Dalie wymagania,problemy - cz.1
- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Myślę, że temperatura w nieogrzewanym domu ze szczelnymi oknami i drzwiami nie powinna spaść poniżej zera. Całość jeszcze zabezpieczę narzucając coś na górę.
Laura oczywiście, że tak
Mam jeszcze takie pytanie - czy próbowaliście może pozyskać nasiona ze szlachetnych odmian dalii i je wysiać? Jeśli tak to jaki był tego rezultat?
Laura oczywiście, że tak

Mam jeszcze takie pytanie - czy próbowaliście może pozyskać nasiona ze szlachetnych odmian dalii i je wysiać? Jeśli tak to jaki był tego rezultat?
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja nie znalazłam nasion! ;-) Pomimo, że pszczółki się uwijały! Też jestem ciekawa, czy komuś sie udało! Nie wiem, czy będą miały te same cechy.
MagdaMisia! Czy przechowywałaś już dalie w ten sposób? Jestem ciekawa. Ja mam złe doświadczenia, ale słyszałam, że ludziom się udawało. Zależy jaka zima będzie. Ja w tym roku przezimuję w kartonie z trocinami, a pomieszczenie ogrzeję do ok. 5st. Na szczęście od tego roku mam taką możliwość, choć mam stresa. Tyle pięknych dalii mi "poszło", tyle mam w tym roku do stracenia!
MagdaMisia! Czy przechowywałaś już dalie w ten sposób? Jestem ciekawa. Ja mam złe doświadczenia, ale słyszałam, że ludziom się udawało. Zależy jaka zima będzie. Ja w tym roku przezimuję w kartonie z trocinami, a pomieszczenie ogrzeję do ok. 5st. Na szczęście od tego roku mam taką możliwość, choć mam stresa. Tyle pięknych dalii mi "poszło", tyle mam w tym roku do stracenia!
A moja żonka zebrała trochę czegoś co wygląda jak nasionka ... dalii .... jak na razie nie bardzo wiemy co i jak z nimi dalej robić ale będziemy próbować i o efektach powiadomimytakasobie pisze:Ja nie znalazłam nasion! ;-) Pomimo, że pszczółki się uwijały! Też jestem ciekawa, czy komuś sie udało! Nie wiem, czy będą miały te same cechy.

- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
Wysiać na wiosnę - na pewno coś urośnie - być może nawet bardzo interesującego. U mnie był problem ze zbiorem nasion bo najpiękniejsze 2 dalie mam z przodu ogrodu od ulicy dlatego aby jak najpiękniej kwitły po prostu obcinałam przekwitłe kwiatostany nie dopuszczając do powstania nasion.
Ja jeszcze w ogóle nie mam doświadczenia w przechowywaniu karp dalii bo to mój I rok w ogródku. Ale myślę, że sposób w trocinach będzie dobry...
Ja jeszcze w ogóle nie mam doświadczenia w przechowywaniu karp dalii bo to mój I rok w ogródku. Ale myślę, że sposób w trocinach będzie dobry...
Re: Dalie
a to moje pierwsze Dalie !!!! i mam także problem czy karpy przetrwają do przyszłej wiosny !!!!Pozdrawiam !!!!

Działka Jolanty !!! Pozdrawiam !!!!!
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli je wykopiesz i dobrze przechowasz to przetrwająaloj42 pisze:i mam także problem czy karpy przetrwają do przyszłej wiosny

-
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
zauważylem ze na ogól one sa wykopywane oczyszczane z resztek ziemi suszone i potem sa tak przechowywane- ja tez tak robiłem i nigdy na wiosnę żywe nie były- teraz to wykopuję,obcinam łodygi i razem z ziemia wsadzam do pojemników {takie czarne,plastikowe budowlane kastry http://barwol.com.pl/prod_img/319_1.jpg } zimą dodatkowo jeszcze ze 3-4 razy polewam wodą żeby nie wyschły za bardzo
dopiero wiosną oczyszczam z ziemi, kąpię w środku grzybobójczym{Previcur} a potem sadzę do gruntu

- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
Mróz wymroził wszystkie górne części moich dalii, więc szybciutko wzięłam się wczoraj za ich wykopywanie 

- man211
- Od: 16 paź 2007, o 08:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W moim regionie przymrozków jeszcze nie było więc czekam z wykopywaniem 

Pozdrawiam Grzegorz
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
-
- 200p
- Od: 23 wrz 2009, o 09:29
- Kontakt:
Witam,
Dobry pomysł z tym podlaniem. Można ewentualnie tylko potraktować bulwy spryskiwaczem z wodą. Pewnie wystarczy, chyba, że mamy ciepło w piwnicy.
Oby tylko nie wykiełkowały przed wiosną.
Moje w tym roku posadzone przed kamienicą, w tórej mieszkam na parterze. Do dzisiaj nie zakwitły. Niestety to wina zupełnie wyjałowionej gleby. Ale "krzaki" piękne, u nas przymrozków nie było. Są zielone jak wiosną i dość dobrze wyglądają na tle fioletowych astrów. Nie będę ich wykopywać, może wzbogacą ziemię. A wiosną zajmę się dalszym urozmaicaniem widoku z okna. Wielkiego pola do popisu nie mam, niektórym przechodniom kleją się ręce.
Smutne.
Pozdrawiam Agnieszka W.
Dobry pomysł z tym podlaniem. Można ewentualnie tylko potraktować bulwy spryskiwaczem z wodą. Pewnie wystarczy, chyba, że mamy ciepło w piwnicy.
Oby tylko nie wykiełkowały przed wiosną.
Moje w tym roku posadzone przed kamienicą, w tórej mieszkam na parterze. Do dzisiaj nie zakwitły. Niestety to wina zupełnie wyjałowionej gleby. Ale "krzaki" piękne, u nas przymrozków nie było. Są zielone jak wiosną i dość dobrze wyglądają na tle fioletowych astrów. Nie będę ich wykopywać, może wzbogacą ziemię. A wiosną zajmę się dalszym urozmaicaniem widoku z okna. Wielkiego pola do popisu nie mam, niektórym przechodniom kleją się ręce.

Pozdrawiam Agnieszka W.
Pozdrawiam
Agnieszka W.
Moje roślinki w biurze i w domu / Okazy u mnie i nie u mnie - na tarasie, działeczce i w ogrod
Agnieszka W.
Moje roślinki w biurze i w domu / Okazy u mnie i nie u mnie - na tarasie, działeczce i w ogrod