Ranczo Nokły cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ranczo Nokły cz.3

Post »

EWO- dziękuję za odwiedziny, w naszym wątku ogrodowym zebrało się już trochę zdjęć i różnych informacji o ogrodzie i zapoznanie się z nimi zajmuję trochę czasu.Zaproszenie do naszego ogrodu nie jest ograniczone żadnym terminem czasu.

Kontynuacja zdjęć Rabaty przy Ścieżce

Zdjęcia ogóle części rabaty;

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
babij
100p
100p
Od: 26 cze 2007, o 18:14
Kontakt:

Post »

Pozdrowienia z Puław.
Remanenty w toku jak widzę.
Kolekcja piękna, bogata, skatalogowana i opisana.
Patrzę na Twoją Hakuro, podwiązaną i chcę Ci zdradzić mój sposób na stabilność wierzb szczepionych (Hakuro też miałem ale którejś śnieżnej zimy piżmaki mi zeżarły, znalezione resztki gałązek wsadziłem w mokry brzeg stawu i wyrosły formy naturalne).
Ja swoim wierzbom szczepionym pozostawiłem po jednym do dwóch pędów z podkładki, powoduje to lepsze ukorzenianie się i szybsze grubienie pnia.
Jak już uznam że podkładka jest dostatecznie gruba i stabilna, obetnę gałęzie.

Pozdrawiam.
Aby do wiosny.
Optymiści żyją dłużej.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

No i jestem z rewizytą :wit Tadeuszu, widzę, że zupełnie nowe zdjęcia pokazujesz, inne niż te które ogladałam jakiś czas temu z Twojego rancza. Dzisiaj bardzo grzecznie Ci się kłaniam - bo to przecież pierwsza wizyta - a następnym razem podpytam Cię o kalmię. Bo moja (świnka jedna) w ogóle nie chce kwitnąć! A u Ciebie piekny okaz :D
Pozdrawiam serdecznie - Ula
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Tadeuszu, pierwsza sprawa to spustoszenie w ogrodzie jakie zrobiła zima i śnieg, mam nadzieję, że straty da się odrobić, no poza wierzchołkiem tulipanowca, wielka strata. Zrobiłeś ostatnio pokaz wspaniałych egzeplarzy, które masz w swojej kolekcji, naprawdę nie musisz obawiać się jakiegoś większego skubania, bo miejsca póki co mają sporo :) chyba, że zaś rozrośnie Ci sie arsenał rośłin :) Ciekaw jestem, czy pokusiłeś się kiedyś o policzenie wszystkich odmian, które masz :?:
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Tadeuszkolekcja Twoich iglaków chyba się nigdy nie skończy . Boże ja musiałabym chyba wydzierżawić jeszcze ze dwie takie działki żeby to tylko z jednej Twojej rabaty posadzić .
Zazdroszczę Ci tego ogrodu i tej przestrzeni ale tak pozytywnie nie złośliwie. :wit :wit :
Genia
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Tadeuszu ślicznie prezentuje się Twoja rabata przy ścieżce, przepiękne iglaczki, dzięki takim roślinkom na dziłeczce jest pięknie o każdej porze roku :D
Awatar użytkownika
Mons
100p
100p
Od: 19 sty 2009, o 10:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tadeuszu mam prośbę -mógłbyś zajrzeć do mnie i pomóc odszyfrować moją nn . Dopiero u Ciebie zoabczyłam lekkie podobieństwo do kalmii . Co Ty na to ??
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Tadeuszu,czyli w Nokłach kilkanaście kilo roślin mniej z powodu wyekspediowania na zachód?muszę dokupić działkę!
A rzeczywiście iglaki Twoje są do nieskończoności.I różnorodne i zadbane.
Awatar użytkownika
Mons
100p
100p
Od: 19 sty 2009, o 10:34

Post »

Bardzo dziękuję Tadeuszu za pomoc. Czekam więc na zdjęcie Twojej laurowiśni podczas prezentacji rabat.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Mons pisze:Bardzo dziękuję Tadeuszu za pomoc. Czekam więc na zdjęcie Twojej laurowiśni podczas prezentacji rabat.
Pozdrawiam
Ja również chętnie ją zobaczę.
Tadeuszu przyłączam się do życzeń sorki, że przegapiłam.
A iglaki masz śliczne, pokazuj i koniecznie opisane :D
Pozdrawiam.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

JÓZEFIE- dziękuję za odwiedziny i za pozdrowienia. Chyba znalazłeś inną drogę do swojego ogrodu, bo nie zaglądasz do Nokłów, ja, mimo chłodów nadal przebywam na działce, do zimy zaplanowane mam jeszcze dużo prac w ogrodzie, ciągle wierzę że jeszcze będzie ciepło.

Z wierzbą, skorzystam z Twoich rad, jest przymocowana do 2-3 palików, gdyż czasami wiatr ją przechyla, być może że gałązki wypuszczone z podkładki wzmocnią system korzeniowy.

URSZULKO- dziękuję za odwiedziny w naszym ogrodzie,czego, jak czego, ale zdjęć z ogrodu nie brakuje, lubię fotografować rośliny w ogrodzie.Kalmia w naszym ogrodzie rośnie trzeci rok, i dopiero w tym roku miała pierwszy raz kwiaty, rośnie ona wśród innych kwasolubnych w lekkim zacienieniu.

SYLWKU- dziękuję za odwiedziny, rzeczywiście, październikowa zima narobiła trochę szkód, ale nic na to nie poradzi, obawiam się tylko o jedno drzewo głóg , wiatr i śnieg, złamał drzewko tuż przy ziemi, ciekawe, czy odbije wiosną z korzenia.

W ogrodzie rośnie ponad pięćset gatunków i odmian drzew, krzewów i iglaków. Prezentując swoje roślinki jednocześnie robię inwentaryzację roczną, bo niestety, nie tylko przybywa w danym roku nowych roślin, ale i czasami niektóre ,zazwyczaj z przyczyn chorobotwórczych padają. Na szczęście są to pojedyncze przypadki.

GENIU- dziękuję za odwiedziny, no nie, kiedyś skończyć się musi, ogród ma ograniczone wymiary, fakt, podejrzewam że prezentacja będzie trwała całą jesień i zimę, przerywana od czasu do czasu aktualnymi zdjęciami z ogrodu. Mam wykupiony abonament w Fotosiku i trzeba go w pełni wykorzystać.

AGNIESZKO- dziękuję za odwiedziny, na rabacie przy ścieżce rośnie ponad setkę krzewów i iglaków, najwięcej na tej rabacie jest nisko rosnących cyprysików,wszystkie różnią się od siebie.

MONS- dziękuję za odwiedziny, obejrzałem Twoje roślinki, i odpisałem Ci na Twoim wątku. Mam jedną laurowiśnię, drugą usunąłem, rosła w pełnym słońcu i nieciekawie wyglądała, a mnie było potrzebne miejsce pod nową sadzonkę. Na prezentację laurowiśni przyjdzie czas, proszę o trochę cierpliwości i oglądać inne moje roślinki.

EWO,JANINO- dziękuję za odwiedziny,a........ trzeba Ci było z Nami Forumowiczami było zaczynać, przewidywać nie potrafisz, czy co? Wiążąc się z Tym Forum powinnaś przewidzieć że niedługo będziesz musiała anektować kolejne podwórko, kolejną działkę.

Współtworzenie Naszego Forum , to jak lawina śnieżna, czy chcesz, czy nie, zaczynasz się toczyć razem z lawiną, Tak samo z Naszym Forum, wystarczy zajrzeć do Niego, a ono ciąga , jak lawina i już się człowiek nie stara z Niego wydostać.

Cieszę się że mimo zimy na dworze, roślinki dotarły w zadowalającym stanie,polej je trochę bo na podróż nie były za bardzo podlewane.( i tak ciężka paka, po co jeszcze kilogram,czy dwa wody).

Roślin w ogrodzie (tych do sadzenia) jest wiele kilogramów, cieszę się że moglem się z Tobą podzielić, gdybyś tylko jeszcze mieszkała tak blisko jak ELSI, lub nawet GRAŻYNAROSA.

MARYLO- dziękuję za odwiedziny i za życzenia imieninowe. Każda z prezentowanych roślinek (pokazana w całości) posiada nazwę( często niepełną, bo sam nie wiem nazwy odmiany), rok sadzenia, oraz miarkę o wysokości 35 cm. w oparciu o która można ocenić rzeczywistą wysokość rośliny.

Iglaki są ładne, ale to nie tylko zasługa dostarczanego pokarmu roślinom, ale również i ochronie grzybobójczej oraz owadobójczej.

Dzisiaj będzie przerwa w prezentacji roślinek, bo miałem drobną awarię komputera i chwilowo są niedostępne zdjęcia roślin do prezentacji.

Na szczęście w aparacie zostały ( nie zgrane do komputera) aktualne zdjęcia ogrodu. Oto jesienno-zimowe zdjęcia ogrodu:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Tadeusz będzie jeszcze trochę cieplej niż w ostatnie kilka dni, ja tam wierzę, bo mi ciepło potrzebne.
Ciepło to pojęcie względne, ale teraz ten przeszywający na wylot wiatr potęguje uczucie chłodu. :roll:
Miałam liście ładnie ułożone pod drzewami, to nie miałam czasu zgrabić, teraz moje liście u sąsiadów, a u mnie jakieś obce :lol:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Ślicznie ten berberys się przebarwia...
Ja tez mam nadzieje ze będzie jeszcze ciepło i będę mogła dokończyć prace a jeszcze ich sporo,cały tydzień nie wychodzę z domu,dopadła mnie grypa i trzeba się kurować a liście fruwają i fruwają :D ...
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Tadeuszu aktualne zdjęcia piękne , w słoneczny dzień jesień też ma swoje uroki .
Ty z iglakami a ja z kwiatami będę miała zdjęć do wiosny .
Choć mój ogródeczek mały. Ja też płacę za fotosik więc nie mam problemu, chyba że znowu coś nowego wymyślą i już nie wyofuję zdjęć żeby moje wątki nie były smutne .
Genia
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Jesień też u Ciebie śliczna....nie ma co ;:138
A to zdj bardzo mi się podoba..... :D choć to mrozik :wink:
Obrazek