Uratowane storczyki (Art) :)
Re: Uratowane storczyki (Art) :)
Renatko, na wiosnę będę przesadzać, bo bardzo się rozrosła i za ciasną ma doniczkę, więc wszystko możliwe 

Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- renata75
- 1000p
- Od: 5 kwie 2008, o 16:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Asiu, to ja już się do Ciebie uśmiecham

- EWA K
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sty 2008, o 23:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Asiu, a co to było za paskudztwo, jak wyglądało ? czym to wytłukłas?Dodam jeszcze, że walczyłam w międzyczasie z chorobą na jej liściach, ale udało się opanować
Od kiedy jest u Ciebie Dtps Kenneth Schubert ? Nie mogę znależć dokladniejszych inormacji o jego uprawie (oprocz tego, ze jest wrażliwy na zbyt duzą ilość wody), znalazłaś może jakieś dane o jego pielęgnacji, długosci/częstotliwości kwitnienia ? Widziałam tego storczyka na wystawie, był też w sprzedaży, ale w niezbyt dobrej kondycji

Ewo, mam akurat zdjęcia tego choróbska.
Najpierw myślałam, że to zbyt jasne stanowisko spowodowało zmiany na liściaiach, bo storczyk stał
na oknie południowo-zachodnim. Myślę jednak, że to była jakaś choroba:

Naprzód na końcówkach niektórych liści pojawiały się takie kropeczki.
Następnie, jak na drugim zdj. liść żółkł i odpadał.
Nie mogłam spryskać całej rośliny środkiem przeciwgrzybiczym, bo miała już gąszcz pączków i nie chciałam ich zniszczyć.
Poobcinałam więc koncówki porażonych liści skalpelem, zabezpieczając cięcia cynamonem,
Podłoże przelewałam roztworem miękkiej wody z kroplami popularnych u nas czeskich "Citrokapek"
czyli wyciągiem z pestek grejpfruta. W/g instrukcji roztwór dla roslin sporządza się w dawce 30 kropli na pół litra letniej wody.
Te zabiegi pomogły. Zjęcie poniżej przedstawia obecny stan storczyka. Widoczne poprzycinane liście.

Co do Dtps Kenneth Schubert, mam go od wakacji. Roslinę kupiłam w znakomitej kondycji.
Nie zauważyłam jakichś specjalnych wymagań ze strony storczyka. Traktuję go dokładnie tak samo jak falenopsisy.
A kwitnie do tej pory. Jedne kwiaty przekwitają, a już tworzą się kolejne pączki
Najpierw myślałam, że to zbyt jasne stanowisko spowodowało zmiany na liściaiach, bo storczyk stał
na oknie południowo-zachodnim. Myślę jednak, że to była jakaś choroba:

Naprzód na końcówkach niektórych liści pojawiały się takie kropeczki.
Następnie, jak na drugim zdj. liść żółkł i odpadał.
Nie mogłam spryskać całej rośliny środkiem przeciwgrzybiczym, bo miała już gąszcz pączków i nie chciałam ich zniszczyć.
Poobcinałam więc koncówki porażonych liści skalpelem, zabezpieczając cięcia cynamonem,
Podłoże przelewałam roztworem miękkiej wody z kroplami popularnych u nas czeskich "Citrokapek"
czyli wyciągiem z pestek grejpfruta. W/g instrukcji roztwór dla roslin sporządza się w dawce 30 kropli na pół litra letniej wody.
Te zabiegi pomogły. Zjęcie poniżej przedstawia obecny stan storczyka. Widoczne poprzycinane liście.

Co do Dtps Kenneth Schubert, mam go od wakacji. Roslinę kupiłam w znakomitej kondycji.
Nie zauważyłam jakichś specjalnych wymagań ze strony storczyka. Traktuję go dokładnie tak samo jak falenopsisy.
A kwitnie do tej pory. Jedne kwiaty przekwitają, a już tworzą się kolejne pączki

Pozdrawiam, Joanna
- EWA K
- Kontakt:
Oj to dobrze, że choróbsko uciekło. Wyglądało nieładnie. Ale teraz jest już PO. Jak długo utrzymują się kwiaty Masdevalli ? Ona chyba sukcesywnie wypuszcza kwiaty?
No to zdradź może skąd pochodzi Twoja błękitna piękność?Roslinę kupiłam w znakomitej kondycji.
Jak długo utrzymują się kwiaty ? Nie potrafię odpowiedzieć, bo różnie. zależy to od jej humoru
Wymienia faktycznie sukcesywnie.
A błękitna piękność w rzeczywistości nie jest błękitna. Zależy jak się zrobi zdjęcie.
Trochę eksperymentowałam, zmieniając ustawienia aparatu fot. (nic nie jest poprawiane w Photoshopie)
:

Zdjęcie pierwsze ma przekłamany kolor, drugie rzeczywisty. A storczyka mam dzięki Rafaelowi

Wymienia faktycznie sukcesywnie.
A błękitna piękność w rzeczywistości nie jest błękitna. Zależy jak się zrobi zdjęcie.
Trochę eksperymentowałam, zmieniając ustawienia aparatu fot. (nic nie jest poprawiane w Photoshopie)

Zdjęcie pierwsze ma przekłamany kolor, drugie rzeczywisty. A storczyka mam dzięki Rafaelowi

Pozdrawiam, Joanna
-
- 500p
- Od: 19 sie 2008, o 21:59
Witam po długiej przerwie
aż miło oko zawiesić na tak pieknych i zadbanych okazach

- EWA K
- Kontakt:
... a to ciekawe! Na wystawie był Dtps Kenneth Schubert i był tak błękitny jak na pierwszym zdjęciuZdjęcie pierwsze ma przekłamany kolor, drugie rzeczywisty

- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
Joasiu masdevallia piękna aż
Dtps Kenneth Schubert rewelacyjny i jak poeksperymentować to wychodzi inny kolorek. Świetny
Ja też go mam ale mój jeszcze nie kwitł. Może kiedyś

Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Jest cudowny. A fioletowe storczyki rzeczywiście wychodzą jako niebieskie, ja tak mam z moją Vandą w kratkę. Ale takiego Dtps. chciałabym mieć. Są na orchidgarden. Kwiatki ma bardzo małe czy raczej nie?
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Art...bardzo ciekawy ekperyment z tymi fotkami. Czy niebieski czy delikatny odcień fioletu oba mi się podobają 

- EWA K
- Kontakt:
W kolorze fioletu na wystawie widziałam niezwykle podobny Doriteanopsis Purple Gem 'Blue Gem'. Marysia nie wytrzymała i kupiła tę roślinkę na stoisku. Zauważyłyśmy różnicę w kolorze, delikatną, ale jednak. Mam zdjęcia obu storczyków, ale w innym komputerze. Przy pewnej wprawie da się uzyskać zdjecie zgodne z rzeczywistością. Najczęściej takie przeklamania wychodzą mi przy zdjęciach wand.

Ewuniu, chętnie zobaczę Twoje fotki 'Schubercika' z Wystawy
A może masz trochę zdjęć do pokazania w wątku o relacjach z Wystaw
Orchideomaniak, nieraz myślałam gdzie sie podziewasz ...? Na szczęście pasja storczykowa Ci nie przeszła
Dzięki za odwiedziny
Aniu, będę czekać cierpliwie razem z Tobą na kwiatuszki 'Kenneth Schuberta', bo widzisz - są tu różne obserwacje kolorystyczne. Zobaczymy jaki będzie Twój.
A co do tego, że zakwitnie, nie mam wątpliwości
Dusia, już pytałaś kiedyś o wielkość kwiatów. Ok. 4 cm. A tak przy okazji - pięknie kwitną Ci Vandy

A może masz trochę zdjęć do pokazania w wątku o relacjach z Wystaw

Orchideomaniak, nieraz myślałam gdzie sie podziewasz ...? Na szczęście pasja storczykowa Ci nie przeszła

Dzięki za odwiedziny

Aniu, będę czekać cierpliwie razem z Tobą na kwiatuszki 'Kenneth Schuberta', bo widzisz - są tu różne obserwacje kolorystyczne. Zobaczymy jaki będzie Twój.
A co do tego, że zakwitnie, nie mam wątpliwości

Dusia, już pytałaś kiedyś o wielkość kwiatów. Ok. 4 cm. A tak przy okazji - pięknie kwitną Ci Vandy

Pozdrawiam, Joanna
Ale świetnie wyprowadziłaś z choroby tego storczyka
Widać, że mu u Ciebie jest dobrze

Widać, że mu u Ciebie jest dobrze

-
- 500p
- Od: 19 sie 2008, o 21:59
Hehe taka pasja storczykowa łatwo nie przechodzi ;) sam nie wiem gdzie się podziewałem ;)Art pisze:Orchideomaniak, nieraz myślałam gdzie sie podziewasz ...? Na szczęście pasja storczykowa Ci nie przeszła![]()
Dzięki za odwiedziny