Teresko Stara prawda głosi "wszyscy ludzie wszystko wiedzą" czyli jeżeli poskłada się cząstowe informacje wielu to powstanie skarbnica wiedzy. Dobrze że są takie fora gdzie te klocki sklejają się w jednym miejscu. Dzięki temu co sam tu przeczytałem też już coś się u mnie zieleni w keramzycie. Na razie nie wygląda ciekawie ale żyje

Nie kupowałem żadnych specjalnych sprzętów. Wziąłem po prostu plastykową puszkę po farbie, wywierciłem 2 cm nad dnem szereg otworków w ściance żeby ewentualny nadmiar wody miał się którędy wylać i w ten sposób powstał poziom wody z pożywką nie wyższy niż...Dzięki takiemu prostemu rozwiązaniu, bez żadnej doniczki osłonowej, jeżeli roślina przeżyje do wiosny to będzie mogła dalej bezpiecznie wegetować na balkonie. Jeżeli zdarzy się deszcz to też poziom wody zostanie zachowany Do środka puszki włożyłem kawałek rurki PCV o średnicy około 3 cm żeby dodatkowo mieć możliwość kontroli czy przypadkiem dno nie wyschło. Tędy też sporadycznie uzupełniam wodę. Nie mam żadnego pływakowego czujnika na razie. Całą puszkę wypełniłem od razu zwilżonym drobnym keramzytem w którym siedzi wyhodowana w mojej zaczarowanej kapsule ukorzeniona już sadzonka Stevii. Pierwsze listki które pierwotnie miała sadzonka, mimo zabezpieczenia na początku przed nadmiernym parowaniem uschły, natomiast centralnie pojawiły mi się malutkie jeszcze ale zdrowo zielone nowe listki. Mam nadzieję że stan się ustabilizuje,korzonki w keramzycie rozprzestrzenią się i Stevia zacznie się rozkrzewiać.

Teraz w mnożarce siedzi szczepka Arbutus Unedo. Tkwi w wodzie z witaminką już ponad miesiąc ale na razie nie ma ochoty wypuścić korzonków. Listki ma cały czas zdrowe a dzięki dodatkowi węgla drzewnego nie ma śladów gnicia więc wciąż jest nadzieja. Jeżeli doczekam się korzonków to też wyląduje w keramzycie
Jak widaś moje pierwsze eksperymenty z hydroponiką nie są powalająco dekoracyjne

Ale oczywiście jeżeli doświadczenie się uda, pomyślę też o estetyce. Puszka ma wysokość około 10 cm Doczytałem się że Stewia ma płytki system korzeniowy więc może wystarczy.