Nie bardzo rozumiem sensu dziurawienia tego pojemnika zewnętrznego na pewnej wysokości od dna, skoro i w dnie chcesz robić dodatkowy drenaż. Albo, albo. Jeżeli do środka wstawisz jakąś podstawkę o wysokości 2-3 cm to i tak nadmiar wody z niej wypłynie i trafi do tych otworów w dnie osłony więc ostatecznie keramzyt w ustawionych w podstawce doniczkach będzie zanurzony w wodzie na określoną wysokością podstawki głębokość. Dlatego skoro powiercisz otwory przelewowe w ściance to dno może być szczelne i wtedy możesz pominąć dodatkową podstawkę w środku. Jeżeli jednak wolisz mieć nienaruszone ścianki boczne, wtedy dopasowana średnicą podstawka wewnątrz pojemnika osłonowego i otwór w dnie tego pojemnika spełni rolę regulatora max poziomu wody. Ja też myślę o wykorzystaniu tego pomysłu latem w ogrodzie

Upatrzyłem już na stoisku budowlanym stosowne pojemniki w kształcie prostokątnej obszernej kuwety i głębokości około 20 cm. Te pojemniki są używane przez murarzy przy murowaniu i tynkowaniu do mieszania zapraw murarskich. Są one wykonane z czarnego tworzywa ale tym się nie przejmuję. Keramzyt jako porowaty materiał i tak jest wystarczającym izolatorem ciepła więc myślę że korzeniom ciepło słoneczne nie zaszkodzi. W takim pojemniku zamierzam hodować kilka tykw które są roślinami dość żarłocznymi i lubiącymi wodę. Dlatego też poziom płynów będę uzupełniał na bieżąco roztworem biohumusu. Pojemnik w całości wypełnię keramzytem i w nim wstawię bezpośrednio kilka ukorzenionych sadzonek. Spróbuję też od razu wykiełkować nasiona w takim podłożu. Zrobię to oczywiście w domu a kiedy temperatura na zewnątrz wzrośnie (w drugiej połowie maja) to wystawię cały pojemnik z gotową obsadą do ogrodu.
Nie jestem tylko pewien czy te doniczki o których napisałaś to uprawa hydroponiczna, czy w zwyczajnej mieszance torfowej? Jeżeli rośliny żyją w normalnej ziemi i są umiarkowanie podlewane to mogą odchorować kiedy ich korzenie zaczną być podtapiane. Tym bardziej że niektóre wręcz nie znoszą kiedy w podstawce stoi woda.
Myślę że w takim wypadku mogłabyś też jako wypełnienie tego dużego pojemnika utrzymujące dość dobrze wilgoć, wykorzystać zamiast keramzytu włókna kokosowe
zmoderowano .Kupiłem takie brykiety i użyłem je z powodzeniem do kiełkowania oraz hodowli niedużych sadzonek. Taki brykiet po zalaniu wodą puchnie zwiększając kilkakrotnie swoją objętość. Włókna kokosa doskonale magazynują i transportują wodę więc gdyby na dno pojemnika wyłożyć pewną grubość takiej naturalnej włókniny i w niej ustawić te Twoje doniczki to byłoby chyba nieźle. Tym bardziej że włókna nie są spójne więc dodatkowo umożliwiają dostęp powietrza do korzeni.Przestrzeń między doniczkami też mogłabyś wymościć tym materiałem więc wody roślinom wystarczałoby na dłużej nawet w upalne dni. Użycie białego koloru pojemnika to dobry pomysł bo rzeczywiście promienie słoneczne nie nagrzewałyby tak jego zawartości.
Zapoznaj się proszę z Regulaminem forum. Czarodziej.