Zacieniona lasem działka

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2007, o 15:33

Post »

Prędzej, czy później w tym lasku będzie zrobiona trzebież. Nie wiem, czy warto biegać po urzędnikach, bo z tego i tak może nic nie wyjść. Może być jakaś zmowa między właścicielem lasu, leśniczymi itp. Albo po prostu nie opłaca się ciąć, i ktoś czeka aż będą grubsze/wyższe drzewka, czyli bardziej wartościowe drewno.
Nie wiem czy w ogóle jest możliwe nakazanie wykonania trzebieży, jeśli nawet zapadnie taka decyzja to jak ktoś będzie chciał to będzie mógł ją odwlekać.
Oczywiście wszystko zależy od dobrej/złej woli co najmniej kilku osób.

Na trzebież w tym roku jest już chyba za późno.
Roman
Awatar użytkownika
karolciak
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 lis 2009, o 21:20

Re: Zacieniona lasem działka

Post »

witam jako nowicjuszka na forum :)

Magja_ - czy znalazłaś odpowiedź na swoje pytania i rozterki? coś udało się zdziałać z tym lasem - mam ten sam problem niestety i też szukam jakiegoś punktu zaczepienia w przepisach.
Obok działki, którą chciałabym kupić jest pas drzew zacieniający w połowie działkę. Czy komuś udało się coś z takim problemem zrobić? Z tego co wiem, "las" ten nie był nigdy trzebiony, jest brzydki, są w nim powalone drzewa.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Magja_
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 lut 2008, o 21:33

Post »

Niestety - dałam spokój, życie zrobiło swoje - poszły mi dzieci do przedszkola i ciągle chorują więc zbyt gęsty las nagle przestał mi przeszkadzać... Poza tym - może i on jest "niepraktyczny" ale za to jaki piękny! / taaa- zauważyliście że "ponura knieja" zamieniła się w "piękny las"? - sama tego nie rozumiem :D /
Na trzebież pewnie mogłabym się uprzeć - zrobiłabym to raczej prośbą i uprzejmym męczeniem - niestety nie ma przepisu regulującego zacienianie działki przez las. W moim przypadku las należy do osoby fizycznej, a trzebieży prywatnego lasu dokonać musi właściciel, "mój" właściciel ma jednak aktualnie problemy zdrowotne, więc odpuściłam.
Do tematu zamierzam wrócić jednak za jakiś czas, zresztą w przypadku tego lasu - tak jak mi mówiono - część drzew jest uschniętych i za chwilę zaczną same lecieć / zaczynam to wyraźniej dostrzegać po tegorocznym sezonie/, za przecinką - tam gdzie las należy do nadleśnictwa wycinano w tym roku więc jest nadzieja.

W postach wyżej jest dużo informacji na temat opieki administracyjnej i podmiotach odpowiedzialnych za utrzymanie lasów - trzeba wyjść od ustalenia stanu własności lasu a Geo pisał że wgląd do planu konserwacji lasu ma każdy obywatel - ja bym od tego zaczęła. Być może wystarczy zainteresować się żeby ktoś odkurzył papiery. Nie wiem na czym Ci zależy - wycięcie lasu odpuść sobie, na prześwietlenie jest szansa.
Życzę powodzenia
Awatar użytkownika
Magja_
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dodam jeszcze ze jeśli masz szansę na działkę przy lesie - bierz ją! Nie ma nic piękniejszego - mój las jest od południa i zabiera mi zimą całe słońce południowe / popołudniowego odrobinka wpada!/ ale za to latem jest nie do przecenienia! A jaki zapach!
Nie piszesz nic o tym od jakiej strony jest Twój las - może trzeba przemyśleć odpowiednie ustawienie budynku i okien.

Poza tym - cieniste ogrody są przepiękne - będziesz mieć szansę na taki ogród - a cień od drzew nigdy nie jest jednolity - zawsze jest to jakiś światło-cień co dodaje uroku.
Awatar użytkownika
karolciak
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

witaj Magja_ :)

działka, o którą zamierzam powalczyć jest zacieniona od południa (czli jak Twoja), jest w kształcie prostokąta o bokach 50x100 (te 100m to przy lesie). Las należy do gminy, tak mi się wydaje. Jestem zdecydowana na działkę, zawsze coś się da zrobić, pokombinować z projektem domu, umieszczeniem go na działce. A powiedz mi Magja - jak to wygląda u Was? tzn jak umieściliście dom? czy macie zadaszony taras?

Jeśli chodzi o zalety lasu to znam je bardzo dobrze :) od zawsze mieszkam w mieście, gdzie hałas, smród i kurz, więc marzy mi się właśnie LAS, cisza i spokój!!!

pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Magja_
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

To jest baaaardzo duża działka, to Ty się nie przejmuj! Moja działka zaczyna się 29 m przed lasem i zimą tam właśnie kończy się południowy cień / tak mi się wydaje - przy-obserwuje to jeszcze zimą/- latem w południe zostają go ze 3 m przy lesie, po południu wszystko jest zalane słońcem, my nie mieliśmy możliwości manewru, do tego doradzono nam żebyśmy cofnęli dom nieco w głąb od frontu - żeby lepiej wyglądał - tym samym ogród frontowy mam też dość duży- jak na frontowy, no i przez to zmniejszył się ten właściwy tylny ogród i las mamy bliżej okien. Taras mam zadaszony i do tego udało się nam znaleźć projekt w którym ten taras jest w bryle budynku, mam też mniejszy taras boczny - też zadaszony w bryle budynku, który wykorzystujemy wiosną i jesienią - gdy cień od lasu jest jeszcze długi i zacienia taras główny - tam już jest popołudniami słońce. Baaaardzo sobie takie rozwiązanie chwalimy - i dwa tarasy i że zadaszone - inaczej już sobie nie wyobrażamy. Dom standardowy 150m + 30 podwójny garaż...
Życzę powodzenia
Awatar użytkownika
karolciak
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

no i lipa!!! działki nie kupiliśmy - cena jaką osiągnęła na przetargu przekroczyła nasze możliwości finansowe :evil: :evil: :evil: poszukam innej!
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Magja_, a podpowiesz jaki to dokładnie projekt domu? Na zamówienie? Gotowy? Jeśłi to ostatnie, to jest to gdzieś do obejrzenia, może jakaś strona www projektanta, czy coś podobnego?

Bardzo mnie zaciekawił ten taras razy dwa :)

No i oczywiście też mam ścianę lasu od południa :evil: A właściwie ścianę olch za strumykiem ;:65 Ale ja jeszcze nad nimi popracuję :P
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Magja_
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

proszę : http://www.archipelag.pl/projekty-domow/sasza/ o ile można tak reklamować :)
olchowy las od południa to ideał - latem daje cień a zimą listki opadają i przepuszcza niskie słońce, ja gdybym nie miała sosnowego lasu to miałabym zalany słońcem cały salon - oczywiście w słoneczne zimowe dni:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”