Ogródek KaRo cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Agdula
200p
200p
Od: 16 kwie 2007, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

aha, miałabym jeszcze jedno pytanie do Ciebie..jeśli można... ( a właściwie 3 pyt.)

Ja teraz kończę budowę domu a co za tym idzie zaczynam zakładać ogród... Ostatnio obserwuję, że jest taka moda aby zakładanie ogrodu zlecic firmie. W okół mnie pojawiają się opinie, że tylko takie ogrody są ładne ( ja mam wprost przeciwne zdanie) ale są tacy co tak mówią...i to wcale nie mało.. I moje pytanie...czy Ty sama tworzyłaś swój ogród?

Następną rzeczą, którą chciałabym wiedzieć...to czy stosowałaś pod rośliny specjalną folię?

I trzecie pytanie...czy stosujesz jakieś nawadnianie ( chodzi mi o to podziemne)?

Wszystkim rzeczą o które pytam ...jestem przeciwna... ale w okół spotykam się z zachwytami na ten temat.... Pytam Ciebie...ponieważ liczę się ze zdaniem ludzi, którzy w danej kwesti wywarli na mnie duże wrażenie. A tak właśnie jest z Toba i Twoim ogrodem.

:)

Będę wdzięczna za odpowiedź ...bo bardzo mnie ciekawi, Twoja opinia.
Agdula
Mądrość wabi-sabi: Nic nie jest doskonałe, skończone ani wieczne.
W prawie dzikim ogrodzie ...
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Aczkolwiek jestem jeszcze na forum - to już teraz nie jestem w stanie opisać Ci wszystkiego. ;:41
Jutro a własciwie dzisiaj ale nieco póżniej.....
Oczywiście ,z przyjemnością podzielę się z Tobą moimi doświadczeniami i przemyśleniami .
Dobrej nocy ... :D
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Więc Agdulo to wygląda tak.
Wszystko w moim ogrodzie jest wytworem mojej wyobraźni poza oczkiem to męża sprawa.
Nie korzystałam z niczyich usług ,ale rośliny wielokrotnie zmieniały miejsca nasadzenia.
Najczęśćiej patrzyłam z wysokości Ip na swoją pracę i widziałam,że to mi nie pasuje lub to lub tamo.
Albo notowałam sobie jak to widzę i robiłam to następnego dnia albo od razu biegłam przesadzać i zmieniać.
Ziemię przywiezioną do ogrodu i tę pochodzącą z wykopu stawu rozplantowaliśmy nadając orientacyjny kaształt tej podniesionej części.
Wspólnie ustawiliśmy schodki i te dwa kamienie po ich bokach.Stoją one na płytach chodnikowych.
Pozostała robota jest wyłącznie moją robotą.
Murek jest ustawiony bez żadnej wylewki ani specjalnego podsypywania czy utwardzania terenu.
Po prostu przesuwałam się z robotą w lewo od schodków układająć kamienie i obsypując je ziemią a potem mocno ale to mocno podlałam.Kiedy wszystko opadło znowu grabiłam ziemię wyrównując teren.
Tuż przy stawie i na skarpie kamienie były po prostu przeze mnie przenoszone i rzucane .
Dopiero w chwili sadzenia roślin obsypywałam je ziemią lub uzupełniałam miejsca między poszczególnymi kamieniami i sadziłam.
Dla lepszego efektu kamienie powinny być zagłębione w ziemi na ok. 1/3 wysokości.

Nie stosowałam pod rośliny nic szczególnego ani specjalstycznego.
Zaopatrzyłam się w kilka worków kwaśnego torfu i obornika i to wystarczyło na początek.
Kiedy sprowadziłam jakąś roślinę kwasolubną np.Kiścień ,Andromedę w wykopany dla niej dołek sypałam garść czy dwie torfu i ją sadziłam ubijając wokół ziemię i mocno podlewając.
Jeśli to były inne rośliny w dołek sypałam garść obornika i zasypywałam 10 cm warstwą ziemi i dopiero wtedy sadziłam roślinę.
Oczywiście trzeba się liczyć z pewnymi pomyłkami i potknięciami - ja również takich nie uniknęłam.
Pewnej jesieni zadołowałam iglak i krzewuszkę a w następnym roku już nie pamiętałam o tym i rosną w swoich donicach aż do dzisiaj bo wyjęcie ich z tych pojemników mogłoby się żle skończyć.
Finanse a własciwie ich brak jest powodem dla którego nie mam automatycznego systemu nawadniania .
To dobry wynalazek ale niekonieczny .Gdybym mogła sobie jednak na to pozwolić skorzystałabym .
Podziwiam różne ogrody ,zachwycam się nimi ale nie chciałabym by to ktoś stworzył za mnie mój ogród.
Planowanie ,kupowanie i wykonanie to niesamowita przyjemność.
Był czas,że sprowadzałam korę i podsypywałam ja na rabatach - miało być elegancko i praktycznie.
Wyszło inaczej.Zapaskudziłam sobie ogród Szczawikiem rożkowatym a usuwanie z niej chwastów ,które i tak rosły na potęgę wcale nie było dla mnie przyjemnością.Wolę typowe gracowanie i usuwanie chwastów.Jednak to kwestia czasu i możliwości.
Jeśli się zdecydujesz pomyśl o położeniu maty ogrodniczej na którą będziesz sypać korę.
Jeśli posadzisz zakupioną teraz krzewuszkę - o przeciętnej wielkośći - kwiaty będziesz mieć już w następnym roku a za dwa lata to już duży kwitnący mocno krzew.
Posadzone teraz rośliny powinnaś wiosną zasilić Azofoską i czekać na ich wzrost i kwiaty.
Myślę,że odpowiedziałam na wszystkie Twoje pytania - jeśli nie - pytaj mnie do oporu. :D
Awatar użytkownika
kasia176
100p
100p
Od: 2 sie 2007, o 10:19

Post »

KaRo, spędziłam dziś mnóstwo czasu w Twoim ogrodzie :-) Matko, ależ Ty masz piękny ogród! Jak dżungla :shock: Tyle pięknych roślin tak doskonale zestawionych, piękne oczko i ta huśtawka wśród roślin. No cudnie po prostu! Ale tak sobie myślę, że pracy włożyłaś tam mnóstwo. Gratuluję, aczkolwiek z lekkim ukłuciem zazdrości :wink: Pozdrawiam :D
Pozdrawiam wiosennie
Kasia
Zapraszam do mojego ogródka
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Dziękuję za komelinę.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Jeszcze zdjęcie w rozmiarze makro...

To naprawdę cudowna roślina :D

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Piękna ta komelina KaRo, a jak ją zimujesz?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
leda16
200p
200p
Od: 28 lut 2007, o 16:14

Post »

Śliczny ogród Karo, aż żal, że nie mam czasu aby obejrzeć go od początku. Nie spodziewałam się, że hortensja "kosmata" moze osiągnąć aż 3 metry wysokości. Mam w ogrodzie taką samą odmianę i rzeczywiście, z małego, zasuszonego chucherka wyrósł dorodny, na razie 70 cm. krzew. Tylko tegoroczna susza trochę go sponiewierała.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

kogra pisze:Piękna ta komelina KaRo, a jak ją zimujesz?
:D :D :D :D
Mojego sposobu :oops: nie polecam Grażynko!

Natomiast literatura mówi ,że należy wykopywać na zimę (w momencie zasychania rosliny czyli w końcu września), zimować w chłodnym, przewiewnym miejscu, w torfie , trocinach lub przesypane piaskiem.
Można też potraktować ją jak roślinę jednoroczną.
Podobnie zatem jak dalie czy paciorecznik.
Awatar użytkownika
Agdula
200p
200p
Od: 16 kwie 2007, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję Tobie KaRo za dpowiedź ;:2

Widzę sporo podobieństwa.
Ja chciałabym sobie sama urzadzić ogród...co też pomalutku robię. Wiem jakie rośliny mi się podobają i jakie chce mieć, a resztę roślin.. wymyślę później.

Natomiast wkurzaja mnie ludzie, którzy twierdzą, że samemu nie mozna zaprojektowac ładnie ogrodu, że koniecznie trzeba wziąść firmę... w moim otoczeniu jest wiele takich osób.
Uważam, że jest na pewno kilka firm z prawdziwego zdarzenia...i tu można się spodziewać efektów...ale wiele firm....hm....to powielający się standard..... trawka i naokoło fala z iglakami i krzaczkami.... nuda.,..

Ok ..ale nie o tym chciałam napisać..

Ja w swoim ogrodzie nie chcę nawadniania.... w przeciwnieństwie do mojego małżonka... ja podobnie jak Ty przesadzam dość często rośliny.... zmiana koncepcji...ot co.. :wink: i nie chciałabym wkopywać się w wąż... :wink: z moich skromnych doświadczeń wynika... że przez pierwsze parę lat..trzeba podlewać intensywnie...jednak jeśli rośliny się rozrosną... i podrosną..podlewanie prawie nie jest knieczne.

Zresztą stara szkoła naszych babć mówi... że nie można za częśto podlewać i po trochu...bo rośliny nie szukają głęboko wody a co za tym idzie nie rozrasta się w głąb system korzeniowy. Przy lekkim aczklwiek częstym podlewaniu, korzenie tworzą się płytko pod powierzchnią i nie są zdolne same znaleźć wodę.

Maty również nie chcę widzięć w moim ogrodzie... jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić...takich sztuczności w ogródku...
Pielenie przecież podwojduje spulchnianie ziemi.

Zresztą jak założe sobie tutaj mój temat ogrodu..to opiszę...co myślę...na razie nie zakłądam... bo tych paru roślinek to pewnie na djęciach by wcale widac nie było...

Będę co jakiś czas się Ciebie radzić...bo jak pisałam jesteś dla mnie guru w tematach ogródkowych.
Twój ogród jest tak piękny, że codziennie muszę do niego zaglądąć.

Miałabym prośbę...jakbyś robiła więcej fotek... jako widoczków ...jestem ciekawa Twoje ogródu o każdej porze roku...jak komponują się barwy.. Fotografowanie pojedynczych okazów też jest super...ale ja zawsze się wzriszam i rozmarzam jak ogądam Twoje ujęcia grodu..taki zdjęcia które przedstawiaja szerszy obszar.
Spróbuj jeszcze zrobić jakąś fotkę..
Jestem ciekawa jak Twój ogród wygląda o zmierzchu jak pod wieczór..a najbardziej na jesieni i zimą...

Pozdrawiam Cię serdecznie i jeszcze raz dziękuję za Twoje informacje :D :D :D
Agdula
Mądrość wabi-sabi: Nic nie jest doskonałe, skończone ani wieczne.
W prawie dzikim ogrodzie ...
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Namawiam Cię jednak serdecznie do założenia swojego wątku ogrodowego.
Tam możesz wstawiać nie tylko zdjęcia gotowych rabat,przecież równie dobrze mogą tam być Twoje pomysły w formie opisowej ,porady czy szkice....
Dzięki temu zbierzesz wszystko co będzie dotyczyło Twojego ogrodu w jednym miejscu.
Ale to będzie Twoja decyzja... :D
Oczywiście będę pokazywać mój ogród o różnych porach roku i dnia...ale jest on malutki i już mocno zarośnięty,co mnie bardzo cieszy.
Masz rację dorosłe rośliny ,siedzące w gruncie nie wymagają częstego ich podlewania.
Tegoroczne lato sprawiło,że podlewałam ogród dotąd 3 razy - to żaden wysiłek ,to przyjemność.
A tak wyglądał on dzisiaj.
Deszczowe impresje

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Grzegorz B

Post »

Pięknie, pięknie, pięknie.... ;:1 ;:1 ;:1
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Krysiu przedostatnie zdjęcie - bomba. :shock: :D :D :D
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Figo - mimo deszczu paulownia nie wygląda szczególnie - ale odbija po cięciu i ma ogromniaste liście.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Bardzo ładne te deszczowe impresje, chociaż tak sobie myślę,że deszcz mógłby sobie już odpuścić . Znowu tęsknię za słoneczkiem , a Ty ? ;:3
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”