Rozmnażanie drzew i krzewów iglastych. Ukorzenianie sadzonek

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

KaeR pisze:Witam
Kilka lat wstecz próbowałem ukorzenić ok.120 sadzonek z tujek. mimo ,że używałem ukorzeniacza przyjąło się tylko ok.10%
Pozdrawiam, Krzysztof.
Miałam podobne doświadczenie z tujami z 35 przyjeło się 4,ale zawsze warto próbować :D
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
borys
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 lut 2007, o 21:29

Post »

Mój poprzednik nie otrzymał odpowiedzi, ale zapytam. Moze ktoś odpowie :)
W tamtym roku (sierpień,wrzesień) znajomi obcinali różne iglaki i ja nie pozwoliłem im wszystko spalić i zabrałem do siebie.
Wtedy nie czytałem jeszcze forum i nie bardzo wiedziałem jak to posadzić.
W zwykłej ziemi sobiłem łopatą bruzdę i układałem skośnie "otaczane" w ukożeniaczu do półzdrewniałych i przysypywałem następną warstwą ziemi robiąć bruzdę w którą układałem następną warstwę.
Najwięcej było zwykłych tuji.
Na wiosne nie widząc żadnych efektów niestety zapomniałem o tej "plantacji" w zakątku ogrodu.
Dopiero podczas koszenia trawy odkryłem że jednak coś zielonego tam jednak jest.
Plewiłem tak z grubsza kilkakrotnie ale nie widzę większych przyrostów.
Około 40% gałązek jest jednak w dalszym ciągu zielonych.
Czy powinienem je przesadzić do torfu zmieszanego z piaskiem ?
Czy może zostawić i tylko podlewać i "czymś" zasilać ?
Szkoda mi tych zielonych pachnących gałązek.
Może można by je jakoś uratować ?
Pozdrawiam
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pilnuj by nie zarastały chwastami i nie dopuść do przesuszenia ziemi.
Przeczytaj mój pierwszy post w tym temacie - str. 1.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Borysie, posłuchaj rady Erazma i obserwuj te gałązki. Bardzo prawdopodobne, ze jesienią część z nich będzie już ukorzeniona. Wtedy wykop je i posadź w dobrej ziemi z kompostem.
Awatar użytkownika
borys
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 lut 2007, o 21:29

Post »

Czyli najpóżniej we wrześniu przesadzić w inne miejsce z przygotowaną ziemią ?
3/5 torfu , 1/5/piasku (rzeczny czy żółty ?) 1/5 kompostu
Tak to jakoś czuję, ale mogę się mylić.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Borysie, jak już będą ukorzenione, to po prostu posadź je w dobrą ziemię i traktuj tak, jak inne młode rosliny.
Ja nigdy nie pilnowałam terminów. Po prostu jak widziałam, że pojawiają się nowe listki i gałązki zaczynają rosnąć, wykopywałam taką gałązkę, zazwyczaj z ładnymi już korzonkami i sadziłam w ziemi z obornikiem, dobrze podlewając. Najlepiej pod koniec sierpnia, albo we wrześniu.
Mozesz posadzić je już na miejsce stałe.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Oczywiście staraj się przesadzać z bryłą ziemi. Przyjęcie raczej w 100 %. Przeczytaj podane linki na str. 1. W nich jest cała wiedza na ten temat. :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Andzia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 wrz 2006, o 12:31

Tuja - rozmnażanie

Post »

Dostałam wielka miednicę poobcinanej tui !! Jestem bardzo zadowolona, bo mam do obsadzenia 30 arową działke na której wybudowalismy domek :lol:
Jest tylko malenki problem: nie mam bladego pojęcia jak je ukorzenić. Czy wystaczy jakis zwykły ukorzeniacz i piaseczek? czy sa jakies inne mteody jeszcze. Proszę o radę i pozdrawiam wszyskich forumowiczów:)
Andzia
Barbara65
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 09:13

Post »

Rozmnażałam tuje trzy lata temu jesienią. Dziś mają ok.0,5 m.Sadzonki odrywałam od rośliny matecznej (słyszałam, że takie łatwiej się ukorzeniają) i maczałam w ukorzeniaczu dla roślin zdrewniałych i półzdrewniałych. Przyjęło się ok. 50%. Baśka
Beatek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 sie 2007, o 23:56

Post »

Witam serdecznie . Mam pytanie do wszystkich którzy sami próbowali rozmnożyć tuje. Czy nie jest jeszcze za wczesnie bo ja właśnie dziś się za to zabrałam . Wszystko zrobiłam tak jak wcześniej wyczytałam : torf z piaskiem, ukorzeniacz i fruuuu....Nie mam pewności co do tego terminu . Chciałam się jeszcze dowiedzieć kiedy będzie widać czy sadzonki się przyjęły czy nie i jak je można przezimować . na razie stoją na balkonie osłonięte od słonka ale nie wiem co zrobić z nimi zimą . Czy bezpiecznie będzie dla nich na tym balkonie czy lepiej wziąśc je na zimę do mieszkania . Jak o nie dbać teraz no i pózniej . Czy takie sadzonki żeby się ładnie zagęszczały trzeba przyciąć jak już się ukorzenią? Nie znam ich nazwy nazwy bo podkradłam to od sąsiada z działki . na pewno nie są to szmaragdy ale coś podobnego . Chcę je przeznaczyć na żywopłot . Pozdrawiam i liczę na pomoc.
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

aneczeleczka
50p
50p
Od: 27 kwie 2007, o 21:23

Iglaki i ich rozmnażanie

Post »

Wiem że już dużo o tym było, ale raczej nie znalazłam takich naprawde podstawowych rad, czyli: po oderwaniu sadzonki od matki (wiem że ma mieć 6, 10 cm), ukorzeniam i wsadzam do doniczki. I tu pytanie : jaka dDOKŁADNIE ma być ta ziemia? I czy mam je od razu podlac te sadzonki? I jak często potem podlewać czy spryskiwać?
Nie mam oranżerii, tylko dysponuję wolnym jednym pokojem w domu. Czy w takich warunkach poleca się sadzonki przykryć folią szczelnie? I czy zdejmować tę folię? Po jakim czasie mogę już stwierdzić że się oprzyjmują?

Wiem że to dużo pytań, ale będe BARDZO wdzięczna :)
annn
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 sie 2007, o 09:10

Post »

no właśnie ja też jestem ciekawa jak to się robi z iglakami...

wiem tylko z doświadczenia, że z płożącymi nie ma problemu. Odcinam sadzonki długości 15-20 cm i wsadzam do ogródka, podlewam mocno i po niedługim czasie korzenie wyrastają w szybkim tempie.
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

iglaki pobieranie sadzonek generalnie maj lub sierpień
podłoże organiczne, sterylne przepuszczalne (torf z piaskiem lub perlitem, może być odkażona kora przekompostowana)
długość ukorzeniania jest różna i zależy od gatunku - najszybciej ukorzeniają się żywotniki, metasekwoja, cypryśnik i cypryskiki (kilka tygodni i mają już korzenie), dłużej jałowce (minimum dwa miesiące), cisy (kilka miesięcy), kryptomeria, świerki (nawet rok).
aneczeleczka
50p
50p
Od: 27 kwie 2007, o 21:23

Post »

Xipe, prosimy dalej :D ...

Proszę jeszcze o odpowiedzi:
1. czu od razu po wsadzeniu podlać?
2.jak często podlewać potem?
3. czy dobrze gdy sadzonki "siedzą" pod reklamówką foliową?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”