Mój ogród - Ewelina- 1cz.2007r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
KaeR
1000p
1000p
Od: 10 maja 2007, o 18:09
Kontakt:

Post »

Witam.

Ewelino
Jestem częstym gościem twojego ogrodu, choć nie zawsze zostawiam jakiś ślad. Masz porządek typowy dla Wielkopolski, sam pochodzę z Kalisza więc coś o tym wiem.

Ewelina napisała
Chyba jednak nie nadaję się na pocieszacza i nie bardzo sprawdziłam się w tej roli. No bo jak można komuś pomóc, skoro nie można?
Podzielam zdanie KarolinyL, czasami wystarczy przy kimś być i wysłuchać, nikt nie oczekuje rzeczy niemożliwych.
Każdy kiedyś miał lub będzie miał "DÓŁ". Jest takie powiedzenie:
Jeżeli problem da się rozwiązać, to nie ma się co martwić, jeżeli nie ma rozwiązania to martwienie się nie ma sensu
Trzeba myśleć pozytywnie bo:
Jutro jest pierwszy dzień z reszty Twojego życia.
Pozdrawiam, Krzysztof.
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Witaj Ewelino,dobrze że wypoczęłaś i nabrałaś energii.Myślę,że pomożesz przyjaciółce, samym byciem z nią.W ciężkich chwilach ważna jest obecność życzliwego człowieka, a z problemami i ich rozwiązaniem, każdy musi borykać się sam.Znam to z własnego doświadczenia.Bądź przy niej, wysłuchaj,podziel się radą i staraj się pokazać jakieś światełko w tunelu, które jej da minimum nadziei.

Czekam również z niecierpliwością na fotki i miłe, nocne Polaków rozmowy.Jesteśmy obie nocnymi markami.
Awatar użytkownika
Ewa_888
---
Od: 11 maja 2007, o 11:17

Post »

Witaj Ewelinko, w życiu jak w życiu podobno nigdy nie ma tak źle żeby nie mogło być gorzej. Żadna to pociecha, ale pisanie w stylu jutro będzie lepiej nie jest moją mocną stroną. Ale Wiesz przecież że większość z forum jest z Tobą i ja też. A Ty sama jesteś blisko swojej przyjaciółki i ona też na pewno o tym wie.
Moi synkowie mają takie powiedzenie przerobione na własne potrzeby : raz pod wozem - raz pod wozem. Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam Ewa

Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem. /Gabriel Garcia Marquez/
Mój ogródek.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

KarolinaL pisze:Witaj Ewelinko!
czekamy na relacje z podróży i z Twojego ogrodu ;:65 . A piesek był z Wami, czy czekał na swoja panią?
Karolinko, pies dzielnie strzegł naszego domu- no bo "ktoś nie śpi, aby spać mógł ktoś..." czy jakoś tak.
Natomiast ja uporałam się nareszcie ze zdjęciami wszelakimi i zaraz wrzucę do wątku " Ogrody botaniczne, parki..." pierwszą partię :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Arielu ! Widać sumiennie strzegłeś mnie przed ślimakami... zresztą zastosowana przed wyjazdem uderzeniowa dawka "Ślimakolu" sprawdziła się.Tu i ówdzie poniewierają się ślimacze truchła, ale większych strat na roślinach nie ma.

Miło mi ,że tak mnie pocieszacie, ale to nie mnie należą się słowa otuchy, choć wczoraj, pod wpływem impulsu pożaliłam się publicznie...Mąż mojej przyjaciółki , którego znamy od czasu studiów -jest od wczoraj w szpitalu(rozległy zawał) , ona kompletnie zagubiona i przerażona. To była przyczyna wczorajszego postu- nie umiałam i nie umiem jej pocieszyć ,tyle,że z nią jestem. Dziś po wizycie w szpitalu( stan bez zmian- ciężki), pojechałyśmy ...do centrum ogrodniczego ! Może powiecie ,że to głupie, ale nie chciałam ,żeby siedziała sama w domu i rozpamiętywała , co się stało. Nakupiłyśmy kwiatków, bo przecież nic tak nie poprawia nastroju. Ona na balkon, bo wypsiały jej surfinie, ja do ogródka. Przed chwilą dzwoniła, że już posadziła miniaturowe dalie w korytkach i że jest jej jakoś ciut- lepiej. Oto potęga GLEBOTERAPII !!! Oczywiście jutro jedziemy znowu razem do szpitala, bo ona nawet rozmawiać z lekarzami sama nie chce- ale mam nadzieję ,że dziś na trochę oderwała się od złych myśli...
Wybaczcie te osobiste refleksje,już nie będę... teraz pokażę moje nowe nabytki, których niestety jeszcze nie posadziłam.Zrobię to jutro.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Cudne miniaturowe Astry, Niecierpki- czerwony i białe , orez fioletowe Ostróżki...

i jeszcze roślinka , której już dawno szukałam - Perowskia łobodolistna(Perovskia atriplicifolia) oraz Pierwiosnek capitata(Primula capitata), który teraz kwitnie! Bardzo się cieszę i już kombinuję , gdzie co posadzić...

Obrazek Obrazek Obrazek

Rzecz jasna z roślinek cieszyła się także moja sunia- obejrzała, obwąchała, zaaprobowała :wink:

Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

Ewelina pisze:...pies dzielnie strzegł naszego domu...
No to ja sobie wyobrażam to powitanie! :D

Pewnie, że grzebanie w ziemii i wszystko co się z tym łączy poprawia nastrój. Właściwie to każdy forumowicz powinien na wstępie złożyć przysięgę szerzenia tej "zarazy" póki sił!
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Karolinko, sunia przy każdym powitaniu dostaje regularnej "głupawki", mało nas nie poprzewracała skacząc i tańcząc dookoła ! Ale to jej przywiązanie jest bardzo dla każdego miłe.
A wniosek dot. przysięgi jak najbardziej popieram :wink:
Awatar użytkownika
Ewa_888
---
Od: 11 maja 2007, o 11:17

Post »

Ewelinko pokazałaś zakupioną ostróżkę. Czy to jest roślina wieloletnia? Czy dwuletnia i wysiewa się sama? Pozdrowienia.
Pozdrawiam Ewa

Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem. /Gabriel Garcia Marquez/
Mój ogródek.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Właśnie skończyłam dłuuuugi spacer po Twoim ogrodzie. Że ogród jest wspaniały, to już mówiłam Bogaty, wypielęgnowany, mozna rzec - wypieszczony. Ale najwspanialsze, to Twoje czteroczęściowe okno! Masz nie tylko rozległy widok na ogród, ale tez wypełnione swiatłem pomieszczenie. Dla mnie bomba! ;:215
A czy możesz coś więcej powiedzieć o perowskii?

Ps. Sunia tez jest bomba! :wink:
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

EwoOstróżka ogrodowa jest rośliną wieloletnią. Mam już kilka sezonów niebieską i różową, nie próbowałam ich rozmnażać z nasion...Kwitnie VI/VII, po ścięciu przekwitłych kwiatostanów ponownie zakwita w VIII.Są też jakieś ostróżki jednoroczne, które wysiewa się wprost do gruntu, ale ja ich nigdy nie miałam.

IzoMam nadzieję ,że ten długi spacer za bardzo Cię nie znużył ? W razie potrzeby mogłaś odpocząć na jednej z ławeczek :wink: Co do informacji o Perowskii ( to nowy nabytek, więc brak mi doświadczenia), mam wyłącznie wiedzę teoretyczną na jej temat, ale podobała mi się bardzo i dość długo jej szukałam. Wiem, że to krzewo-bylina(krzewinka) dorasta do 1-1,2m. Ja mam odmianę niską- 0,5-0,6m. Kwitnie w VIII. Podobno nie sprawia kłopotów w uprawie.Wymaga słońca , suchego, piaszczystego podłoża, gleby obojętnej lub zasadowej,niezbyt zasobnej. W ostre zimy może przemarzać ( zaleca się kopczykowanie podstawy) ale , podobnie jak Budleja, odbija od korzenia. Zresztą wiosną ścina się ją nisko przy ziemi. Nie lubi stanowisk zbyt mokrych.
Spróbuję stworzyć jej dobre warunki, bo chciałabym, aby dobrze rosła- ma srebrzyste gałązki i listki i kwitnie na niebiesko. Bardzo ładna !

W wątku " Ogrody botaniczne, parki..."zamieściłam prowansalskie impresje.Zainteresowanych zapraszam :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Znużona? W Twoim ogrodzie? :shock: Chętnie przeszłabym się jeszcze , gdybym miała więcej czasu ...
Dziękuję za wyczerpujące informacje o perowskii. Rzeczywiscie bardzo interesująca roslinka i chyba wiem dlaczego tak Ci na niej zależało ;) Jest troszkę podobna do lawendy :D Tylko kwiatki będą zapewne inne, ale kolory...
Jak zakwitnie, to pokażesz nam , prawda?
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Piękny dzień ! Nareszcie pogoda , jaką lubię , a podobno kolejne dni też mają być słoneczne ! Wieczorem zasiedliśmy z M. na tarasie, pachniała Maciejka, której w rabatce jest troszeczkę i...było milutko....Miałam czas, by obfotografować
ogród, szykuję zdjęcia do wklejenia. :D
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Już się niecierpliwię, ale jeśli z fotosika, to chyba marne szanse.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Co kwitnie , co rośnie, co piszczy w trawie...

Pięknie prezentuję się Jeżówka( Echinacea) , Margarytka(Złocień)

Obrazek Obrazek

Po krótkiej przerwie(pewnie miały urlop!) znowu kwitną niektóre Róże

Obrazek Obrazek Obrazek

Tu taki "kącik" na niebiesko- Rozwar wielkokwiatowy , nadal Hortensja piłkowana i Funkie

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

kolejna Róża( ta pięknie pachnie !)

Obrazek

Dziewięćsił bezłodygowy już za chwile ucieszy moje oczęta...

Obrazek

ładnie rozrosła się Komarzyca( choć zapach ma " apteczny"!

Obrazek

Budleja powolutku wybarwia kwiaty

Obrazek

i kwitnie żółta ( lub raczej żółtawa) odmiana Tojadu

Obrazek

c.d n. ( Fotosik opieszały jak ślimak !)-Eleka miała rację...
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Piękne te twoje roślinki i wcale nie ucierpiały podczas twojej nieobecności :lol:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”