oto mój skarb

wypuścił nowego listka 8)

Jeszcze trzeba wziąć pod uwagę nawozy jakich się używa (i czy się używa), jeśli orchidea jest odpowiednio dokarmiana to ma więcej sił na utrzymanie kwiatów.
 Jeszcze trzeba wziąć pod uwagę nawozy jakich się używa (i czy się używa), jeśli orchidea jest odpowiednio dokarmiana to ma więcej sił na utrzymanie kwiatów. czy ktoś uprawia storczyki??
  czy ktoś uprawia storczyki?? gdy sie go nie zamorduje , po przyniesieniu ze sklepu.
  gdy sie go nie zamorduje , po przyniesieniu ze sklepu.
 To  się *dostało za nie czytanie postów* Beatrix przez przypadek.
  To  się *dostało za nie czytanie postów* Beatrix przez przypadek. nie było adnotacji i tak zareagowałam.
  nie było adnotacji i tak zareagowałam. 

o pomoc. Od jakiegoś czsau mam w domu 2 drzewka bonsai. Dlatego nieco zapomniałam o phalenopsisach. mam 2. Jednego kupiłam jakieś pół roku temu w kwiaciarni. Kończył kwitnienie. Jakiś miesiąc temu lisice zrobiły się miękkie. Sprawdzałam, nie ma zdnych szkodników. Ponieważ podłoże było zbyt zbite, kupiłam w kwiaciarni nowe, zmieszałam z korą. Chyba poskutkowało bo maleństwo wypuszcza nowy liść, dużo korzeni i chyba 2 nowe pędy. Właśnie, kierują się ku górze i nieco zwężają, u nasady jest taka jasna osłonka. To chyba pędy?? Drugiego mam od kwietni, kwitł pięknie ponad 2 miesiące. Wczoraj zauważyła, że liscie robią się takie jak w tamtym, wychodzi nowy liść. Podlewam raz na 7-10 dnie, zanurzając w kapilei, tak jak radzicie. Po podlaniu roślinki stoją na kratkach. Trzymam je w pokoju od strony poudniowo - zacgodniej, ale nie na parapecie. Światła jest dużo (mam olbrzymie okna). Nie mam tacek z keramzytem. Zastanawiam się czy powietrze nie jest za suche.
 o pomoc. Od jakiegoś czsau mam w domu 2 drzewka bonsai. Dlatego nieco zapomniałam o phalenopsisach. mam 2. Jednego kupiłam jakieś pół roku temu w kwiaciarni. Kończył kwitnienie. Jakiś miesiąc temu lisice zrobiły się miękkie. Sprawdzałam, nie ma zdnych szkodników. Ponieważ podłoże było zbyt zbite, kupiłam w kwiaciarni nowe, zmieszałam z korą. Chyba poskutkowało bo maleństwo wypuszcza nowy liść, dużo korzeni i chyba 2 nowe pędy. Właśnie, kierują się ku górze i nieco zwężają, u nasady jest taka jasna osłonka. To chyba pędy?? Drugiego mam od kwietni, kwitł pięknie ponad 2 miesiące. Wczoraj zauważyła, że liscie robią się takie jak w tamtym, wychodzi nowy liść. Podlewam raz na 7-10 dnie, zanurzając w kapilei, tak jak radzicie. Po podlaniu roślinki stoją na kratkach. Trzymam je w pokoju od strony poudniowo - zacgodniej, ale nie na parapecie. Światła jest dużo (mam olbrzymie okna). Nie mam tacek z keramzytem. Zastanawiam się czy powietrze nie jest za suche. . Nie chcę zabić roślinek. Skoro już się odbiły, muszę o nie dbać. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
 . Nie chcę zabić roślinek. Skoro już się odbiły, muszę o nie dbać. Z góry dziękuję za wszelką pomoc. 
 coś rośnie , wypuszcza , gubi  ,poświadcza najlepiej.
 coś rośnie , wypuszcza , gubi  ,poświadcza najlepiej. nie popaliło słońce.
 nie popaliło słońce. wątki storczykowe .Jest wiele tropów , które mogą
  wątki storczykowe .Jest wiele tropów , które mogą  !!!!!
 !!!!! , ale nigdzie nie znalazłam dokładnych informacji.
 , ale nigdzie nie znalazłam dokładnych informacji.
 Od czego zacząć, mam na myśli --- od jakiej roślinki. Nie chcę kupić storczyka z przypadku. Pomóżcie
  Od czego zacząć, mam na myśli --- od jakiej roślinki. Nie chcę kupić storczyka z przypadku. Pomóżcie   bo ja nie za bardzo wiem od czego...
  bo ja nie za bardzo wiem od czego...