Moje kwiaty w hydroponice

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
diodas1
500p
500p
Od: 7 paź 2009, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Moje kwiaty w hydroponice

Post »

Teresko Stara prawda głosi "wszyscy ludzie wszystko wiedzą" czyli jeżeli poskłada się cząstowe informacje wielu to powstanie skarbnica wiedzy. Dobrze że są takie fora gdzie te klocki sklejają się w jednym miejscu. Dzięki temu co sam tu przeczytałem też już coś się u mnie zieleni w keramzycie. Na razie nie wygląda ciekawie ale żyje :) Nie kupowałem żadnych specjalnych sprzętów. Wziąłem po prostu plastykową puszkę po farbie, wywierciłem 2 cm nad dnem szereg otworków w ściance żeby ewentualny nadmiar wody miał się którędy wylać i w ten sposób powstał poziom wody z pożywką nie wyższy niż...Dzięki takiemu prostemu rozwiązaniu, bez żadnej doniczki osłonowej, jeżeli roślina przeżyje do wiosny to będzie mogła dalej bezpiecznie wegetować na balkonie. Jeżeli zdarzy się deszcz to też poziom wody zostanie zachowany Do środka puszki włożyłem kawałek rurki PCV o średnicy około 3 cm żeby dodatkowo mieć możliwość kontroli czy przypadkiem dno nie wyschło. Tędy też sporadycznie uzupełniam wodę. Nie mam żadnego pływakowego czujnika na razie. Całą puszkę wypełniłem od razu zwilżonym drobnym keramzytem w którym siedzi wyhodowana w mojej zaczarowanej kapsule ukorzeniona już sadzonka Stevii. Pierwsze listki które pierwotnie miała sadzonka, mimo zabezpieczenia na początku przed nadmiernym parowaniem uschły, natomiast centralnie pojawiły mi się malutkie jeszcze ale zdrowo zielone nowe listki. Mam nadzieję że stan się ustabilizuje,korzonki w keramzycie rozprzestrzenią się i Stevia zacznie się rozkrzewiać.
Obrazek
Obrazek
Teraz w mnożarce siedzi szczepka Arbutus Unedo. Tkwi w wodzie z witaminką już ponad miesiąc ale na razie nie ma ochoty wypuścić korzonków. Listki ma cały czas zdrowe a dzięki dodatkowi węgla drzewnego nie ma śladów gnicia więc wciąż jest nadzieja. Jeżeli doczekam się korzonków to też wyląduje w keramzycie
Jak widaś moje pierwsze eksperymenty z hydroponiką nie są powalająco dekoracyjne :oops: Ale oczywiście jeżeli doświadczenie się uda, pomyślę też o estetyce. Puszka ma wysokość około 10 cm Doczytałem się że Stewia ma płytki system korzeniowy więc może wystarczy.
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52

Post »

"Teresko Stara prawda głosi "wszyscy ludzie wszystko wiedzą" czyli jeżeli poskłada się cząstowe informacje wielu to powstanie skarbnica wiedzy. Dobrze że są takie fora gdzie te klocki sklejają się w jednym miejscu. Dzięki temu co sam tu przeczytałem też już coś się u mnie zieleni "

Diodas...skoro pogłebiąmy naszą wiedzę to dorzucę pewną sugestie dotyczącą Twojej pomysłowej "doniczki wkładu".Według mnie jest ona za wysoka i za szeroka na tak malutką szczepkę.Lepszym rozwiązaniem byłby kubek po jogurcie lub plaski pojemnik po serku homogenizowanym .Latwo bedzie Ci przechylić i sprawdzic poziom wody.Twoja pomysłowosc nie ma granic wiec na pewno coś wymyślisz.Wszystkie moje małe roślinki lądowały w doniczkach 6.5cm wys i średnic 8cm (czasem w szklance musztardówce :D ) wytrzymywały w nich rok. Z tego co widzę na zdjęciu srednica Twojej doniczki to ok 12cm albo więcej.Roślina zamiast iść w gore rozwinie za bardzo system korzeniowy.
Trzymam kciuki za Twoje pomysły i życzę powodzenia ;:215
Teresa
------------
Moje Kwiaty w hydroponice
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andziax Haim zaczęłam spryskiwac grudniaka.Przyznam się ze wkurza mnie niemożliwość poprawienia postu w ciągu kilku minut. Mozna pomyslec ze nabijam sobie ilosć :evil: Jestesmy tylko ludżmi i można o czymś zapomnieć.
Teresa
------------
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Teresko, zobaczysz jak mu to pomoże, trzymam kciuki za Twojego grudniczka :uszy
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
diodas1
500p
500p
Kontakt:

Post »

Dzięki Teresko za tę poradę. ;:196 Chyba rzeczywiście przedobrzyłem bo ten kubełek po farbie ma wewnątrz średnicę 18 cm a wysokość samego keramzytu 8 cm. Wszystko dlatego że z informacji internetowych o Stevii wynika że przy dobrych warunkach rośnie z niej krzaczysko o wysokości metrowej i tak samo rozłożyste. Do ślicznotek zresztą nie należy bo wygląda jak koszmarny chwast ogrodowy ale za to jest słodka bardziej niż cukier.

Nie mogłem się powstrzymać i kontrolnie pożarłem jeden listek z małych jeszcze roślinek które zakupiłem żeby sprawdzić czy sprzedawca mówił prawdę o jej walorach smakowych. Nawet nie nakłamał zbytnio. Trzeba tylko pilnować żeby dorosły już krzak nie rozwijał kwiatów (obskubywać je) bo wtedy zakrada się goryczka.

W każdym razie wybrałem taki płaski a szeroki pojemnik bo bałem się że mała doniczka po prostu przewróciłaby się od samego patrzenia. Teraz rozwiążę to już lepiej dla innych sadzonek które doczekały się dość brodatych korzeni i upominają o posadzenie w keramzycie. Zacznę na razie rekwirować pojemniczki po różnych mlecznych wynalazkach, chociaż i tak w niedługim czasie zamówię dość dużą partię czarnych doniczek produkcyjnych do innych celów. Część z nich przystosuję do hydroponiki. Miałem zamówić tylko kwadratowe ale w takim razie kupię też trochę okrągłych bo będzie je łatwiej ustabilizować w jakimś pojemniku osłonowym. To że rośliny w akwaponice mogą żyć nawet w tak małych doniczkach jest dla mnie cenną wiadomością.
W moim przypadku lepiej jest pracować z ujednoliconym formatem doniczek bo wówczas zrobię sobie na kolanie jakiś szablon i samo perforowanie pójdzie sprawniej.
Zajrzę też do sklepu ogrodniczego gdzie mają różności do oczek wodnych. Wiem że rośliny wodne w oczkach i akwariach też często sadzi się w takich ażurowych doniczkach. Może coś niedrogiego a zgrabnego wpadnie mi w oko i nie trzeba będzie dziurawić samodzielnie.
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Diodas....oj przedobrzyłeś z rozmiarem doniczki :D .Mimo że stevia jest dużym krzakiem małe szczepki wsadzamy na początku do malutkich doniczek.Potem to już sobie poradzisz "pomysłowy Dobromirku" :D
Teresa
------------
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08

Post »

Witaj Teresko
Ja u Ciebie już byłem raz,później podglądałem wątek dziś przeczytałem od 1 do ostatniej stronki. :D
Pochwalę się,że mam już 2 roślinki w hydro od "małego" jutro do hydro pójdzie paprotka a raczej sadzonki tylko muszę dokładnie opłukać z ziemi.
Moje hydro jest prowizoryczne bo wkłady sam robiłem nożem wycinałem dziury.
Za dużo wody nalałem bo wyczytałem,ze max to do 3,5 cm,więc teraz nie podlewam.Niestety wskaźnika nie mam,więc to tylko na oko podlewanie,ale poziom wody łatwo sprawdzić bo wyciągam wkład z osłonki i widać.

A tu moje roślinki
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ewelina8005
1000p
1000p
Od: 24 lip 2009, o 12:50

Post »

fajne roślinki,jak ładnie rosną ;:63 ;:63
jak nazywa się ta druga?
x-M-8
---

Post »

Ewelinko ta pierwsza to pachira a druga diffenbachia picta. :wink:
Awatar użytkownika
m@jk@
500p
500p
Od: 9 wrz 2009, o 03:23
Kontakt:

Post »

hehe a mi sie podobają te opisy diodasa potrafi rozbawić samymi opisami, a ciekawie to dopiero pewnie jest w rozmowie z nim :) :;230 :;230 :;230
Czy człowiek nie umiejący liczyć, który znalazł czterolistną koniczynę, ma też prawo do szczęścia?
Poszukuję Calatea crocata i Calathea wavestar, rufibarba
Zapraszam do mnie
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Miro..no proszę i pod irlandzkie" strzechy" :D trafiła hydroponika.Niezmiernie sie cieszę i jestem godna podziwu że przeczytałeś od deski do deski mój wątek.W związku z tym znalazłeś odpowiedzi na wiele pytań dotyczących uprawy hydroponicznej.Z tego co zobaczyłam na zdjęciach sądzę że pokusisz się o więcej roślinek.Zyczę Ci powodzenia i pochwal się swoimi nowościami.Brak wskażnika sprawia tylko że trzeba wyciągać wkład ale cóz to za problem,prawda?Może z czasem "dorobisz" :) się oryginalnych wkładów i wskazników.
I niech mi ktoś powie ze hydroponika nie jest wielką frajdą.

M@jk@ podzielam Twoje zdanie o Diodasie znakomity z niego gawędziasz i "pomysłowy Dobromirek" :D
Teresa
------------
x-M-8
---

Post »

Tereniu do hydroponiki przymierzałem się od dłuższego czasu.
Na dzień dzisiejszy mam difcię ,pachirę i wczoraj paprotka dołączyła do kolekcji.
Wczoraj zeszło mi kilka godzin z czytaniem i faktycznie dużo informacji przyswoiłem.

Z czasem na pewno powiększy się hodowla hydro,wskaźniki i oryginalne wkłady pewnie zakupię już w kraju bo tutaj nie widziałem takich rzeczy. :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W prawdzie do Swiąt jeszcze daleko ,ja w związku z wyjazdem jużt teraz pragnę złożyć życzenia WSZYSTKIM FORUMOWICZOM

Radosnych świąt Bożego Narodzenia, rychłego spełnienia każdego marzenia. Ciepła, wiary i życzliwości, a w Nowym Roku znalezienia miłości.A roslinki niech rosną i cieszą Wasze oczy.
Teresa
------------
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Tereniu, jeżeli wyjeżdżasz to życzę Ci szczęśliwej podróży i równie szczęśliwego powrotu.
Za życzenia świąteczne i noworoczne serdecznie dziękuję. ;:196

I również Tobie życzę Szczęśliwych Pogodnych i Ciepłych Świąt Bożego Narodzenia
oraz spełnienia wszystkich marzeń w nadchodzącym Nowym Roku!
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
diodas1
500p
500p
Kontakt:

Post »

Teresko Wytężam zachrypnięte z lekka gardziołko i też popiskuję Wesołych Świąt. Roślinki w wodzie wytrzymają bez Twojego udziału. Gorzej z nami ;:98 Odpoczywaj zdrowo i uważnie rozglądaj się wkoło a może przy okazji upolujesz jakiś atrakcyjny zielony okaz do swojej kolekcji. Nie mam oczywiście na myśli żadnego ufoludka :;230
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”