Ogródek AGNESS cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek AGNESS cz.4

Post »

Aguś, u mnie słońca mają niewiele i pewnie dlatego słabo kwitną... ale tak jak pisałam, trzymam je dla tych liści :lol: :lol: Ładnie się komponują z rh :)

Isiu, odpowiem- zawsze zostawiałam na zimę i ścinałam bardzo wczesną wiosną, bo one jeszcze przed krokusami i przebiśniegami wyłażą z ziemi, czasami w grudniu. W tym roku musiałam z nimi zrobić porządek już teraz, bo mokry śnieg całkowicie je połamał.
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55

Post »

Dzięki dziewczyny :D to w takim razie zostawiam do wiosny (jeśli śnieg ich nie zetnie).
Awatar użytkownika
izabell12
500p
500p
Od: 23 lip 2009, o 11:34

Post »

Śliczne widoczki. Najbardziej spodobały mi się te słoneczniki w wazonie przykryte śniegiem - jak z obrazka :)
A w ogrodzie mojej mamy domek wróżek jest schowany...
Zapraszam Ogród Izabell
Izabell
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

AGNESS pisze:Isiu rozchodniki zawsze zostawiam na zimę, moim zdaniem one pięknie wyglądają jak stoją w śniegu takie baldachimy :D Obcinam je dopiero wiosną :D
Popieram w pełnie, rozchodniki mam pierwszy rok, dzięki uprzejmości gospodyni tego wątku i już od końca sierpnia zaczęły mnie zachwycać, a gdy spadł śnieg, byłam wprost oczarowana.
Rozchodnik Agness w moim ogródku
Obrazek
dzięki
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agness u Ciebie to nawet jesień jest pięknie kolorowa! Tylko pozazdrościć takiej jesieni. Czy Ty chciałaś ode mnie nasiona powojnika tanguckiego? Jeśli tak to podaj adres na pw i czekaj na listonosza :D
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Agnieszko może i niektóre zasypiają ale dużo roślin trzeba zniszczyć i to mnie boli i nie
mogę się cieszyć jesienią ale muszę się z nią pogodzić.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44

Post »

Aguś u mnie bergenie też się przebarwiają, według mnie to raczej kwestia stanowiska a nie odmiany.

Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Danusiu , moja życiowa dewiza jest podobna , jak czegoś nie można przeskoczyć to trzeba obejść.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Agnieszko, prześliczna jesień w Twoim ogrodzie pomimo deszczów. A bergenia faktycznie ślicznie Ci się przebarwia.
Moja jakoś nie chce choć mam ją na różnych stanowiskach bardziej albo mniej nasłonecznionych. Więc może to też kwestia odmiany.
Czy udało Ci się podgonić ogrodowe prace w tym tygodniu, tak jak planowałaś ?
Uściski na przemiły dzień :wit :wit :wit
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izo , ja również zachwycam się tym bukietem słoneczników w śniegu, widok faktycznie niesamowity :D
:D
Magduś bardzo się cieszę, że rozchodnik Ci się przyjął i już tak pięknie zakwitł, już niedługo będziesz miała piękną dużą kępę , a one faktycznie niesamowicie zdobią ogrody w jesienne dni :D

Izuś ja bardzo chcę powojnika tanguckiego, tylko nie wiem, czy mam cierpliwość na hodowanie z nasion, chyba po prostu wykażę się lenistwem :oops: i kupię sadzonkę 8-)

Danusiu na szczęście wiosna rozwieje wszystkie nasze jesienne smuteczki i znowu piękne młodziutkie roślinki zaczną nas cieszyć swoim pięknem:D

Dorotko, bardzo możliwe, że i stanowisko i odmiana ma coś do powiedzenia w tej kwestii :D ja wiosną przesadzę sobie część bergenii na cienistą rabatę, ponieważ już mi się zbyt mocno rozrosła i zaczyna zagłuszać inne kwiaty. Tak więc dołączy do ciemierników, zawilców i host :D A jesienią zaobserwuję, czy się przebarwi :D

_oleander_, całkowita racja :D

Wiesiu w przyszłym roku będę miała tę samą odmianę bergenii i w cieniu, tak więc zaobserwuję :D U mnie raptem 2 dni były piękne, a dziś cały czas leje, ale troszkę w ogrodzie zdążyłam popracować :D wysadziłam część host, przesadziłam clematis, zobaczymy, czy przeżyje, bo niestety mocno musiałam przyciąć mu korzenie, nawet nie miałam pojęcie, że kilkuletnie clematisy mają tak niesamowicie olbrzymią karpę korzeniową :shock: No i oczywiście obowiązkowe jesienią wycinanie przekwitłych bylin :?
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Zrobisz jak uważasz, ale on jest bardzo łatwy w uprawie. Jeśli jeszcze teraz lub wczesną wiosną wysiejesz nasiona to powinien w przyszłym roku już zakwitnąć. Ten gatunek nie potrzebuje tyle troski i zachodu co clematisy wielkokwiatowe.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Aguś wrócę do tematu bergenii :lol: , mam dwa krzaczki jeden w pełnym słoneczku liście przebarwione a w całkowitym cieniu liście nadal soczyście zielone :D .

Ja bawiłam się w zimowe wysiewy parapetowe , był tam też powojnik tangudzki który szybciutko urósł i jeszcze tego samego roku miał kilka kwiatuszków :heja , miałby więcej ale nie dopilnowałam i podsechł .
Pozdrawiam słonecznie
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izuś, jak on tak szybciutko rośnie i kwitnie, to pięknie uśmiecham się o nasionka :D Myślałam, że na kwiatuszki to trzeba czekać ze 2-3 lata, a jak tak szybciutko, to super, a z własnej nasionkowej hodowli cieszy najbardziej :D Mi on się podoba na równi z wielkokwiatowymi :D wspaniale wygląda cały obsypany kwiatuszkami, ja chciałabym posadzić sobie oprócz niego również jakiś alpejski, bo też mi się strasznie podobają takie niewielkie kwiatuszki w wielkiej ilości, i pięknie będą komponowały się żółciutki z fioletem :D

Eluś, więc okazuje się, ze słoneczko odgrywa istotną rolę w przebarwieniu :D A z wysiewaniem powojnika ja również poeksperymentuję, jeśli tak szybciutko rośnie i kwitnie, to warto spróbować :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiejsze widoczki z mojego jesiennego deszczowego ogródka :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Po stokrotkach i prymulkach można sądzic,ze to raczej wiosenny ogródek.Co to za żółta roślinka przed różami?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”