Trawy pampasowe

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lut 2008, o 01:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Trawa pampasowa...

Post »

Zabezpieczenie powinno być ok.
Wczesnym osłanianiem nie zmuszasz rośliny do przygotowania się do zimy. Przymrozki to taki stymulator do różnych procesów fizjologicznych mających na celu przetrwanie cięższych czasów...
Z literatury wynika, że dobrze by było, aby stanowisko było osłonięte i wyniesione. Urbański proponował metrowej wysokości kopce.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja będę miała pampasówkę.
Będę i tyle.
I będę próbowała ją przezimować. Jeśli padnie - spróbuję po raz kolejny. I kolejny.
Zachorowałam na nią przez Markussch01 - zakochałam się w jego pampasówce :P
Nie mam miejsca ale chyba uda mi się pomieścić chociaż dwie. Jeśliby jakimś cudem ( nie jestem zbyt dbałą ogrodniczką )
przeżyły obie to będę miała problem :;230
Uparłam się i koniec.

I proszę nie obrażać kogoś ( M.S) kto żartuje sobie ale rad udziela chętnie i to dobrych.
Poznałam Mariusza przy okazji i udzielił mi tylu rad że nie dałam rady wszystkich spamiętać :D

Nie mam ( jeszcze ) pampasówki ale mam róże i pamiętam co Hanka55 pisała że MUSZĄ się przyzwyczaić
do niskich temperatur i okrywać dopiero gdy temperatura ustali się na stałym poziomie -5 stopni.
A nie jeśli tylko spadnie na -5.
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

No i kolejne cenne uwagi! Brawo! Moja pamp. była z początku na wzniesieniu (ale nie- 1m!), ale... moje wzniesienie się osiadło :oops: :( Wydaje mi sie , że jest dość dobrze zdrenowana. Będę obserwować prognozy pogody, aby zareagować w porę; choć i dac też trochę czasu roślinom na adaptację do zimowych temp.
Czyli chciałabym powiązać ze sobą uwagi i Mariusza, i coma/(y?)95
Dzięki za wszelkie wskazówki! ;:138
Alice
200p
200p
Od: 28 mar 2009, o 10:20

Post »

A ja swoją okrywam przy temperaturze - 10 C ale wszystkie trawy były przeze mnie siane. Młode trawy wysiane w tym roku do tej pory są na tarasie bo póki co temperatura nie spadła - 10 C. Zdaję sobie jednak sprawę ,że natury nie da się przechytrzyć choć może nowa odmiana by coś dała.
Póki co, trawy w gruncie zimują już któryś rok z rzędu ale nie zaryzykowałam posadzenia ich przy stawie
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A u mojej dalszej sąsiadki pampasówka posadzona przy oczku rosła kompletnie niezabezpieczona i czarujaca swymi wiechami przez 3 lata. Ubiegłej zimy( może to się też stało podczas kwietniowych przymrozków) już nie przetrzymała...
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Skąd się bierze mit o zabójczych przymrozkach (wiosennych i jesiennych)? Przymrozki mogą co najwyżej uszkodzić liście, nie zabiją rośliny. Którejś wiosny zdarzył się przymrozek w maju. Obserwowałem zmiany na miskancie olbrzymim - młody przyrost zmarzł... Po 2 tygodniach roślina się zregenerowała... Wspominałem wcześniej, że nie schowałem tropikalnej trawy cytrynowej. Było kilka dni przymrozków, przy gruncie zdarzyło się przez dwa czy trzy dni co najmniej -7 a teoretycznie ona nie wytrzymuje poniżej +4. Straciła wszystkie liście. Obciąłem, poszła na parapet. Po tygodniu pojawił się nowy przyrost...
Pampasówka ma sztywne i grube liście, budzi się dość późno, więc dla niej przymrozki to "pikuś" :lol:
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

dkny pisze:A u mojej dalszej sąsiadki pampasówka posadzona przy oczku rosła kompletnie niezabezpieczona i czarujaca swymi wiechami przez 3 lata. Ubiegłej zimy( może to się też stało podczas kwietniowych przymrozków) już nie przetrzymała...
Nie wiem jaka jest żywotność pampasówki.Niektóre trawy trzeba dzielić i odmładzać, bo inaczej też nie odbija po którejś kolejnej zimie, a kwietniowe przymrozki nie grają tu żadnej roli.
Moje pennisetum po kilku latach odbiła tylko na obrzeżach kępy (środek suchy), ale już w poprzednim roku słabiej kwitła.Gdybym ją wtedy zostawiła bez wykopania i oddzielenia młodych odrostów, to po następnej zimie pewnie by nie odbiła.Trawy nie są 'bezobsługowe' jak twierdzą w niektórych pisemkach ogrodniczych. Co kilka lat trzeba je ( przy pomocy silnego chłopa i łomu nieraz) wykopywać i dzielić.
Żywotność zależy od rodzaju gleby, im wilgotniejsza tym szybciej trawa padnie.Widocznie u sąsiadki przy oczku miała za wilgotno.
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze, że piszecie o żywotności traw i o tym, że trawa pamp. budzi się późno. Będę to miała na uwadze wiosną. Mariuszu, a "późno" to kiedy tak mniej więcej? Żebym potem znów nie panikowała, że mi nic nie wschodzi :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Końcówka kwietnia, ale wszystko zależy od przebiegu temperatur.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
albercik
200p
200p
Od: 4 lis 2009, o 18:05

Post »

Tak wygląda moja pampasówka teraz (troszkę słabe zdjęcia ale to nic.. :) )

Zdjęcie zostało usunięte z hostingu.
bab...
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękna ta Twoje roślina pokojowa :D Czy w sezonie też rośnie w donicy?
albercik
200p
200p
Od: 4 lis 2009, o 18:05

Post »

W tym sezonie do połowy lata rosła w ogrodzie ... potem wsadziłem ją do donicy i dalej stała w ogrodzie a teraz schowałem do ganku i stoi..
Awatar użytkownika
falkenburg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2009, o 23:38

Post »

Tak wyglądała nasza w zeszłym roku. Tegoroczne jeszcze nie zgrałem ale kwiatostanów jest więcej.

Obrazek

Ma to być 'Pumila', ale chyba nie do końca tak jest, z dwóch posiadanych jedna dorasta do około 2 m a druga znacznie ponad 2 m.

Znajomy ma taką:

Obrazek

Obrazek
Ale nie wiemy jaka to odmiana. Może czysty gatunek?
Małgorzata i Krzysztof
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Z przewieszającymi się kwiatostanami podobnymi do trzciny to egzemplarz męski.Prawdę mówiąc szukam właśnie takiego :roll: ... kupując sadzonkę nigdy się nie wie na jaki trafi.
Awatar użytkownika
falkenburg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2009, o 23:38

Post »

A być może. Roślina ta została otrzymana z nasion zakupionych w zwykłym sklepie ogrodniczym.
Małgorzata i Krzysztof
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”