Moje skarby
- Wanda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje skarby
Doliczyłam sie bodaj 10 nowych pędów na Phalaenopsis. Z tego przynajmniej 6 całkiem nowych. Niektóre jeszcze nie przestały kwitnąć, a już puszczają następne. Może zakwitną na Święta? Najbardziej mnie cieszy rosnący pędzik na odratowanym niespodzianku.
Lubię to oczekiwanie i emocje - jaki będzie? Rosnie też pęd kwiatowy Dendrobium Phalaenopsis białemu z amarantowym środeczkiem. Właściwie, to on jest taki leciutko kremowy. To bedzie jego pierwsze kwitnienie u mnie. Nobile bielusieńkie na jednej z psb zaczyna od samej góry wypuszczać zielone guleczki. Może tez zakwitnie?

- grazka2211
- Od: 14 paź 2008, o 11:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wando ale u Ciebie się dzieje że ocho.Jak tam biały o średnich kwiatkach zaczyna kwitnąć czy każe nam jeszcze poczekać?
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
- Wanda
Jeszcze nie zakwitł, pąków jak na razie widzę 8. Wolno mu idzie, ale to chyba sprawa temperatury. Nie włączam jeszcze ogrzewania, bo mam 19 stopni w mieszkaniu. Gdyby była wyższa, to zapewne szybciej by zakwitł.
- Wanda
Czas dokonać wpisu w mój storczykowy pamiętnik. Biały jeszcze kwiatów nie rozwinął. Zółtawy, prezent imieninowy od dzieciaków kwitnie od czerwca w najlepsze, a ponadto wypuszcza pędzik boczny. Reszta niestety przekwitła, ale mam wysyp nowych pędów kwiatowych i bocznych. Cieszy mnie to bardzo, szczególnie, że będą kwitły dwa niespodzianki. Zrobiłam dziś kilka fotek. Pędziki na Phalaenopsis wyglądają podobnie, więc nie robiłam wszystkim zdjęć. Pęd kwiatowy wypuściło Dendrobium Phalaenopsis białe z amarantowym środeczkiem i ....... Cambria, którą kupiłam rok temu, z przeceny po kwitnieniu. Bardzo jestem ciekawa jej kwiatów. Dwa cosiki ma ogromniaste Dendrobium Nobile, więc jest nadzieja na kwitnienie. Nowy nabytek, Cattleya zdecydowała wypuścić nowy przyrost. Już ma ok. 1 cm. Cała reszta przyrasta w nowe listki i korzonki. Sabotki też, tyle, że uparciuchy za nic nie chcą zakwitnąć.
Teraz kilka fotek.

Teraz kilka fotek.

Widzę, że wszystko u Ciebie rośnie jak na drożdżach :eek:
Wando, az miło patrzeć
!
Dużo optymizmu w Twoim poście. Też jestem ciekawa jaka okaże się cambria. No i Dendroium
Kwitło już u Ciebie ?

Dużo optymizmu w Twoim poście. Też jestem ciekawa jaka okaże się cambria. No i Dendroium
Kwitło już u Ciebie ?
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- Wanda
Zarówno Nobile, jak i Dendrobium Phalaenopsis kupione byłe już przekwitające, więc będą to ich pierwsze kwitnienia u mnie na nowych przyrostach.
- grazka2211
- Od: 14 paź 2008, o 11:15
Jak miło pooglądać takie fotki
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
-
- 1000p
- Od: 17 cze 2008, o 19:02
Wandziu sabotki podlej wodą w której moczyły się skorupki od jajek zobaczysz , że zakwitnie. Twoje storczyki mają sporo pędów kwiatowych , będzie kolorowo.
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Ooo....jakie piekne fotki. I pędziki na nich, dzięki nim wiem, że moje falki też będą mieć pędziki...a ja myślałam, że korzonki do góry im rosną hihi...
Dendrobium nobile z tymi zaczątkami paczków bardzo ciekawie wygląda.
Dendrobium nobile z tymi zaczątkami paczków bardzo ciekawie wygląda.
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Pędy, pędziki, przyrosty to to co lubimy najbardziej 

Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- Wanda
Pędy i pędziki rosną, listki, korzonki też. Za tydzień lub dwa powinno rozwinąć kwiaty białe Dendrobium Nobile oraz białe z amarantowym środeczkiem Dendrobium Phalaenopsis. Być może też Phalaenopsis Pandor, który ma najdłuższy pęd kwiatowy. Ponieważ kwitnie mi w tej chwili tylko jeszcze Encyclia, to zobaczywszy takie cudeńko za jedyne 15 zł i z 6 nowymi przyrostami - nie mogłam odmówić sobie przyjemności, a właściwie nagrody związanej z rzucaniem palenia.

- renata75
- 1000p
- Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Wandziu, gratuluję rzucenia nałogu, a prezent śliczny sobie zrobiłaś, myślę że co miesiąc Ci się taki należy.
Pozdrawiam :P
Pozdrawiam :P
Nowy zakup cudowny 
Gratuluję i trzymam kciuki za rzucenie palenia, wiem jakie to ciężkie, bo sama nałogowo wypalałam 2 paczki dziennie.... w styczniu będzie 4 lata jak nie palę

Gratuluję i trzymam kciuki za rzucenie palenia, wiem jakie to ciężkie, bo sama nałogowo wypalałam 2 paczki dziennie.... w styczniu będzie 4 lata jak nie palę

- Wanda
Oj ciężko! Strasznie ciężko! Szczególnie, gdy się paliło przez...... o matko! .... to już prawie 40 lat!
Kupiłam sobie E papierosy, erzac, to nie to samo
Kupiłam sobie E papierosy, erzac, to nie to samo