Dala - mój piękny ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dala - mój piękny ogród cz.4

Post »

Dalu - nie znasz Idefixa ?
Mając takiego psiaka musisz poznać :P
Zajrzyj tutaj :
http://milutek.pl/Best,Play,Idefix,24,c ... 847_0.html
Ale na kreskówce jest po prostu bezbłędny :D

Znalazłam jeszcze plakat z filmu fabularnego - zobacz że to twój maluszek ( prawie ) :P

http://asterix.spi.pl/
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Daluś, jeśli nie znasz Asterixa i Obelixa, to w te pędy do księgarni! (może być internetowa, nawet lepiej) :-) Masz tę przewagę, że możesz sobie poczytać w języku oryginalnym i porównać z tłumaczeniami (moim zdaniem dość udanymi, choć francuskiego nie znam :-) )

A idee fixe...czyż my wszyscy tego nie mamy...;-) ważne, jeśli z tego coś dobrego wychodzi :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Dalu - to nie moja Magical Fire chce zakwitnąć tylko Ady.
Zmuszę ją by zrobiła zdjęcie jak zakwitnie :;230
Będziemy wiedziały co kupiłyśmy naprawdę.
x-d-a

Post »

Mariolko, sądzisz, że Magical Fire uda się jeszcze zakwitnąć? Fajnie by było :lol: Dzięki za namiary na Idefixa.

100krotko, oglądałam chyba kiedyś jednym okiem Asterixa, ale nie jestem fanką komiksów :oops:mimo że we Francji i Belgii są chyba jeszcze bardziej popularne niż w Polsce. Ale jeśli Idefix jest podobny do Gutka (lub odwrotnie) będę musiała nadrobić zaległości...

_oleander_, trzeba kształcić społeczeństwo ;:14
A temperatura u mnie też nie chce przekroczyć 6 stopni. I jak tu wyjść do ogrodu?

Moniko, oj, ciężko się zebrać, ale zaplanowałam sobie że po obiadku jednak wyjdę...

Aniu, dziękuję :D
Awatar użytkownika
Agulina
200p
200p
Od: 27 maja 2009, o 15:21

Post »

Czesc Dalu! ;:7
Kolorowa jesien zawitala jak widze do Twojego slicznego ogrodu!
Piesio kochaniutki!!! Pozdrawiam serdecznie i zycze duzo ;:3
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Jesiennie pięknie u Ciebie Dalu. Każde zdjęcie piękne i jakże kolorowe. Na drugim śliczne iglaczki. Mam podobną do Twoich tuję, ale tylko jedną i jakoś jej nie najlepiej, bo wiele gałązek schnie. Może to miejsce jest jakieś pechowe, bo uprzednio (jesienią) posadziłam tam świerka i też usechł. Jakże ja bym chciała mieć drzewka w ogrodzie...Odwiedzam wiele ogrodów i nigdy nie zazdroszę nawet najpiękniejszych kwiatów, zazdroszczę tylko drzew. Jak można mówić o ogrodzie, jeśli nie ma w nim drzew :( .
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Idee fixe - etymologia jak najbardziej słuszna. Rene Goscinny był mistrzem w tworzeniu takich nazw.
Dzieła o Asterixie musisz koniecznie poczytać. Bo to nie jest komix - to kanon :wink:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58

Post »

Dalu, podoba mi się jesień w Twoim ogrodzie wcale nie widać, że jest tak zimno. :lol: :lol:
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bishop pisze:Idee fixe - etymologia jak najbardziej słuszna. Rene Goscinny był mistrzem w tworzeniu takich nazw.
Dzieła o Asterixie musisz koniecznie poczytać. Bo to nie jest komix - to kanon :wink:
Rene Goscinny w ogóle był mistrzem ;-) Moje dzieci to już trzecie pokolenie, które zrywa boki przy jego twórczości :-) Autor ponadczasowy.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
x-d-a

Post »

Krzysiu, 100krotko, przekonaliście mnie i w pierwszym sprzyjającym momencie zabiorę się za Asterixa :P

Majeczko, w ciągu ostatnich dwóch tygodni raz tylko udało mi sie wyskoczyć do ogrodu i zrobić parę zdjęć.

Felu, też tak uważam - drzewa w ogrodzie są megaważne, stanowią oś wokół której organizuje się cały ogród :D Ja miałam to szczęście, że "odziedziczyłam " stary ogród i rosną w nim dojrzałe drzewa owocowe, a poprzedni właściciele posadzili 2 piękne brzozy, cedr i sosnę czarną...

Agulino, witam po przerwie i dziękuję za miłe słowa :lol:

Dzisiaj zrobiło się trochę cieplej, chwilami nawet wychodzi słoneczko, więc nastrój od razu lepszy.
Piec gazowy już hula, nowe grzejniczki śliczne i nowoczesne, tylko straszą jeszcze dziury po starych kaloryferach, więc w przyszłym tygodniu czeka nas jeszcze malowanko.
Wczoraj w ogrodzie udało mi się wyciąć dwa wielkie krzaki piwonii i dwie olbrzymie hosty, które całkiem klapły. Dzisiaj po obiedzie ciąg dalszy jesiennego wycinania i wykopywania.
No i jeszcze parę jesiennych fotek- kokoryczki, tamaryszek i forsycja.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Dalu, ja wczoraj już wykopałem dalie, przymrozek już był i boję się, że może mi braknąć czasu, więc co zgłowy to ....
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

dala pisze:Ewo, winnik mam już trzy lata. To jest odmiana Elegans o pstrych listkach, które wyglądają wyjątkowo pięknie wiosną, kiedy są zielono-różowo-białe. Kupiłam go jako małą 20cm sadzonkę, w tej chwili ma ok 1,5 metra, ale rośnie już dość wolno. Jesienią natomiast nie mogę napatrzyć się na te jego koraliki o ślicznym turkusowym (?) kolorze :lol:
mam go od zeszłego roku w donicy (zimował w piwnicy) dlatego tak się o niego dopytuję, bo myslałam, że przemarznie na dworze. A tu widzę u kilku osób takie okazy rosnące w gruncie. :shock:
Na jakiej wysokości zaczęły ci wybijać u niego pędy wiosną?
Jeśli zimuje w Sobótce to i tu powinien dać radę.
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

Witaj Daluś!
a u Ciebie tak pięknie.....tamaryszek zawsze mi się marzył....
ale niestety....sama wiesz....
Asterixa nie znasz/
No wiesz Ty co...musisz koniecznie poznać
i ta pięknie przebarwiająca się forsycja....muszę zobaczyć moją....a może to przymrozek pomógł?
Gutek jest piękny po prostu....Maja by się przydała.... :wink:
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, zapomniałam, jak ładnie wygląda kokoryczka jesienią. Tę moją jakoś ogołociłam przy okazji przesadzania czegoś...

Dalu, Rene Goscinny jest również autorem "Mikołajka". :-)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
x-d-a

Post »

100krotko, Mikołajka dobrze znam, ponieważ moi synowie uwielbiali jego przygody, jak byli mali; kokoryczka w tym roku mnie zachwyciła swoją jesienną szatą :lol:

Grzesiu, Gutek+ spółka już mi w zupełności wystarczy, na razie Mai nie będzie...
W tym roku pięknie się różne roślinki przebarwiają, tylko słoneczka za mało, żeby tę feerię kolorów uwypuklić ;:3

Ewuś, myślę, że w zacisznym miejscu winnik spokojnie Ci przezimuje, zwłaszcza ten o zielonych listkach. A na jakiej wysokości zaczęły mu wybijać pędy na wiosnę nie bardzo pamiętam.

Sylwek, ja dalii nie mam, ale moje kanny i begonie ciągle czekają.

Dzisiaj za oknem szaro i wilgotno, więc pokażę ładnie przebarwiające się hosty

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”