Moje małe królestwo
- drozd
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje małe królestwo
Emilu Tak dużo na raz nie pokazuj, bo do wiosny daleko i co będziemy oglądali 

Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
No, całkiem niezły ten "lamus"
Ostatnio spodobały mi się takie odmiany liliowców:
Black Ambrosia, Obsidian, Planet max, Licorice Candy - same pięknotki
ech, i jak tu się nie zarazić nowymi chciejstwami ?

Ostatnio spodobały mi się takie odmiany liliowców:
Black Ambrosia, Obsidian, Planet max, Licorice Candy - same pięknotki

ech, i jak tu się nie zarazić nowymi chciejstwami ?

Ostatnio wątek cały w pajęczynach, więc trzeba go trochę odświeżyć
Januszu, ze zdjęciami nie ma problemu ale z czasem żeby je pokazywać niestety tak...
Ewka, zobaczysz, teraz będzie tylko gorzej, a podobno na liliowcach świat się nie kończy
Forgotten Dream

Spacecoast Sharp Tooth

I na koniec siewka - rodzice nieznani

Pozdrawiam jak zawsze serdecznie !!!

Januszu, ze zdjęciami nie ma problemu ale z czasem żeby je pokazywać niestety tak...
Ewka, zobaczysz, teraz będzie tylko gorzej, a podobno na liliowcach świat się nie kończy

Forgotten Dream

Spacecoast Sharp Tooth

I na koniec siewka - rodzice nieznani

- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To miłe że odkurzyłeś wątek, chociaż wątpię aby się tak naprawdę zakurzył. Pewnie co chwilę ktoś tu zagląda ucieszyć oczęta takimi cudami jak Spacecoast Sharp Tooth chociażby.......
- Zyta
- Od: 21 maja 2008, o 21:38
- Kontakt:
Emilu masz dużą kolekcję liliowców liliowców , są wśród nich bardzo ciekawe okazy
których niestety ja nie mam.
których niestety ja nie mam.
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Następne piękne liliowce. Szkoda że nie masz takiego jak ta miniaturka czarnego o dużych kwiatach .
Genia
Genia
-
- 1000p
- Od: 13 sie 2009, o 18:06
Witaj Emilu a Ty ciągle kusisz liliowcami i to jakimi pięknymi ...ten żółty z odcieniem zieleni ....ładne "wielkie nic"
Witam witam ciepło
Dziękuje wszystkim za miłe słowa !!!
O tak w najbliższym roku znów przybędzie sporo nowych odmian i po raz pierwszy zakwitną rośliny posadzone latem tego roku
Pojawią się też kwiaty na młodych siewkach, a tych jestem bardzo ciekawy bo nigdy nie wiadomo co z tego wyjdzie - taki ich urok
Geniu, mam sporo odmian o ciemnych kwiatach a i siewek w kolorze czekoladowo - czarnym nie brakuje. Co roku pojawiają się nowe więc zostaje tylko czekać na najbliższe kwitnienie
Teraz planuje zająć się krzyżowaniem w kierunku ogromnych falbanek, pastelowych kolorów oraz niebieskich i fioletowych barw. I oczywiście standardowo dalej będą robione krzyżówki by wyhodować tą jedną najpiękniejszą siewkę w kolorze pomarańczowym lub żółtym z wielkim kontrastowym czarnym lub wściekle czerwonym okiem i silną pomarszczoną falbaną wokół płatków - to moje ulubione barwy i cały czas pracuję by je zobaczyć u moich siewek
Niżej dwie odmiany oraz dwie starsze siewki o dużych kwiatach w ciekawych ciemnych barwach...

Dziękuje wszystkim za miłe słowa !!!
O tak w najbliższym roku znów przybędzie sporo nowych odmian i po raz pierwszy zakwitną rośliny posadzone latem tego roku

Pojawią się też kwiaty na młodych siewkach, a tych jestem bardzo ciekawy bo nigdy nie wiadomo co z tego wyjdzie - taki ich urok

Geniu, mam sporo odmian o ciemnych kwiatach a i siewek w kolorze czekoladowo - czarnym nie brakuje. Co roku pojawiają się nowe więc zostaje tylko czekać na najbliższe kwitnienie

Teraz planuje zająć się krzyżowaniem w kierunku ogromnych falbanek, pastelowych kolorów oraz niebieskich i fioletowych barw. I oczywiście standardowo dalej będą robione krzyżówki by wyhodować tą jedną najpiękniejszą siewkę w kolorze pomarańczowym lub żółtym z wielkim kontrastowym czarnym lub wściekle czerwonym okiem i silną pomarszczoną falbaną wokół płatków - to moje ulubione barwy i cały czas pracuję by je zobaczyć u moich siewek

Niżej dwie odmiany oraz dwie starsze siewki o dużych kwiatach w ciekawych ciemnych barwach...

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Piękne te Twoje czarnuszki moje nie są aż tak ciemne

Wiosną chciałabym takiego najciemniejszego kupić .
A do tych falbaniastych już nie mogę się doczekać .

Wiosną chciałabym takiego najciemniejszego kupić .
A do tych falbaniastych już nie mogę się doczekać .
Witaj Emilu ostatnie strony z liliowcami zrobiły na mnie ogromne wrażenie, masz piękną kolekcję, każdy jest wyjątkowy i niezwykły. Liliowce podobają mi się od zawsze ale za mało mam miejsca, żeby je sadzić więc będę podziwiała u ciebie i u Geni.
Geniu, jedna na kilkadziesiąt siewek ma bardzo przyjemne ciemne kolory - pozostałe mają kwiaty z większym lub mniejszym udziałem czerwieni, purpury lub brązu.
Ireno, dziękuje za miłe słowa - w takim razie zapraszam o każdej porze do ogrodu na forum, a wczesnym latem do pooglądania kwitnących liliowców na żywo
Ale żeby nie było tylko o jednym dzisiaj przynoszę Paniom "czarne perły"...

...oraz dwie pocztówki z wakacji ...

Pozdrawiam ciepło !!!

Ireno, dziękuje za miłe słowa - w takim razie zapraszam o każdej porze do ogrodu na forum, a wczesnym latem do pooglądania kwitnących liliowców na żywo

Ale żeby nie było tylko o jednym dzisiaj przynoszę Paniom "czarne perły"...

...oraz dwie pocztówki z wakacji ...

Pozdrawiam ciepło !!!

-
- 1000p
Witaj Emilu widzę że odwiedziłeś ogród Hortulus w Dobrzycy ...a te czarne perełki to ...jest ...???
Co do Twoich liliowców ...to czekam z niecierpliwością na kwitnienie ...może uda się je osobiście zobaczyć

Co do Twoich liliowców ...to czekam z niecierpliwością na kwitnienie ...może uda się je osobiście zobaczyć

Witaj, tak przez naszą Ewestyl trafiłem do Ciebie
Przeglądałem sobie od wczoraj strona po stronie i
wspaniała kolekcja liliowców, masz jak widzę zupełnego bzika na ich punkcie
Poletko jakie stworzyłeś musi w rzeczywisości jeszcze bardziej zachwycać widokiem kolorów i piękna tych kwiatów. Ja dzięki forum też uległem liliowcom i teraz mam już kilka w swoim ogrodzie
zobaczymy w przyszłym roku co z tego wyjdzie. Przeglądając strony niesamowite wrażenie robi też wrzosowisko, fajnie widać jak się rozrasta, dojrzewa, a w tym roku chyba już nic dodać nic ująć
Krzewy jak bez koralowy "Aurea Plumosa", kielichowiec wonny, czy piękne bzy ottawskie rewelacja, zwłaszcza ta nakrapiana siewka - cudeńka.
Cyklameny w przyszłym sezonie na pewno zawitają w moim ogrodzie, muszę nieco więcej o nich poczytać, nawet nie myślałem że jest ich tak wiele odmian.
Psie zęby żółte, które też tu widziałem udało mi się jeszcze trafić białe i fioletowe, wiosną jeszcze ma tych ostatnich kilka jeszcze dojechać, bo lista chętnych spora więc później tylko rozsyłanie zostanie
Dobrze, to byłoby na tyle, a w zasadzie na dziś, bo trzeba sobie coś nieco zostawić
pozdrawiam i gratuluję wspaniałego ogrodu i tak ciekawych roślin

Krzewy jak bez koralowy "Aurea Plumosa", kielichowiec wonny, czy piękne bzy ottawskie rewelacja, zwłaszcza ta nakrapiana siewka - cudeńka.
Cyklameny w przyszłym sezonie na pewno zawitają w moim ogrodzie, muszę nieco więcej o nich poczytać, nawet nie myślałem że jest ich tak wiele odmian.
Psie zęby żółte, które też tu widziałem udało mi się jeszcze trafić białe i fioletowe, wiosną jeszcze ma tych ostatnich kilka jeszcze dojechać, bo lista chętnych spora więc później tylko rozsyłanie zostanie

Dobrze, to byłoby na tyle, a w zasadzie na dziś, bo trzeba sobie coś nieco zostawić

pozdrawiam i gratuluję wspaniałego ogrodu i tak ciekawych roślin

Ewka, trafiłaś ! Byliśmy z rodziną w Hortulusie z początkiem września - niby rośliny już takie lekko wymęczone po sezonie ale w sumie najbardziej zależało mi na zobaczeniu "małej architektury" i muszę przyznać, że się nie zawiodłem. Pierwszy raz mam więcej zdjęć figurek, pni, kamiennych latarni, metalowych i terakotowych wykończeń niż fotek roślin
Te czarne perełki to pamiątka po belamkandach
I oczywiście zapraszam w sezonie do nas !!!
Jak znam życie to będzie się działo
Sylwek, dzięki za wizytę !
Z tymi liliowcami to zaczyna się robić groźnie - jak tak dalej pójdzie zamiast na urlopie będę siedział całe lato w ogrodzie i przesadzał, dzielił no i oczywiście zapylał, zapylał, zapylał ...
Siewki bzów ottawskich są własnej produkcji i trafiło się wśród nich kilka z białymi przebarwieniami - zobaczymy czy cecha jest trwała, a jeśli tak to w jakim stopniu będzie się dziedziczyć
Cyklameny są praktycznie nie do zdarcia - wystarczy im trochę cienia, wilgoci i to wszystko. Dają niewielki samosiew tak, ze po kilku latach zamiast jednej rośliny będzie kwitł cały łan
Pozdrawiam serdecznie !!!

Te czarne perełki to pamiątka po belamkandach

I oczywiście zapraszam w sezonie do nas !!!

Sylwek, dzięki za wizytę !

Z tymi liliowcami to zaczyna się robić groźnie - jak tak dalej pójdzie zamiast na urlopie będę siedział całe lato w ogrodzie i przesadzał, dzielił no i oczywiście zapylał, zapylał, zapylał ...

Siewki bzów ottawskich są własnej produkcji i trafiło się wśród nich kilka z białymi przebarwieniami - zobaczymy czy cecha jest trwała, a jeśli tak to w jakim stopniu będzie się dziedziczyć

Cyklameny są praktycznie nie do zdarcia - wystarczy im trochę cienia, wilgoci i to wszystko. Dają niewielki samosiew tak, ze po kilku latach zamiast jednej rośliny będzie kwitł cały łan

Pozdrawiam serdecznie !!!
-
- 1000p
Emilu szkoda że nie udało nam się spotkać w tym roku jak byłeś w Szczecinie na targach to ja akurat byłam w Berlinie ...ale wszystko przed mani ...a co do Hortulusu to ja też sporo zrobiła zdjęć tych wszystkich dodatków niektóre naprawdę bardzo fajne ...taka fajna inspiracja ...a do Ogrodu Christiansbergu - Anulka już chyba nie dała rady was zabrać ...?