U Lesi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Re: U Lesi

Post »

Ja też myślę o założeniu podtrzymania. Sąsiad mnie instruował, że najlepiej (najtaniej, a całkiem skutecznie) to trzeba na akumulatorze samochodowym (on ma jakiś wielki, i dzięki temu może sobie podpiąć całkiem sporo rzeczy do tego). Tylko przeraża mnie, że bym musiała przerabiać eletrykę, żeby te kable wpiąć do podtrzymania :roll: Kompletnie się na tym nie znam, więc bez elektryka się nie obejdzie :roll:

Agregat jest fajny, ale te spaliny.... Wczoraj znajomi uruchomili agregat w piwnicy. Czuć było w domu, więc jak dla mnie - odpada :?
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dominiko - jeśli mogę Ci zareklamować mojego M., który uwielbia kabelki, sieci informatyczno-telefoniczne, elektrykę itp.
Coś by Wam doradził. Tak aby jeszcze bardziej zobrazować mojego M. - największym jego marzeniem są domy inteligentne, energooszczędne i najlepiej jakby miały ekologiczne rozwiązania np. Wojtek choruje na mały wiatrak na dachu - który stanowiłby alternatywne źródło prądu. Chyba jednak się nie obędzie bez tej kawki :roll:
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Joasiu,
To nas zaskoczyła pogoda, u mnie prąd tym razem był cały czas, a ja na szczęście byłam w domu, ale nie mogłam patrzec na tę zagładę ogrodu, do końca tygodnia mam zwolnienie, ja nie lubię zimna a tym bardziej o tej porze, juz tęsknie do wiosny

Joasiu piękne kwiatki pokazywałaś mniejmy nadzieje że jeszcze cos z nich będzie za kilka dni, rabatki super z tym ogrodzeniem, cięzka praca dała doskonały efekt, hostowisko super, widze że znajdujesz troszke czasu dla forumków
PS.
Mówiłam że taki M to skarb
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02

Post »

Sorry za "literówki"
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Kiedy tylko zajrzę do Twojego ogrodu aż miło zostać na dłużej. Mimo, że gł sezon z kwiatami już minął to i tak jest tutaj przyjemnie!
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu - mam nadzieję, że szybko wyzdrowiejesz, a wkrótce jeszcze nadejdą ciepłe dni przed nadejściem prawdziwej zimy... Jutro ma już być cieplej ;:3

Priamie - dziękuję za miłe słowa, tak mi się cieplutko zrobiło mimo pogody. Pamiętam o pw., postaram się odpisać na dniach :oops: tylko z tym czasem kruchutko...
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem czy nie za wcześnie - ale zaczęłam kopczykować rośliny, zwłaszcza powojniki i róże, które są u mnie w półcieniu. Ucieszyłam się bo okazało się, że mam sporo swojego kompostu - wymieszałam go z ziemią i powinna być z tego mięciutka, odżywcza pierzynka zimowa.
Przy okazji zauważyłam, że cebulki śnieżyczki i puszkini puściły zielony szczypiorek :evil: i co jak mam z tym fantem zrobić? ściąć? przecież zaraz ten szczypiorek zostanie ścięty przez mróz.
W planach mam kopczykowanie róż z słonecznej rabaty, obsypanie rabaty korą i agrowłóknina - pytanie co tak naprawdę obwijać włókniną. I jak zabezpieczyć różę sztamową, która w Ząbkach przemarzła u Asi i Danusi?
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Na szybko wpadlam zawiadomic, ze dzdzownice sa juz u mnie w wiatrolapie :D Czekaja grzecznie w donicy :wink:
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu, trawę przytnij, nic jej nie będzie, to trawa pancerna. Róże na pniu zabezpieczałam na dwa sposoby i już wiem, że noga okryta izolacją do rur, taką pianką, a głowa luźno włókniną lub workim jutowym zabezpiecza wystarczająco. Zmarzły mi te z nogą owiniętą tekturą i ściśle okręconą koroną. Może to przypadek, ta zima pokaże.
Zielone szczypiorki cebulowych sobie podziwiaj, i nic nie rób. U mnie też są, w ubiegłym roku też były, a wiosną wszystko kwitło.
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

Wiesz, z tym kopczykowaniem róż też zawsze mam jakieś perypetie. Teraz niby za wcześnie, ale jak nastąpi nagła zmiana pogody (jak właśnie nastąpiła) to ziemia podmarza, czasu brak, szybko robi się ciemno...krótko mówiąc dobrze jest się wcześniej przygotować. Właśnie dzisiaj woziłam kompost i usypywałam go dookoła krzewów takim kręgiem.
Kopczyki usypię później. Włókniną zabezpieczę pędy parkowych i krzewiastych oraz pnące. Wcześniej zwiążę sznurkiem,
opatulę włókniną i na niektóre dodam jeszcze gałęzie świerkowe.To będzie łatwiejsze niż obsypywanie ziemią.
Wielkokwiatowe dostaną tyko kopczyk, natomiast sztamowe...sprawdź giętkość pnia, jeśli da się przygiąć do ziemi, takim szerokim łukiem, to je przytwierdź do podłoża i usyp kopczyk. Ale ja sztamowych nie miałam i brak mi doświadczenia.
:lol: :lol: :lol: Zabezpieczanie róż na zimę to taki sprawdzian, dobrze byłoby zdać go...na 5?
Staram się jak mogę, ale i tak trudno przewidzieć jak zagra nam zima :lol:
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu, Vita - dziękuję za rady. Tak się pocieszam, że w zeszłym roku gdy doświadczenia miałam znacznie mniej, a zima była dość surowa - nic nie pomarzło... no prawie :wink:
Zobaczymy co będzie.
linki Lesi
aktualny
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Witaj, Joasiu :D Od mojej ostatniej wizyty rośliny bardzo urosły i zrobiło się naprawdę pięknie :)
Wydaje mi się, że jest za wcześnie na osłanianie roślin.
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

JLG pisze:Priamie - dziękuję za miłe słowa, tak mi się cieplutko zrobiło mimo pogody. Pamiętam o pw., postaram się odpisać na dniach :oops: tylko z tym czasem kruchutko...
Nie przejmuj się każdy z nas ma inne obowiązki i nie zawsze mamy czas na forum ;)
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniu - wiem, że trochę zbyt wcześnie na kopczykowanie... Boję się, że nie będę miała później czasu, a wolę choć delikatnie podsypać róże, niż potem płakać nad stratami. Od półtora miesiąca wstaje codziennie o 6:30, wracam do domu najwcześniej po 15 i powoli nie wyrabiam z obowiązkami ogrodowymi, do tego ta pogoda zupełnie nie chce się wstrzelić w moje wolne chwile. Eh, musiałam sobie pomarudzić.

Przemku - dziękuje za zrozumienie. :D
linki Lesi
aktualny
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W niedzielę udało się mi wpuścić dżdżownice do kompostownika :heja są śliczne grubiutkie i sporo było młodych.
Zaraz trochę też uporządkowałam ogród, wyzbierałam trochę liści, pościnałam pąki róż - zarówno Barkarole, Mary Rose i First Lady szykowały się do trzeciego kwitnienia, zamiast szykować się do spania. Kwiaty zostawiłam tylko na różach okrywowych, bo ponoć są najbardziej "pancerne".
linki Lesi
aktualny
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”