Ogródkowe rozmaitości.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródkowe rozmaitości.

Post »

Kto się jeszcze nie zdecydował na różę Iceberg ,chciałam ją pokazać ,jak wyglądała w moim ogrodzie

Obrazek

kwiaty śnieżnobiałe ,z brązowymi pręcikami powodują ,że można na tę różę patrzeć bez końca,

Obrazek

kwitnie całe lato,z małą przerwą,pędy ma prawie bezkolcowe,
Obrazek

Obrazek
POLECAM
Na koniec róża Fashion ...bardzo wdzięczny kolor no i te pręciki... :roll:

Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

chatte pisze:Neluś, jeśli wahasz się między pęcherznicą Diabolo i berberysem, to zdecydowanie doradzam Ci berberys. Pęcherznice sa piękne, ale to wielkie krzaczyska, nie do Twojego ogródka :(
Wiem, bo mam.

Izuś
po zastanowieniu stwierdziłam podobnie jak Ty.Nie ma co wykopywać berberysu dosyć już wiekowego,który ma już swój kształt ,a i kolor jest interesujący,kwiaty ma cuchnące,ale na szczęście krótko kwitnie... :) Trzeba stwierdzić ,że pęcherznica jest pięknym krzewem.Może ,gdy kupię sobie dodatkową działkę...,ale kiedy to będzie... :?: :roll:

Z kretami ciągle nie daję sobie rady...,w rurki nie chcą się złapać ,grządki rozkopane...mam ich serdecznie dosyć. :(
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Krety się wyszkoliły, rurki zapychają i dają dyla :lol:
A różyce :shock:
Właśnie wczoraj liczyłam na szybko, ile tego tatałajstwa się zmaterializowało u mnie w ogródku... wyszło coś koło 20 sztuk :shock: a tak sie zarzekałam jeszcze latem :oops: :lol:
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

z kretami walczyłam i walczę od rurek, karbid a teraz łapki - złapał się jeden ale działka zryta, od 4 dni nie ma nowych nor, czy uciekł nie wiem, sąsiad złapał wcześniej u siebie 4 i ma spokój, łapki nastawione zobaczymy czy to już koniec czy tylko gdzieś się przyczaił.

Nelu raczej igliwie z modrzewia lepiej usunąć, czytałam że są raczej porażone, ale może ktoś bardziej znający temat jeszcze coś podpowie.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Alionuszka pisze: Izuś piękna róża ,ale raz kwitnąca i niedostępna u nas :roll:
Neluś jak wiesz.. dla nas to 'no problem'
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu chodzi Ci o róże?Jeżeli tak to życzę kolejnych 20 to wciąga ,jak narkotyk...a jest taki wybór :roll:

Taro jestem już zdesperowana i zrobię to ,co Ty.Dzisiaj nie sprawdzałam ,czy coś się złapało...Jutro się okaże :?
Igły z modrzewia tam ,gdzie się dało to usunęłam,a reszta -trudno przecież pensetą nie będę zbierała... :;230

Izuś jak będziemy chciały ,to nawet spod ziemi wytrzaśniemy... :;230
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alionuszka pisze:
Izuś jak będziemy chciały ,to nawet spod ziemi wytrzaśniemy... :;230
Neluś ... powiedz tylko nazwę i gdzie jest..
damy radę :)

moje róże właśnie mijają Pszczynę ... i jadą do Rzeszowa ... będą około 3 w nocy
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izuś koniecznie, jak dostaniesz ,podaj nazwy swych piękności.Chyba nie planujesz bezsennej nocy z tego powodu :?: :lol:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alionuszka pisze:Izuś koniecznie, jak dostaniesz ,podaj nazwy swych piękności.Chyba nie planujesz bezsennej nocy z tego powodu :?: :lol:
nie..juz jestem spokojna :) właśnie idę spać..
róze już są w dobrych rękach :)

Neluś podam ... albo jutro późną nocą (bo jakas kumpela z LO chce sie spotkac ze mna a ja mam czas po 20 :( ) albo w srode..ale napisze :) obiecuje ...
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Nelu, Iceberg piekny! Moj tez pieknie kwitl, choc chyba nie az tak obficie. Ale kwiaty byly praktycznie caly czas, nawet teraz wisza jakies niedobitki. Ja uwielbiam ten zapach - delikatny, ale urzekajacy :D

Jak lapiecie te krety? Co to za lapki? Kojarze tylko rurki. Pytam, bo sasiadka z przeciwka pokazywala mi u siebie spora ilosc kopcow. U nas poki co nie ma, ale moze to tylko kwestia czasu :roll:

Podobno pulapek nie wolno dotykac, trzeba przez cos brac do reki, zeby zapach nie zostal :roll:

Aha - berberysy uwielbiam - podobaja mi sie i liscie, i roznorodnosc odmian, i fakt, ze ladnie daja sie formowac :)
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Iza,Nela - kon iec kuszenia-przynajmniej w tym roku.

Igły modrzewia na pewno nie są pożadane(Hania też o tym pisala) ale musiałabym mieć odkurzacz ogrodowy a takiego nie posiadam.Z moich obserwacji (15 letnich) wynika,że wielkiej szkody te igły nie czynią(a mam dużą ich warstwę,bo rośnie przy samym płocie).Róże pięknie kwitną,iglaki są w dobrej kondycji a hosty też nie gina.Jedynie z trawnika M zgrabia je i wyrzuca.

A- i jeszsze o kretach-Nelu byłaś na inspekcji u Gagawi-widziałaś ten księżycowy widok-tam dopiero kreciska dały popis swoich możliwości.U nas to pestka. ;:196
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57

Post »

Na razie tymi kretami zbytnio się nie przejmuję-dewastują lichy trawnik, co innego jak wlezą na nową rabatkę różaną :evil:
więcej szkody przynoszą nornice i zajączek, który upodobał sobie korę z jedynego u mnie drzewka- brzózki parasolowatej :roll:

Czy mszyce, które teraz oblazły wierzchołki pędów różanych nie żyją, czy tylko udają :roll: ? Zahibernowane może...?
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza dobrze ,że z różami wszystko OK ,będę czekać na nazwy :)

Dominiko moja Iceberg też ma pąki ,jak dalej będą wiosenne temperatury to może się jeszcze rozwiną... :roll:
Rurki na krety mają na końcach wygięte zapadki,kret wchodząc nie ma drogi wyjścia...Potem taką rurkę z zawartością przenosimy daleko poza działkę i wypuszczamy stworzenie ...,niech ryje ile chce :;230
Do zakładania pułapek ubieram gumowe rękawiczki...
Nic to nie daje , tak jak napisała Gośka ,zapychają ziemią rurki i dają dyla
Zostały mi jeszcze odstraszacze dźwiękowe..., :?

Aniu
igliwia wysprzątałam tyle ile się dało,a u Grażynki nie byłam,ale dla mnie to żadna pociecha,że trawnik jej krety zryły,współczuję :roll:

Grażynko krety w trawie ,lepsze zło,ale jak trawnika ledwo co ,jak u mnie ,to ich wyczyny są dobijające :(
Mszyce zlikwiduj paluszkami... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

gagawi pisze:Na razie tymi kretami zbytnio się nie przejmuję-dewastują lichy trawnik, co innego jak wlezą na nową rabatkę różaną :evil:
więcej szkody przynoszą nornice i zajączek, który upodobał sobie korę z jedynego u mnie drzewka- brzózki parasolowatej :roll:

Czy mszyce, które teraz oblazły wierzchołki pędów różanych nie żyją, czy tylko udają :roll: ? Zahibernowane może...?
Grażynko, wystarczy, że owiniesz pnie drzewek siatką dla drobiu (Casto, Obi) i zajączek będzie zmuszony poszukać sobie innej stołówki :roll:
Z krecikami też bezskutecznie walczę, ale zauważyłam, że nie lubią jak się im regularnie rozgrabia kopce... powolutku się przemieszczają.
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Neluś co z Twoją pamięcią-obie byłyśmy podziwiać pergolę a ja co rusz w kretowisko wpadałam -jeszcze mówiłam o ziemi,że będziemy ją zbierać SKS?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”