Trawy pampasowe

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dopływ powietrza musi być bo inaczej się sparzy. Ale mam wątpliwości co do mini szklarenki. W dzień będzie gorąco w słoneczne dni a w nocy mróz. Może w cieplejszych rejonach Polski to zda egzamin u mnie na pewno nie. Będę modził coś innego ostatecznie i tak skazana na zagładę ale poeksperymentować można. A jak przetrwa u mnie to będzie patent na okrywanie trawy pamp.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wysiewam nasiona na początku marca. Jak podrosną pikuje w doniczki 9x9 a w maju wystawiam na dwór. Mam w tym roku chyba ze 40 i jeszcze stoją pod folią ale na dniach trzeba zabrać do domu, bo podobno idze duże ochłodzenie.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Trawa pampasowa...

Post »

Czy trawy pampasowe mają dwa rodzaje kwiatostanów? Niektóre wydają się mieć wiechy takie lekko roztrzepane, zwieszające się podobne do trzcin, a inne bardziej zwarte wzniesione w górę :roll: Zauważyłam, że niektóre mają też węższe liście w kolorze sinozielonym, inne nieco szersze i jaśniejsze.Czy ktoś może wie, czy zależy to od sposobu rozmnażania - z nasion, czy przez podział :?:
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lut 2008, o 01:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Trawa pampasowa jest rozdzielnopłciowa. Wyselekcjonowane odmiany - o śliwkowatym kształcie kwiatostanu - to egzemparze "damskie". Męskie o bardziej pierzastym kwiatostanie (trochę podobne do miskantów) są niedoceniane. Dyskryminacja, niestety :lol:

Jeśli chodzi o rozmnażanie - odmiany wyłącznie wegetatywnie. Cenione przez mnie egzemplarze "męskie" mozna uzyskać wyłącznie z siewu.
Liście - roślina występuje na sporym obszarze, więc jest zmienna. Ze względu na kształt liścia wyselekcjonowano kilka odmian. Ja posiadam np. 3 paskowane o różnej szerokości liści. Kiedyś napiszę o nich więcej...
Dla ciekawości - 2 lata temu wyselekcjonowano w Holandii najmniejszy obecnie kultywar o wysokości z kwiatostanm zaledwie 70 cm. Nazywa się 'Vercor3', choć w handlu występuje także jako "mini pampas"
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za wyjaśnienia :) Mnie w takim razie bardziej przypadły do gustu i ostatnio oczarowały właśnie męskie, takie bardziej podobne do miskantów i mniej 'nadęte' :lol: .Mieszkam w cieplejszym rejonie kraju i chcę spróbować z tą trawą z siewu skoro jak piszesz można wyhodować w ten sposób męskie.Co by się stało gdyby teraz spróbować z siewem :wink: , czy lepiej czekać do wiosny :?:
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lut 2008, o 01:12
Kontakt:

Post »

Na siewie się nie znam - nie próbowałem. Pisywali tutaj zapaleńcy, którzy mieli takie sukcesy. Tak czy inaczej - sprawa nie kończy się na uzyskaniu sadzonek, bo na kwitnienie trzeba trochę poczekać. Czyli potrzymać we względnym cieple kilkadziesiąt sadzonek przez 2 sezony a po zakwitnięciu wybrać męskie.
Może lepiej poszukać kwitnącego, męskiego egzemplarza? Kiedyś taki kupiłem błędnie oznaczony jako 'Pumila'. Wyrosło toto na 3 m, kwiatostan był cudny. Niestety to przeszłość :(
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

Po ilościach łodyżek wnioskuję, że to niezły zbiór :)
Właśnie zastanawiam się, czy przed opatuleniem zimowym ściąć wiechy? Czy zostawić je ponad przykryciem :oops: :?:
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21

Post »

Moja trawa tak się już rozrosła, że nawet się nie zorientowała, że jej coś wycięłam.... ;:1

Ja bym wycięła (do wazonu), ale miejmy nadzieję, że odezwie się ktoś, kto ma doświadczenie z tą trawą w Polsce.
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przepraszam Aneto Nie zaglądałem do tego tematu kilka dni ale pokażę jak ja okrywam trawę.
Pierwsze to luźno związać w snopek Obrazek
Następnie robię konstrukcję pod folię
Obrazek Obrazek

I to cała filozofia osuszania ziemi w okół trawy. Trawa rośnie na niewielkim wzniesieniu więc deszczówka spływająca z foli nie podpływa pod trawę. W razie niewielkich przymrozków cały namiot przykrywam plandeką. Przy większych przymrozkach już trzeba okrywać sama trawę jak i ziemię w okół niej. Już teraz warto zabezpieczyć się w suche liście bo być może trzeba będzie ich dużo.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak, dobrze, ale... kiedy w takim razie podziwiać roślinę wszak dlatego się ja uprawia? Teraz pod namiotem, potem pod okryciem, wiosną ścięta, a zanim odrośnie...już chyba nie chcę pampasówki :? :(
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też się właśnie nad tym zastanowiłem i wychodzi, że u nas to gra nie warta świeczki - zanim do porządku się wykłosi na jesieni to trzeba ją okrywać. U mnie przezimowała wprawdzie bez większego okrywania, ale znowu nie zakwitła - i już sam nie wiem czy to dobra roślina do polskich ogrodów... :roll:
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Metoda rewelacyjna na osuszenie i zabezpieczenie trawy ale faktycznie widok nie najprzyjemniejszy.
Ile lat ma egzemplarz prezentowany na zdjęciu?
Właściwie chciałam zapytać ile zim przeżyła u Ciebie Januszu?
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ta trawa posadzona była wiosną 50 cm. siewka. Będzie to jej pierwsza zima. Miałem wcześniej niestety w ubiegłej zimy a w zasadzie jesieni padła. Byłem w podróży jak wyskoczył jednej nocy przymrozek -7*C i to wystarczyło. Później jeszcze długo nie było przymrozków ale trawa zmarzła. Przy tej temperaturze nie powinna zmarznąć ale była za mokra ziemi.Nikt się nie spodziewał, by na początku października będzie taki mróz. Jak zmarznie to trudno. U mnie są ostre zimy i przetrzymanie jej graniczy z cudem ale mam nowe siewki na wszelki wypadek. Mnie specjalnie nie zależy na tych wiechach czy pióropuszach same liście są piękne i będę sadził dla samych liści ale nie pogardzę kwitnącą trawką
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Czyli nie trzeba jej czymś okręcać, zabezpieczać tylko pilnować, żeny za bardzo nie zmokła? A jak z przycinaniem jej?
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To tylko początek zabezpieczania na zimę. Lepsze będzie jak nastaną przymrozki. Trawę ścinam dopiero wiosną.
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”