Kasiu, bardzo mi się podoba drugie zdjęcie i te cienie kwiatków na ścianie! Storczyki oczywiście też piękne, ale to oczywiste! ;)
Super, że d.nobile Ci pachnie- one wszystkie są pachnące? A d.phalaenopsis?
Dziękuję za miłe słowa
Czy wszystkie D. typu nobile pachną tego nie wiem, bo to różowe to moje jedyne.
A co do D. typu phalaenopsis to niektóre też są pachnące. Np. Moje zielone - Anna Green pachnie i to dość intensywnie.
Czasem można też spotkać pachnącą hybrydę Phalaenopsis. Z tego co się zorientowałam to wybierając w sklepie warto wsadzać nosek w żółte . Ten ze zdjęcia poniżej pachnie. Jest w typie Phalaenopsis Canary. Ale zapach wg mnie nie jest zbyt przyjemny.
Jest cudny, tak ładnie wygląda oświetlony słoneczkiem...
A z moich żółtych tylko 1 pachnie, ma teraz pędzik. Ładny zapach mają też Phal. valera no i oczywiście Liodoro.
Piękny ten żółty, podobny do jednego z moich (lubię takie kolory), z tym, że mój nie ma cętkowanej warżki.
Ja mam 6 pachnących Phal. hybryd: dwa pomarańczowe (jeden pachnie jakby różami), dwa żółte ( 1.zapach słodki, mdły, 2. delikatny też słodkawy), jeden kremowy wanilek (o takim zapachu) i jeden bordowy w kremowe plamki (zapach nieokreślony, intensywny). Wszystkie mają kwiaty woskowe. tzn. trochę mniejsze niż u innych Phal., grubsze, z warżkami pozbawionymi wąsów.
narszcie znalazłam czas i zajżałam do ciebie. Masz wspaniałą i różnorodną kolekcję. Na pierwszej stronie a trzecie zdjęcie, co to za storczyk bo ma niesamowity kolor. W moi stylu. Twój Paphiopedilum z potrójnymi kwiatami też jest na mojej liście ale jeszcze czekam czy moje próbne mi zakwitną. A to D-Nobile też takie mam i rzeczywiście pięknie pachnie. życzę dalszego powodzenia w piełęgnacji twoich ulubieńców.
Cieszę się, że do mnie zaglądacie. Joane, na trzecim zdjęciu w pierwszym poście jest Cambria. Nie była oznaczona, ale myślę, że to Colmanara Massai Red. Cambrie są bardzo łatwe w hodowli. Bez problemu zakwitają . Dlatego polecam Ci je szczerze.
Dziękuję kasiu za odpowiedź, ja mam dwie Cambrie jedna jest nawet w moim wątku na zdjęciu a inna rozwija się i czekam na kwiat, prawdopodobnie jest żółta. Ale twoja mi się szczególnie podoba i na pewno będę taką szukać, tym bardziej że te inne się u mnie dobrue czują i ta jedna zakwitła więc mogę sobie pozwolić na kolejne.