Mój ogródek - chatte, cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogródek - chatte, cz.7

Post »

Witaj Izuniu ;:196

Ale trafiłam :lol: tyle pięknych fotek i jesień taka cudna ;:109 Twoje miskanty odlotowe :wink:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, najlepszym sąsiedztwem dla róż jest lawenda! :D U mnie prawie przy każdej róży jest lawenda ... Właśnie uświadomiłam sobie, ze przy Chopinie nie ma :roll: Ale juz zaczyna mi kiełkować pomysł, gdzie ja przy Chopinie mogę ulokować, więc moze bedzie ;) :lol:
Hyzop tys pikny, ale lawenda niezastąpiona! :D
A chryzantema z patyczka, który chyba nawet nie miał 10cm. Sadziłam bez większych nadziei, a efekt przeszedł najsmielsze oczekiwania :D Już wsadziłam następny do ziemi, bo moze ktoś zechce ;)

Madziu, tego wyższego, zazwyczaj o bordowych wiechach (teraz miał jakieś bure), nie znam z nazwy. Kupiłam na All jako "miskanta chińskiego" . Ten niższy to cukrowy. Strasznie ekspansywny, ale piękny! One nie wyglądały jeszcze tak, jak potrafią, bo było za mokro i nie rozwinęły wiech. Teraz już wcale nie wyglądają :(
Trójsklepki mam dwie: jedna zmarzła i uschła błyskawicznie, a druga, ta ze zdjęcia, zżółkła trochę, ale jeszcze kwitnie :D

Jollllu, chyba rzeczywiście mam dar "ściągania" do siebie osób, o których myślę;)
Wczoraj własnie myślałam o Tobie. Nawet zaglądałam do Twojego wątku, ale było już bardzo późno i zabrakło mi sił na wpis :oops:
Staram się zawsze, zeby na zdjęciach było widać coś fajnego, bo inaczej nie warto było by oglądać zdjęć :D Ale to już ostatnie widoki. Jeszcze kilka zdjęć pokażę i potem będzie już tylko buro, albo biało ...
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izuniu Droga, a czy o mnie pomyślałaś i "ściągnęłaś" mnie do siebie ;:168
Popodziwiałam ogród, zdjęcia cudne, wszystkie roślinki bardzo mi się podobają, a najbardziej ta złocista chryzantema :D

AniaDS, o hyzopie mam podobne zdanie, co Iza :lol:
Najpierw o nim długo marzyłam nie mogąc kupić, a jak juz zagościł w moim ogrodzie, to aż tak bardzo się nim nie zachwycam, nooo, ładny, ale lawenda zdecydowanie baaardziej !!! Jak masz ograniczone miejsce w ogrodzie, to przemyśl temat :heja
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś alez u Ciebie piękna kolorowa jesień, wspaniałe chryzantemy :D i sumak tak pięknie się przebarwia, te drzewa są niesamowicie piękne :D Miskanty przed śnieżycą wyglądały bajecznie, kurcze jaka szkoda, że tak bardzo oberwały :(
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

chatte pisze:Aniu, najlepszym sąsiedztwem dla róż jest lawenda! :D U mnie prawie przy każdej róży jest lawenda ... Właśnie uświadomiłam sobie, ze przy Chopinie nie ma :roll: Ale już zaczyna mi kiełkować pomysł, gdzie ja przy Chopinie mogę ulokować, więc moze bedzie ;)
Iza ja właśnie dziś wsadzam róże na moją mini różankę i zapomniałam wypełnić luki między nimi lawendą.
A mam je przygotowane na innej rabatce. :heja
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Halinko, tym razem nie :oops: Ale wszystko przed nami :) :D
Chryzantemka jest taka złota, jak na zdjęciu. Śliczna! Bardzo się z niej cieszę :D

Aguś, cierpię z powodu tych miskantów, bo jeszcze nie zdążyły pokazać, co potrafią, a zostały "usieczone" :?
Kwitnie kilka chryzantem, jedna już przekwitła, a na dwie nadal czekam. Ciekawe czy zdążą? ...
Tulipanowiec na zdjęciu dopiero zaczął się przebarwiać. Teraz wygląda już inaczej. Pokażę jeszcze trochę zdjęć wieczorem :D

Aniu, nic straconego, jeszcze zdążysz je posadzić. A jak nie, to możesz zrobić to wiosną.
Ciekawa jestem, jak to będzie u Ciebie wyglądać latem :D
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Miskanty - klękajcie narody ;:138 :D te sprzed śnieżnego potopu oczywiście :) Izulek, a Ty je jakoś "ogarniasz" przed zimą czy corocznie tak nędznie kończą sezon ?
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38

Post »

Cudo chryzantema ,,aż się wierzyć nie chce ,że z badylka wyrosła ,,,ale czy zimowała w ziemi Izuniu ,
ja właśnie takich szukam ,ale jakoś nie mam szczęścia :(
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

lawendę już mam :D

dlatego szukam czegoś jeszcze innego, mam trzy centralne punkty w ogrodzie, chcę, żeby w każdym z nich było coś innego, lawenda, szałwia i ostróżki są w jednym zbiorze, w drugim będą czosnki ozdobne, został trzeci :D

kocimiętkę zamówiłam, mam nadzieję, że przyjdzie :D
Ewunia ma mi podesłać dzwonki :tan , szukam czegoś jeszcze do uzupełnienia.
ostrogowców szukałam ale nie ma nigdzie :roll:

no..
i wiadomo, że w każdym z tych punktow prym wiodą róże, a reszta to mają być dodatki :D
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39

Post »

Izuniu zdjęcia jesienne bardzo nastrojowe, chryzantema świeci jak słoneczko :D
Zdecydowanie bardziej podoba mi się zdjęcie - przed, niż - po..... chociaż obydwa ujęcia świetne ;:108
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39

Post »

AniaDS pisze:lawendę już mam :D

dlatego szukam czegoś jeszcze innego, mam trzy centralne punkty w ogrodzie, chcę, żeby w każdym z nich było coś innego, lawenda, szałwia i ostróżki są w jednym zbiorze, w drugim będą czosnki ozdobne, został trzeci :D

kocimiętkę zamówiłam, mam nadzieję, że przyjdzie :D
Ewunia ma mi podesłać dzwonki :tan , szukam czegoś jeszcze do uzupełnienia.
ostrogowców szukałam ale nie ma nigdzie :roll:

no..
i wiadomo, że w każdym z tych punktów prym wiodą róże, a reszta to mają być dodatki :D
Aniu starzec cudnie wygląda! Izuś wkleję u Ciebie, chyba się nie pogniewasz?

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Rzeczywiście przepięknie :shock: :!: jeszcze z tyłu fioletowe kłosy szałwii omszonej i full szczęścia... jak dla mnie :lol:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

Kocham lawendę.....mam też białą ale to nie to samo ;:185
mam też francuską....
ale z nią to gorzej z zimowaniem....muszę zadołować w szklarence
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

E tam, Ewuś, zaraz "klękajcie narody" :lol: Przecie mówię, ze nie zdążyły zabłysnąć :D
Mam je kilka lat i po raz pierwszy nie dotrwały do zimy na stojąco :(

Bogusiu, przyznam się: w ubiegłym roku w listopadzie przywiozłam malutki badylek z cmentarza i wsadziłam w ziemię. I zapomniałam o nim. Wiosną okazało się, że zyje i rosnie jak na drożdżach :D Jak Ci się tak podoba, to ten badylek, co teraz wsadziłam do ziemi - jak się przyjmie, bedzie Twój :D

Ewuś, zdjęcie "po" zrobiłam jedynie dla dokumentacji.
Chryzantema też mi się bardzo podoba. Jedyny naprawdę wesoły akcent w ogródku.

Czy na tym zdjęciu jest The Fairy? Rzeczywiście ładnie wygląda ze starcem. Cudne zdjęcie Ewuniu! :D

Aniu, Ewunia ma rację, rośliny o srebrzystych liściach- jasniejszych niż lawenda - też stanowią świetne tło dla róż różowych i czerwonych.
Starca mam pierwszy rok - posadziłam przy Reine des Violettes, a przy Papie Meilland rośnie bylica Stellera. Podoba mi się to zestawienie: Sadzę też białą gipsówkę (drobną) przy czerwonych różach.

Madzieńku, z tyłu - a za czym? Za chryzantemą? ;:185
Ona bedzie rosła ( przynajmniej w przyszłym roku) w pobliżu Indigoletty, ale nie wiem jeszcze co będzie w jej towarzystwie dominować :roll:

Grzesiu, tez mam białą - dostałam w prezencie, ale fioletowa lekarska jest najpiękniejsza ;) Dlatego mam ich kilka i kombinuję, czy nie dało by się wcisnąć gdzieś jeszcze jakiejś :lol:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Izuś nie oberwałam pąka z twojej / mojej różyczki - nie miałam sumienia.
Na razie rośnie w szklarni, więc może choć troszeczkę rozchyli płatki a potem oberwę.
Posadzony w donicy piołun chyba się przyjął bo zieleniutki i nawet puścił nowe pędy.
Więc chyba coś z niego będzie .
Jak podrośnie wiosną to potem wysadzę na rabatę.
A czy coś się przyjęło z tych marnych korzonków floksa ode mnie ?
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”