Może w końcu opanuję ogród....

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Taccanivea
1000p
1000p
Od: 24 cze 2009, o 12:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Może w końcu opanuję ogród....

Post »

Alinko serdecznie dziękuję ;:196 Szczerze mówiąc to bardzo się wzruszyłam oglądając Twój fotoreprotaż ;:138 W przyszłym roku stanę na głowie, żeby móc urlopować razem z mężem i na 100% pojedziemy do Finlandii ;:108
Pozdrawiam, Maryla
Pracuję nad kolekcją hoi, ficusów, storczyków i syngonium:)
Spis treści
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

:wit Alinko, fotki z Finlandii masz wspaniałe ale wspomnienia na pewno jeszcze lepsze ;:108
To niebo jest rzeczywiście urzekające 8-) 8-) 8-)
Pozdrawiam cieplutko i słonecznie ;:3
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Witaj Alinko-byłam już tu kilka razy ale beż pisania...a teraz nie mogę Obrazek wzruszyłam się jak napisałaś o Harrym ,jakoś tak zakorciło mnie w nosie,i do oczu coś napłynęło (choć nie kapało :wink: )
A ogród to ....bajka ;:138
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p
Od: 16 sie 2009, o 22:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie Kochani :)
Bardzo się cieszę,że spodobałam Wam się namiastka Finlandii-jest to arcyciekawy kraj na zimowe wczasy!( nie wklejałam jeszcze zdjęć z serii folklor....:)
Haim pisze: wzruszyłam się jak napisałaś o Harrym ,jakoś tak zakorciło mnie w nosie,i do oczu coś napłynęło (choć nie kapało )
Wiesz wczoraj pisząc wspominałam.Może kiedyś uda mi się tam wrócić-zobaczyć jak sobie maluch radzi :) Chociaż znając gospodarzy, u których mieszka wiedzie wesoły żywot !!!
Taccanivea pisze:To niebo jest rzeczywiście urzekające
Właśnie dlatego należy koło podbiegunowe zwiedzać zimą ( najlepiej z ukochaną osobą :;230 :;230 :;230 :;230 )
Monia68 pisze:Alinko serdecznie dziękuję Szczerze mówiąc to bardzo się wzruszyłam oglądając Twój fotoreprotaż W przyszłym roku stanę na głowie, żeby móc urlopować razem z mężem i na 100% pojedziemy do Finlandii
Ale pamiętaj...zimą!!!!!!! Ja byłam z Logosturu na sylwestra!!
Agnieś pisze:Alinko, a propos Rovanniemi Byłam tam kiedyś w trakcie białych nocy- wszystko wyglądało tak samo, tylko śniegu nie było
Czyli fajnie-ale tego"czegoś " było brak!! Ja byłam w nowy rok!!! :):)
Monia68 pisze: odległość nie ma znaczenia, bo i w Polsce jest wspaniale.
I tutaj masz 100% racji.Potem napiszę coś o pierwszej wyprawie "w Polskę" :)
trzynastka pisze:. Azja jest mi całkowicie obca kulturowo i mentalnie, chętnie więc poznam zdanie innych.
Oj -ja też jestem nowicjuszem w tamtych stronach :) Byłam tylko w Tajlandii( zeskanuję zdjęcia i mogę opisać-jeśli macie cierpliwość czytać).Nieśmiało pochwalę się,że w sierpniu jedziemy z mężem Syberia-Mongolia :).Niestety Monika-nie mam Twojej łatwości pióra( umysł ścisły;) Do tego dokuczają mi naleciałości gwarowe,które nabyłam z latami i bardzo mnie drażnią. A widzę je dopiero czytając własny tekst :)
Alima2 pisze:Alinko cudowne zdjęcia atmosfera i miejsce
Dziękuję-atmosfery nie da się do końca uchwycić-ale może spróbuje :)
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

Zachęcona Waszymi wypowiedziami spróbuję uchwycić atmosferę-uwaga...próba :;230
Tutaj typowa kawiarenka. Zwróćcie proszę,uwagę na okna-śnieg i kolorystyka. Atmosferę miejsca uzyskują dyskretnum lolorowym światłem-do tego świece.......Popatrzcie kolor śniegu na dworze!!!!
Obrazek
Przed restauracją-jako ,że przez większość dnia jest noc,miasteczko udekorowane jest choinkami ( na każdym rogu) z kolorowymi lampkami. Śnieg odbija kolor i cała ulica ma kolor światełek.Zdjęcie tego tak dokładnie nie oddaje-tutaj niebieska dzielnica :)
Obrazek
Po praktycznie każdym wyjściu w góry-tradycyjne ognisko. Tutaj Sylwester( około 10 rano) wróżymy z cyny-tradycja finów.Fajna zabawa,kruszon pyszny :tan
Obrazek
o- ta Pani to słynna fińska piosenkarka,śpiewa tradycyjny joik. Dla osoby nawet średnio wrażliwej.....cudowne przeżycie !!!
Ona cały czas chodzi w tradycyjnym stroju fińskich noidów( zna perfekcyjnie historię i ma ogromny dar opowiadania) Jej babcia jest szamanką i do dzisiaj leczy ziołami. Bije w bęben i łączy się z duchami. A,i żeby komuś nie przyszło na myśl,że to ludy zacofane.
Dziewczyna przyjechała Mercedesem S - a jej szacunek do babci szamanki był wzruszający!!!
Obrazek
A tutaj jej brat- właściciel reniferów i opisanego wczoraj Harego. To on zszedł a właściwie wpadł w zaspy i pod ogromną górę brnął w śniego,żeby Hary odpoczął!!Pokochałam go natychmiast( chociaż niziutki-obok moje szczęście -25 lat legalnego pożycia+akademik :;230
Obrazek
Szałas w górach-pokochałam je!! One mają po 150-200 lat. Pomyślcie, kiedyś rodziny spędzały całe ( zresztą krótkie lato) wysoko w górach-na wypasach) mieszkając razem ze swoimi zwierzętami w tych szałasach. Tam wyrabiano sery,wełnę.Kto miał barany,krowy-ten uchodził za bogacza!! Hodowlą renów zajmowały się ludy koczownicze ( finowie) Do dzisiaj można zobaczyć ich na płaskowyżu -tyle,że na skuterach :)
Obrazek
Jedziemy na narty( zobaczcie-drogą krajową) Oszczędzę Wam marudzenia o niebie :)
Obrazek
Nie byłabym sobą-gdybym będąc w Finlandii nie spróbowała wdrapać się na górę w rakietach śnieżnych! Wstyd się przynać-nie dałam rady. Przeszłam może z 5 km-należało około 15-nogi odpadały mi razem z...paskiem!!! Wróciłam do obozu . Mąż doszedł do celu.....
Obrazek
A po rakietach...szałas....tam częstują naleśnikiem z malinami,kompotem i kiełbaską z grilla -samemu się pieczę....bajka!!!!

Obrazek

A w te seksowne ciuszki ubierają właściciele firm,z której usług korzystasz ( zaprzęgi piesków,rakiety,renifery,skuter) Dzień zaczyna się od przejścia do przebieralni. Rękawice są ze skóry niedźwiedzia lub foki , skarpety wełniane- ręcznie robione.Wszędzie wysoki poziom higieny,przed założeniem czapki lub kasku dostaje się jednorazowa osłonkę :)
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Alinko zdjęcia wspaniałe, dzięki Tobie chociaż częściowo możemy sobie wyobrazi jak tam jest, poza tym masz dar opowiadania, z tego, co opisujesz, musi być tam bardzo ciekawie ;:108
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
Taccanivea
1000p
1000p

Post »

Kolejna porcja wrażeń ;:138 ;:138 ;:138

Coś cytaty pomieszało we wcześniejszym poście :lol:
Pozdrawiam, Maryla
Spis treści
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Och Alinko dzięki Tobie moge odbyc przyjemną wycieczkę..nie marznąc :) ale też nawet gdybym chciała zmarznąć nie mam kasy na taki wypad marzeń :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

Taccanivea pisze:Kolejna porcja wrażeń ;:138 ;:138 ;:138

Coś cytaty pomieszało we wcześniejszym poście :lol:
Witam-teraz patrzę i faktycznie-robiłam to "automatem i nie wiem dlaczego ?
ZŁOŚLIWY SKRZAT.....zapewne :) ;:214 ;:214
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

Haim pisze:Alinko zdjęcia wspaniałe, dzięki Tobie chociaż częściowo możemy sobie wyobrazi jak tam jest, poza tym masz dar opowiadania, z tego, co opisujesz, musi być tam bardzo ciekawie ;:108
Bardzo dziękuję-wiesz,odczucia ,wrażenia są indywidualną sprawą.Mnie się bardzo,bardzo podobało-mnie zwyczajnie takie klimaty urzekają!!!
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

trzynastka pisze:Och Alinko dzięki Tobie moge odbyc przyjemną wycieczkę..nie marznąc :) ale też nawet gdybym chciała zmarznąć nie mam kasy na taki wypad marzeń :)

Obrazek
Jak "załapię trochę czasu" mogę Ci pokazać wycieczkę np Jordania,Izrael :) Było....duuuuuużo zabytków -jechaliśmy szlakiem starego testamentu :):)
Brazylię,Tajlandię,Kenię,Meksyk,Kubę,-powiesz co chcesz :):) Albo w poszukiwaniu zwierząt-Afryka, Azja :):)
Awatar użytkownika
Taccanivea
1000p
1000p

Post »

A w Erytrei może byłaś? Albo Etiopii? Zresztą Afryka to moja druga pasja - oprócz Finlandii.... ale to wszystko jeszcze przede mną :D
Pozdrawiam, Maryla
Spis treści
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alinko, kapitalną wycieczkę nam zafundowałaś ;:138 . Widziałam kiedyś niezwykłe zdjęcia zorzy (w necie) i były nawet takie wielokolorowe. W realu to musi być niezwykłe przeżycie. Komentując zdjęcia bardzo ciekawie opisujesz swoje niezwykłe podróże. Ale, ale zapowiada się następna wyjątkowa podróż ;:138 . Czy to jest reguła, że spędzacie Sylwestra w jakimś dalekim egzotycznym kraju?
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

A teraz do tematu :)
Uprzejmie chciałabym się pochwalić roślinkami w moim biurze :)
To zaczynamy od korytarza-widok ogólny :)

Obrazek

łosie rogi
Obrazek

cissus discolop

Obrazek

Rhipsalis
Obrazek

Livistona
Obrazek

Stojący bluszczyk
Obrazek

Kwitnący grubosz skrętnolistny-hottentot
Obrazek

A teraz moje biuro :)
Philodendron pedatum
Obrazek

Ficus Malany
Obrazek

Nolinka :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p

Post »

Taccanivea pisze:A w Erytrei może byłaś? Albo Etiopii? Zresztą Afryka to moja druga pasja - oprócz Finlandii.... ale to wszystko jeszcze przede mną :D
Nie -niestety nie byłam....wszystko przed nami :)
Afryka- Egipt,Tunezja,Maroko,Kenia,Uganda,Tanzania...to wszystko (chyba o niczym nie zapomniałam )
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”