Gogi poczynania w ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Wercia
50p
50p
Od: 8 cze 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Gogi poczynania w ogrodzie

Post »

Ogromniasty jest już Twój tulipanowiec ;:138 Skoro w tym roku miał juz trzy kwiatki to w przyszłym sezonie pewnie zaszaleje i będzie ich znacznie więcej czego Ci szczerze życzę :-)
A jak myślisz 2-metrowy tulianowiec ile może mieć latek?
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Gosiu

Przeszłam Twój ogród i popadłam w zachwyt :D
Magnoli takich jeszcze nie widziałam, są cudowne ;:138
Azalie takie okazy, że aż ślinka cieknie, a hosty cud malina
Zazdroszcze tak pieknie urządzonego ogrodu :wit :wit
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Gosiu, ;:167 pięknie dziękuję za informacje o cyklamenach ;:180

Parapetowe - marzenie !!! ... coś pięknego !!! ... moje parapety też tak będą kiedyś wyglądać ;:138 ;:138 ;:138
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Gosiu, dołączam się do zachwytów nad Twoim ogrodem ;:138
A te azalie "zwyczajne" są niezwykłe. Wprost emanuje z nich jakiś magnetyzm...Mogłabym na nie patrzeć i patrzeć i ....... I będę wpadać do Ciebie aby nacieszyć oczy :wit
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Urokliwe zakątki i zdjęcia w dojrzałym ogrodzie, kiedy ja się tego doczekam.. :wink: Poproszę o jeszcze :)
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Go-Gosiu zachwycajace storczyki :shock: Połowy z nich nawet nie znam. Fajny sabotek kudłaty, ale najpiekniejszy tygrysek z siódmego zdjęcia. No tak, jak spadnie śnieg, to storczyki nam zostaną do oglądania... Pozdrawiam -Ula
Awatar użytkownika
gogi
200p
200p
Od: 27 lut 2009, o 12:50

Post »

Witajcie
Wercia ja też mam nadzieję na więcej niż 3 kwiatki w przyszłym sezonie zobaczę. Marzy mi się cały tulipanowiec obsypany kwiatami, ale na to chyba trzeba jeszcze poczekać.
Myślę, że dwu metrowy tulipanowiec to roślina w wieku ok. 3 lat tak na oko, ale jak się dokładnie przyjrzysz to na 100 % zauważysz na pniu miejsca po łuskach od pąka szczytowego (taka obrączka na pniu). Między obrączkami masz przyrost z danego roku, więc można policzyć.
Zabeczka101059 - rośliny, które wymieniłaś należą do jednych z moich ulubionych dlatego chętnie je goszczę u mnie. Ogród ma ograniczoną powierzchnie, więc w nieskończoność nie da się w nim sadzić nowych drzew i krzewów, ale hosty jako byliny zajmują zdecydowanie mniej miejsca. Planuję więc w przyszłym roku poszerzyć moją kolekcję o około 20 szt, tak żeby dojść do magicznej setki i wtedy przystopuję :wink:
Halina Kwak wbrew powszechnej opinii storczyki wcale nie są trudne w uprawie, nie wolno tylko przesadzać z podlewaniem, więc każdy może je miec u siebie. Zdecydowanie polecam, są cudownym antidotum na jesiennozimowe depresje. Kup choć jednego Phalenopsisa zobaczysz jak miło będzie na niego patrzeć ;:3
AAleksandra wpadaj kiedy tylko chcesz, kolejne kwitnienia azalii już w maju a na rozświetlenie jesiennych szarości zapraszam do mojego wątku storczykowego.
MariaTeresa doczekasz się i to pewnie bardzo szybko :D Czas biegnie nieubładanie na korzyść ogrodu i na nasz niekorzyć niestety :?
ursulka zapraszam do oglądania moich storczyków w osobnym wątki tam tylko na temat doniczkowców, ale myślę, że czasem i tu coś pokażę z parapetu żeby rozświetlić zimowe ciemmności ;:3
Awatar użytkownika
gogi
200p
200p

Post »

Słuchajcie, może ktos mi pomoże:
Mam problem z kretem, wpakował mi się na moją wiosenną rabatke. Tak to miejsce wygladało na wiosnę:
Obrazek Obrazek
Teraz wygląda jak kartoflisko po wykopkach, nie jestem w stanie zrobić tam zdjęcia.
Ma ktos sprawdzony sposób?
Walka z tym przeciwnikiem trwa nieprzerwanie od sierpnia. Stosowane były: woda, ultradżwięki. świece gazowe, naftalina, karbid, puszki po piwie na metalowych prętach, trucizny wszelakie. Czasem odpuszczał na 3 dni ale ciągle wraca ;:223 i doprowadza mnie do rozpaczy :? . W tej chwili dostał się właśnie na tą rabatę - pomocy!
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Chyba tylko odłowienie przez kota może pomóc, kret jest pożyteczny, zjada pędraki :) i inne paskudy podgryzające roślinki..
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, chyba trzeba się pogodzić z takimi nieproszonymi gośćmi. U mnie też w tym roku wyjątkowo dużo narobiły kopców. Wiosną rabatki poprawisz. Może zrobisz jakieś zmiany w nasadzeniu.
Jak widać są uparte i żadne odstraszacze na nie nie działają. Niedługo ziemia zamarznie i nie będa tak ochoczo się przedzierały.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

Gosiu, jak to już jakiś mądry forumek napisał: na kreta pomaga jedynie nalewka - napić się i go polubić :;230
A swoją drogą, jeżeli się pojawia, to może to oznaczać, że są pędraki. Ten głodomór nie przychodziłby, gdyby nie znajdował nic do jedzenia.
Pozdrawiam serdecznie - Ula
Awatar użytkownika
gogi
200p
200p

Post »

Mało pocieszające to co piszecie :(
Oczywiście wiem, ze kret jest chroniony, ale jednocześnie na terenach zagospodarowanych rolniczo i ogrodniczo uważany jest za szkodnika. W moim zamiarze było zniechęćić go do mojego terenu, ale paskuda nic sobie nie robi. Kot mój leniwiec nawet nie przejawia zainteresowania tematem - młode i głupie to moje kocie jeszcze. Za to na wiosnę moja sunia Figa upolowała jednego czarnego, ale już wolę wykopki krecie od labradorowych :wink:
Cóż chyba pozostaje ta nalewka ;:136
:;230
Śmiech przez łzy ;:223
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Gosiu !!!
Z nalewki nie rezygnuj, a na kreta wybierz inny sposób.
Też mamy na działce i to najczęściej buszuje nam w kwiatach, tam podsypuję
kompost więc pożywiania ma tam tyle ile zapragnie.
Stosowaliśmy różne metody podobne do Twoich, zawsze zawodziły.
W sklepie ogrodniczym kupiliśmy pułapki na krety, jest to rodzaj rurki o przekroju
może 6cm, nie mam jej pod ręką więc nie podam dokładnego wymiaru ale coś koło tego.
Otwory w rurce mają zapadki, które z każdej strony otwierają się do środka, jak krecik
wejdzie to amen w pacierzu. Trzeba tylko umiejętnie założyć.
Dokładnie wypatrzeć jak przebiega korytarz tego drania, łopatką delikatnie wybieramy ziemię
następnie w korytarzu układamy pułapkę, my na wirzch pułapki nakładamy liść chrzanu ze względu
na kształt i wielkość a następnie lekko przysypujemy ziemią, no cierpliwie czekamy.
Nie zawsze łowy udają się za pierwszym razem, ale metoda sprawdzona.
Nasz sąsiad w krótkim czasie to złowił 13 sztuk.
Mój mąż kiedyś wyjmuje pułapkę a tam jeszcze żywy kret, mamy gdzieś go na zdjęciu, jak odszukam to wkleję zdjęcie.

Pozdrawiam
Krystyna
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A mi żal krecików, które łapią sie w pułapki i tam tracą swe życie. Nie przekonuje mnie taka z nimi walka. To nie jest humanitarne. Jak moja kotka przynosiła jeszcze żywą mysz, to jej zwracałam wolność (choć szkodnik wiekszy od kreta), ale teraz cwaniara jak przynosi to już martwe .

Mnie też ciągle powstające kopce ciut denerwują, ale myślę sobie, że właśnie mam pomocników do napowitrzania gleby i jakoś złość przechodzi. Aby do wiosny, bo wtedy nie widać ich niszczycielskiej działalności (przynajmniej w moim ogrodzie).

Dobrej nocki życzę.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Witaj GOSIU, miałem przyjemność pospacerować po pięknym , dojrzałym ogrodzie, a rododendrony i azalie są rewelacyjne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”