Pierwszy storczyk,początki kolekcji - opieka nad storczykami,problemy

ODPOWIEDZ
Beatrix
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 cze 2007, o 18:47

Storczyki

Post »

Czy ktoś z Was uprawia storczyka? ?Ja mam jak na razie jednego, ale zamierzam zaopatrzyć się w jeszcze kilka. Chciałabym zapytać czy ktoś wie jak długo utrzymują się kwiaty na łodydze storczyka. Moja rozkwitła się cała już miesiąc temu i jak do tej pory ma sie świetnie.
oto mój skarb :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

wypuścił nowego listka 8)
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mój storczyk po przyniesieniu do domu od razu zrzucił wszystkie kwiatki i pąki kwiatowe. A kiedy po paru miesiącach zaczął kwitnąć ponownie, to przestał po.... ponad 4 miesiącach. W tym samym czasie wypuścił również nowe korzenie, nowe liście, a nawet się rozmnożył. Silny chłopak :)
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33

Post »

Wielu z Nas uprawia orchidee! Na naszym forum bywa hodowca i autorytet w dziedzinie uprawy tych pięknych kwiatów - Jovanka

Jeden z moich falków przy odpowiednich warunkach potrafi na jednej łodydze utrzymać kwiaty nawet pół roku! Z falenopsisami jednak różnie bywa, jedne odmiany są bardziej długodystansowe a inne nie :( Jeszcze trzeba wziąć pod uwagę nawozy jakich się używa (i czy się używa), jeśli orchidea jest odpowiednio dokarmiana to ma więcej sił na utrzymanie kwiatów.
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Witam :P

Można sie rozbawić-
Beartrix wchodzisz do działu Orchidarium i pytasz :roll: czy ktoś uprawia storczyki??
Tutaj mamy takie miejsce , gdzie bywają właśnie uprawcy :P :P - prezentują
swoje okazy i rozmawiają również o problemach.

Przeczytaj dział, tematy obejrzyj fotki , a zorientujesz się * co kto ma*

A tak bardzo serio- to powiem , ze właściwa uprawa własna to zaczyna się po przekwitnięciu storczyka.
Czyli :doprowadzenie go do ponownego kwitnienia, co jest dla wielu magią- ale tylko z pozoru, bo wszystkiego mozna się nauczyć ;:70

Samo zakupienie storczyka kwitnącego, to tylko etap posiadania dzieła hodowcy.
Efekt kwitnienia , :P też nie jest po naszej stronie,choć i tak sukces :lol: gdy sie go nie zamorduje , po przyniesieniu ze sklepu.

Twój storczyk- falenopsis hybryda, prezentuje sie bardzo ładnie, lubię taki układ
kaskadowy kwiatów i powiem,że jest to jedna z niewielu hybryd , trwała i długo kwitnąca.

Dbaj , aby to piękno cieszyło Ciebie i nas dłuuuuuuuuuuuugo.

Wiele zadowolenia ze storczyka , cieszy entuzjazm dla tej wspaniałej pasji.
Podpowiadam od razu: entuzjazm musi iść w parze z minimum nauki własnej :P :P
nie da sie uprawiać zdalnie na przepis.

Polecam taki scenariusz wkraczania w storczykowy świat.

pozdrawiam storczykowo Jovanka ;:100
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

;:111 To się *dostało za nie czytanie postów* Beatrix przez przypadek.
Pewnie jeszcze nawet nie wie o tym, skoro temat przeniesiony .

No cóż, ja tez nie wiedziałam ;:182 nie było adnotacji i tak zareagowałam.

Mając na uwadze przypadki powtarzania się lub uruchamiania podobnych tematów, staram się dość mocno pilnować :P tego , aby w storczykach nie tworzyć treści ciągle podobnych.

Trzymam sie zasady :
obowiązuje wszystkich przeszukanie forum przed zadaniem pytania ,
czy , aby już nie padła odpowiedż na podobne ,nurtujące pytanie.

Mam nadzieję, ze Beatrix nie obrazi się.

Storczykowcom ;:95 takie reakcje są obce :D

pozdrawiam Jovanka ;:100
Awatar użytkownika
DawidS28
200p
200p
Od: 1 maja 2007, o 18:14

Post »

Jovanko, czy to normalne, że mojemu storczykowi powoli usycha najniższy liść na łodydze. Liść ten jest złamany, ale do tej pory nic się z nim nie działo. Storczyka mam od dwóch i pół miesiąca i całych czas kwitnie. Podlewam go raz na półtora tyg.
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Jasne, że normalne- falenopsis ma ograniczoną ilość liści -genetycznie :P pewnie. Nowe rosną, często stare żółkną. I to te ostatnie od dołu- jeden,czasami nawet dwa!! .Proces jest powolny, zazwyczaj storczyk sam wykorzystuje wszystkie zawarte w liściu pożytki dla siebie. Po wykorzystaniu uschnięty, żżółknięty sam odpada. To jest normalność.
Jeżeli był uszkodzony , to zawsze trzeba liczyć się,że to przyspieszy proces.

pozdrawiam J ;:59 VANKA
Awatar użytkownika
DawidS28
200p
200p
Od: 1 maja 2007, o 18:14

Post »

Jovanko, dziękuje za informacje.
Czy to prawda, że najszybciej rosną storczyki, które mają najlepiej wykształcone liscie?
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:P Dawidzie -witaj!!!

Nie-to odpowiedż,- aby być w zgodzie z prawdą.
Każdy storczyk jest indywidualnością, bywają takie co starczy im parę ledwie korzeni,inne maja kłąb w doniczce.Z liśćmi jest podobnie.Są duże formy ale są mniejsze.Jest wiele liści ,bywają 2-6 góra.
Więc to staje się pojęciem względnym w zależności od tego z czym mamy do czynienia.

Jedna prawda- zawsze,jak w każdej roślinie liście świadczą o kondycji. Wigor, kolor, ilość jest dobre do oceny stanu zdrowia.
Wszak to jeden z podstawowych organów życia rośliny.Kwiaty są już jakby :P produktem.

pozdrawiam J ;:59 VANKA
Ania K.
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 sie 2007, o 13:50

pomocy!!!!

Post »

Witam, mam na imię Ania. Zgłaszam się do Was z wieką prośbą ;:7 o pomoc. Od jakiegoś czsau mam w domu 2 drzewka bonsai. Dlatego nieco zapomniałam o phalenopsisach. mam 2. Jednego kupiłam jakieś pół roku temu w kwiaciarni. Kończył kwitnienie. Jakiś miesiąc temu lisice zrobiły się miękkie. Sprawdzałam, nie ma zdnych szkodników. Ponieważ podłoże było zbyt zbite, kupiłam w kwiaciarni nowe, zmieszałam z korą. Chyba poskutkowało bo maleństwo wypuszcza nowy liść, dużo korzeni i chyba 2 nowe pędy. Właśnie, kierują się ku górze i nieco zwężają, u nasady jest taka jasna osłonka. To chyba pędy?? Drugiego mam od kwietni, kwitł pięknie ponad 2 miesiące. Wczoraj zauważyła, że liscie robią się takie jak w tamtym, wychodzi nowy liść. Podlewam raz na 7-10 dnie, zanurzając w kapilei, tak jak radzicie. Po podlaniu roślinki stoją na kratkach. Trzymam je w pokoju od strony poudniowo - zacgodniej, ale nie na parapecie. Światła jest dużo (mam olbrzymie okna). Nie mam tacek z keramzytem. Zastanawiam się czy powietrze nie jest za suche.
Może za mało tam wietrzę i nie ma właściwej cyrkulacji powietrza? w upały w tym pokoju jest gorąco. Może powinnam przenieść kwiatki na wschodnie okno, które cały czas jest otwarte (fragment budynku jest osłonięty boczną ścianą więc nie ma dużego wiatru)? Jovanko, proszę o radę!!!! co mam robić :?: . Nie chcę zabić roślinek. Skoro już się odbiły, muszę o nie dbać. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
serdecznie pozdrawiam :)
Ania
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witaj Aniu :P

na razie wszystko wskazuje ,ze storczyki zaczynają dochodzić do siebie po ...zapomnieniu o nich.
To , ze ;:111 coś rośnie , wypuszcza , gubi ,poświadcza najlepiej.

I masz rację , że przyda sie więcej wilgoci wokół +ruch powietrza.
Czyli -tacki z wilgotnym keramzytem,kamieniami- tak aby wykluczyć podsiąkanie wody
stanowisko wschodnie dobre, nawet może być bliżej okna oby,jednak :!: nie popaliło słońce.
Przewiew baaaaaardzo wskazany.

To co wychodzi- i ma jasną końcówkę to... chyba jednak korzenie powietrzne.Ale wszystko jest ok.skończy tworzyć nowe liście, korzenie :P pozbiera się do pokazania pędu kwiatowego /jeden,lub wiele/.

Sprawdzaj sobie, jak przebiega osuszanie podłoża ,dostosuj podlewanie i wprowadż 1/4 dawki nawozu wg ulotki do każdej kąpieli. Teraz storczyki są w pełnej wegetacji i potrzebują
zasilania.

powodzenia życzę-na pewno będzie dobrze.
Relacjonuj co się dzieje i czytaj ;:37 wątki storczykowe .Jest wiele tropów , które mogą
naprowadzić , rozwiązać problemiki.

J ;:76 VANKA - pozdrawiam
Ania K.
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Dziękuję!!!!

Post »

Bardzo dziękuję, Jovanko :) !!!!!
Storczyk stoi na wschodnim oknie, obok postawiłam tackę z keramzytem. To wystarczy? nie wiem, jak inaczej to załatwić. Mój ficus retusa (kształtowany na bonsai) stoi na kratce (wycięta z tej, która wkładamy do zlewozmywaka), którą umieściłam na podstawce wypełnionej keramzytem i wodą. Całość przykryłam reklamówką,, powstała mini szklarnia :P . To służy ficusowi, energicznie rośnie. W przypadku storczyka ten zabieg chyba nie byłby wskazany. Czy postawienie tacek z keramzytem wystarczy? Mogą stać tuż obok doniczki?
Wiem, dla Was to pewnie dziwne pytania :oops: , ale nigdzie nie znalazłam dokładnych informacji.
Będę jednak stałym bywalcem forum i, obiecuję, będę dbać o roślinki tak, jak na to zasługują.
Chylę czoła przed Twoją wiedza, Jovanko ;:84 ;:84 . I proszę o rady!!!!
Serdeczenie pozdrawiam :D
Ania
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Aniu, dla ;:195 Jovanki żadne pytanie pewnie nie jest dziwne :)

Ja również po wizytach na tym fantastycznym forum zaczęłam zabiegać o względy swoich podopiecznych :D czego i Tobie życzę !
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Ania K.
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję, Ewelinko :D . Bałam się, ze będziecie się śmiać z moich dziwnych pytań. :oops: Ale jeśli nie, super :D . Czekam na odpowiedź i rady Jovanki. Pozdrawiam :D
Ania
Awatar użytkownika
szymka
500p
500p
Od: 21 lip 2007, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Trafiłam do działu ORCHIDARIUM trochę z ciekawości, z wrodzonej dociekliwości, ale również dlatego, że coraz więcej storczyków na naszym rynku, w domach... i chyba powoli zarażam się nimi... i w związku z tym pędzę po rady specjalistów ;:114 Od czego zacząć, mam na myśli --- od jakiej roślinki. Nie chcę kupić storczyka z przypadku. Pomóżcie ;:218 bo ja nie za bardzo wiem od czego...

Pozdrawiam
Kasia
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”