki :roll:
ech, i jak tu się nie zarazić nowymi chciejstwami ? :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
em
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 mar 2008, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ostatnio wątek cały w pajęczynach, więc trzeba go trochę odświeżyć :wink:
Januszu, ze zdjęciami nie ma problemu ale z czasem żeby je pokazywać niestety tak...
Ewka, zobaczysz, teraz będzie tylko gorzej, a podobno na liliowcach świat się nie kończy ;:136

Forgotten Dream
Obrazek

Spacecoast Sharp Tooth
Obrazek

I na koniec siewka - rodzice nieznani ;:224
Obrazek

Pozdrawiam jak zawsze serdecznie !!! :wink: :D
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

To miłe że odkurzyłeś wątek, chociaż wątpię aby się tak naprawdę zakurzył. Pewnie co chwilę ktoś tu zagląda ucieszyć oczęta takimi cudami jak Spacecoast Sharp Tooth chociażby.......
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Emilu masz dużą kolekcję liliowców liliowców , są wśród nich bardzo ciekawe okazy
których niestety ja nie mam.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Następne piękne liliowce. Szkoda że nie masz takiego jak ta miniaturka czarnego o dużych kwiatach .
Genia
evastyl
1000p
1000p
Od: 13 sie 2009, o 18:06

Post »

Witaj Emilu a Ty ciągle kusisz liliowcami i to jakimi pięknymi ...ten żółty z odcieniem zieleni ....ładne "wielkie nic"
em
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witam witam ciepło :D
Dziękuje wszystkim za miłe słowa !!!
O tak w najbliższym roku znów przybędzie sporo nowych odmian i po raz pierwszy zakwitną rośliny posadzone latem tego roku ;:108
Pojawią się też kwiaty na młodych siewkach, a tych jestem bardzo ciekawy bo nigdy nie wiadomo co z tego wyjdzie - taki ich urok :wink:
Geniu, mam sporo odmian o ciemnych kwiatach a i siewek w kolorze czekoladowo - czarnym nie brakuje. Co roku pojawiają się nowe więc zostaje tylko czekać na najbliższe kwitnienie ;:65
Teraz planuje zająć się krzyżowaniem w kierunku ogromnych falbanek, pastelowych kolorów oraz niebieskich i fioletowych barw. I oczywiście standardowo dalej będą robione krzyżówki by wyhodować tą jedną najpiękniejszą siewkę w kolorze pomarańczowym lub żółtym z wielkim kontrastowym czarnym lub wściekle czerwonym okiem i silną pomarszczoną falbaną wokół płatków - to moje ulubione barwy i cały czas pracuję by je zobaczyć u moich siewek ;:108

Niżej dwie odmiany oraz dwie starsze siewki o dużych kwiatach w ciekawych ciemnych barwach...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam jak zawsze serdecznie !!! :wink: :D
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Piękne te Twoje czarnuszki moje nie są aż tak ciemne

Obrazek

Obrazek
Wiosną chciałabym takiego najciemniejszego kupić .
A do tych falbaniastych już nie mogę się doczekać .
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Witaj Emilu ostatnie strony z liliowcami zrobiły na mnie ogromne wrażenie, masz piękną kolekcję, każdy jest wyjątkowy i niezwykły. Liliowce podobają mi się od zawsze ale za mało mam miejsca, żeby je sadzić więc będę podziwiała u ciebie i u Geni.
em
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Geniu, jedna na kilkadziesiąt siewek ma bardzo przyjemne ciemne kolory - pozostałe mają kwiaty z większym lub mniejszym udziałem czerwieni, purpury lub brązu.
Ireno, dziękuje za miłe słowa - w takim razie zapraszam o każdej porze do ogrodu na forum, a wczesnym latem do pooglądania kwitnących liliowców na żywo :wink:

Ale żeby nie było tylko o jednym dzisiaj przynoszę Paniom "czarne perły"...
Obrazek

...oraz dwie pocztówki z wakacji ...
Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam ciepło !!! :wink: :D
evastyl
1000p
1000p

Post »

Witaj Emilu widzę że odwiedziłeś ogród Hortulus w Dobrzycy ...a te czarne perełki to ...jest ...???
Co do Twoich liliowców ...to czekam z niecierpliwością na kwitnienie ...może uda się je osobiście zobaczyć :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Witaj, tak przez naszą Ewestyl trafiłem do Ciebie :) Przeglądałem sobie od wczoraj strona po stronie i :shock: :shock: wspaniała kolekcja liliowców, masz jak widzę zupełnego bzika na ich punkcie :) Poletko jakie stworzyłeś musi w rzeczywisości jeszcze bardziej zachwycać widokiem kolorów i piękna tych kwiatów. Ja dzięki forum też uległem liliowcom i teraz mam już kilka w swoim ogrodzie :) zobaczymy w przyszłym roku co z tego wyjdzie. Przeglądając strony niesamowite wrażenie robi też wrzosowisko, fajnie widać jak się rozrasta, dojrzewa, a w tym roku chyba już nic dodać nic ująć :)
Krzewy jak bez koralowy "Aurea Plumosa", kielichowiec wonny, czy piękne bzy ottawskie rewelacja, zwłaszcza ta nakrapiana siewka - cudeńka.
Cyklameny w przyszłym sezonie na pewno zawitają w moim ogrodzie, muszę nieco więcej o nich poczytać, nawet nie myślałem że jest ich tak wiele odmian.
Psie zęby żółte, które też tu widziałem udało mi się jeszcze trafić białe i fioletowe, wiosną jeszcze ma tych ostatnich kilka jeszcze dojechać, bo lista chętnych spora więc później tylko rozsyłanie zostanie :)
Dobrze, to byłoby na tyle, a w zasadzie na dziś, bo trzeba sobie coś nieco zostawić :)
pozdrawiam i gratuluję wspaniałego ogrodu i tak ciekawych roślin :!:
em
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ewka, trafiłaś ! Byliśmy z rodziną w Hortulusie z początkiem września - niby rośliny już takie lekko wymęczone po sezonie ale w sumie najbardziej zależało mi na zobaczeniu "małej architektury" i muszę przyznać, że się nie zawiodłem. Pierwszy raz mam więcej zdjęć figurek, pni, kamiennych latarni, metalowych i terakotowych wykończeń niż fotek roślin ;:224
Te czarne perełki to pamiątka po belamkandach :D
I oczywiście zapraszam w sezonie do nas !!! ;:108 Jak znam życie to będzie się działo :wink: :D
Sylwek, dzięki za wizytę ! :wink:
Z tymi liliowcami to zaczyna się robić groźnie - jak tak dalej pójdzie zamiast na urlopie będę siedział całe lato w ogrodzie i przesadzał, dzielił no i oczywiście zapylał, zapylał, zapylał ... :roll:
Siewki bzów ottawskich są własnej produkcji i trafiło się wśród nich kilka z białymi przebarwieniami - zobaczymy czy cecha jest trwała, a jeśli tak to w jakim stopniu będzie się dziedziczyć :wink:
Cyklameny są praktycznie nie do zdarcia - wystarczy im trochę cienia, wilgoci i to wszystko. Dają niewielki samosiew tak, ze po kilku latach zamiast jednej rośliny będzie kwitł cały łan :wink:

Pozdrawiam serdecznie !!!
evastyl
1000p
1000p

Post »

Emilu szkoda że nie udało nam się spotkać w tym roku jak byłeś w Szczecinie na targach to ja akurat byłam w Berlinie ...ale wszystko przed mani ...a co do Hortulusu to ja też sporo zrobiła zdjęć tych wszystkich dodatków niektóre naprawdę bardzo fajne ...taka fajna inspiracja ...a do Ogrodu Christiansbergu - Anulka już chyba nie dała rady was zabrać ...?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”