JÓZEFIE- dziękuję za odwiedziny i za pozdrowienia. Chyba znalazłeś inną drogę do swojego ogrodu, bo nie zaglądasz do Nokłów, ja, mimo chłodów nadal przebywam na działce, do zimy zaplanowane mam jeszcze dużo prac w ogrodzie, ciągle wierzę że jeszcze będzie ciepło.
Z wierzbą, skorzystam z Twoich rad, jest przymocowana do 2-3 palików, gdyż czasami wiatr ją przechyla, być może że gałązki wypuszczone z podkładki wzmocnią system korzeniowy.
URSZULKO- dziękuję za odwiedziny w naszym ogrodzie,czego, jak czego, ale zdjęć z ogrodu nie brakuje, lubię fotografować rośliny w ogrodzie.Kalmia w naszym ogrodzie rośnie trzeci rok, i dopiero w tym roku miała pierwszy raz kwiaty, rośnie ona wśród innych kwasolubnych w lekkim zacienieniu.
SYLWKU- dziękuję za odwiedziny, rzeczywiście, październikowa zima narobiła trochę szkód, ale nic na to nie poradzi, obawiam się tylko o jedno drzewo głóg , wiatr i śnieg, złamał drzewko tuż przy ziemi, ciekawe, czy odbije wiosną z korzenia.
W ogrodzie rośnie ponad pięćset gatunków i odmian drzew, krzewów i iglaków. Prezentując swoje roślinki jednocześnie robię inwentaryzację roczną, bo niestety, nie tylko przybywa w danym roku nowych roślin, ale i czasami niektóre ,zazwyczaj z przyczyn chorobotwórczych padają. Na szczęście są to pojedyncze przypadki.
GENIU- dziękuję za odwiedziny, no nie, kiedyś skończyć się musi, ogród ma ograniczone wymiary, fakt, podejrzewam że prezentacja będzie trwała całą jesień i zimę, przerywana od czasu do czasu aktualnymi zdjęciami z ogrodu. Mam wykupiony abonament w Fotosiku i trzeba go w pełni wykorzystać.
AGNIESZKO- dziękuję za odwiedziny, na rabacie przy ścieżce rośnie ponad setkę krzewów i iglaków, najwięcej na tej rabacie jest nisko rosnących cyprysików,wszystkie różnią się od siebie.
MONS- dziękuję za odwiedziny, obejrzałem Twoje roślinki, i odpisałem Ci na Twoim wątku. Mam jedną laurowiśnię, drugą usunąłem, rosła w pełnym słońcu i nieciekawie wyglądała, a mnie było potrzebne miejsce pod nową sadzonkę. Na prezentację laurowiśni przyjdzie czas, proszę o trochę cierpliwości i oglądać inne moje roślinki.
EWO,JANINO- dziękuję za odwiedziny,a........ trzeba Ci było z Nami Forumowiczami było zaczynać, przewidywać nie potrafisz, czy co? Wiążąc się z Tym Forum powinnaś przewidzieć że niedługo będziesz musiała anektować kolejne podwórko, kolejną działkę.
Współtworzenie Naszego Forum , to jak lawina śnieżna, czy chcesz, czy nie, zaczynasz się toczyć razem z lawiną, Tak samo z Naszym Forum, wystarczy zajrzeć do Niego, a ono ciąga , jak lawina i już się człowiek nie stara z Niego wydostać.
Cieszę się że mimo zimy na dworze, roślinki dotarły w zadowalającym stanie,polej je trochę bo na podróż nie były za bardzo podlewane.( i tak ciężka paka, po co jeszcze kilogram,czy dwa wody).
Roślin w ogrodzie (tych do sadzenia) jest wiele kilogramów, cieszę się że moglem się z Tobą podzielić, gdybyś tylko jeszcze mieszkała tak blisko jak ELSI, lub nawet GRAŻYNAROSA.
MARYLO- dziękuję za odwiedziny i za życzenia imieninowe. Każda z prezentowanych roślinek (pokazana w całości) posiada nazwę( często niepełną, bo sam nie wiem nazwy odmiany), rok sadzenia, oraz miarkę o wysokości 35 cm. w oparciu o która można ocenić rzeczywistą wysokość rośliny.
Iglaki są ładne, ale to nie tylko zasługa dostarczanego pokarmu roślinom, ale również i ochronie grzybobójczej oraz owadobójczej.
Dzisiaj będzie przerwa w prezentacji roślinek, bo miałem drobną awarię komputera i chwilowo są niedostępne zdjęcia roślin do prezentacji.
Na szczęście w aparacie zostały ( nie zgrane do komputera) aktualne zdjęcia ogrodu. Oto jesienno-zimowe zdjęcia ogrodu: